Незалежна громадсько-політична газета

“Не будемо битися, однак різати не дамо!”

27236976-5B75-41EF-925B-26F2CB5B6DB2Жителі Воєгоща дізнавшись, що поблизу села у лісовому масиві ДП «СЛАП Камінь-Каширськагроліс» бригада має розпочати суцільну вирубку чергової ділянки, оперативно зібралися в лісі. На місце за викликом лісівників прибули також поліцейські. Загалом розмова пройшла конструктивно, але жодних домовленостей досягнути не вдалося: кожна зі сторін лишилася при своїй думці. Селяни впевнені, що різати не потрібно. Лісівники переконані – закон на їхньому боці.

Воєгоща відоме тим, що одним із перших захистило свої права на ліс, точніше – на його збереження. Ще в 2012-му спільними зусиллями селяни зупинили масову вирубку довкола свого населеного пункту. Відтоді тут діє ініціативна група, яка пильно стежить за усіма змінами в лісі. За роки зуміли налагодити ефективну співпрацю з лісівниками, що сприяла раціональному використанню лісових ресурсів: погоджували рубки і навіть вказували на ділянки сухостою, які варто зрубати. Однак останні рішення ДП «СЛАП Камінь-Каширськагроліс» піддають сумніву. Кажуть, на цих 2,2 гектарах – найкращі і найпопулярніші ягідники. Це чи не найкращі насадження поблизу села. Ще й знаходяться недалеко. Крім того, впевненості у своїй правоті їм додає те, що навіть фахівці погоджуються: цей ліс може простояти ще кілька десятків років. І хоча лісівники апелюють до документів, люди паперу не вірять. Буцімто, зі знанням справи дані можна підлаштувати під свій манір.
Болить воєгощанам і цільове використання деревини – на палет, фактично, на експорт. І це в той час, коли людям все важче дістати якісну деревину для будівництва житла. Їхнє ж село, додають, одне з найперспективніших у районі в контексті розбудови. І, як і всюди, люди живуть з лісових дарів, а суцільне вирубування все це знищить (рубка – суцільнолісосічна). Тож навіть підсудна справа видається їм меншою загрозою перед зникненням лісу.
“От нам в один голос кажуть «кримінальна справа». А хто ж потім відповідатиме за село? Ліс – остання скарбниця. Йому якихось 80-90 років. Навіть фахівці стверджують, що різати рано – може ще постояти. І без того уже рідкий, порізаний. Треба буде – під машини стануть всі. Ми нікому не перешкоджаємо – просто прийшли захистити свій ліс. Звичайно, ми глибоко шануємо керівника лісопереробного підприємства Анатолія Буська, вдячні йому за допомогу у розчищенні озера, поважаємо лісівників, але за громаду – горою. Не будемо битися, однак різати не дамо! Скоро не буде де показати онукам сосни великої, яка з небом говорить”, – стоять на своєму селяни.
Часу для вирішення конфлікту лишається все менше. Так, лісорубний квиток під номером ЛРК010327, який дозволяє підприємству ДОФ «АРБО» вирізати 2,2 га лісу, почав діяти ще 25 червня цього року. Строк закінчення заготівлі, вказаний у ньому, – 31 грудня. Тож, імовірно, нова зустріч не забариться. А от за створення «лісогосподарського колапсу», як цю ситуацію лісове господарство назвало в одній з публікацій, доведеться відповідати. Бо ж за протидію господарській діяльності, згідно зі ст. 206 Кримінального кодексу України, передбачено покарання у вигляді значних штрафів чи позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років. «І в цій ситуації ДП «СЛАП «Камінь-Каширськагроліс» змушене буде законно відстоювати свої позиції», – стверджується у цьому ж матеріалі до громадськості. От тільки в людей закономірно виникає питання: хто ж захистить їхні права? Все ж головний Закон гарантує, що природні ресурси – власність народу України. Селяни допитуються: то чому ж його не хочуть почути?

Іванна ШЕМЕТЮК.

ПУБЛІКАЦІЇ, СИТУАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *