Незалежна громадсько-політична газета

Як у Камінь-Каширській ЦРЛ лікують від коронавірусу

У Камінь-Каширській районній лікарні від коронавірусу вилікували уже кілька сотень пацієнтів. В інфекційне відділення хворих на COVID-19 почали приймати із травня.
Нині на лікуванні тут знаходиться 65 пацієнтів. А загалом відділення розгорнуте на 90 ліжкомісць.
У ЦРЛ зазначають, що при потребі його можна буде ще розширити. Та наразі цього вистачає.

щ

Медичне устаткування оновили
Лікуються тут переважно хворі з Камінь-Каширщини, буває – з Любешівщини і навіть з інших областей, яких, так сталося, недуга скосила тут. Поступають зазвичай за направленням сімейних лікарів або привозить швидка. А часом і самі люди звертаються на приймальне відділення. І, якщо є покази, їх кладуть в стаціонар.
Головна лікарка Камінь-Каширської ЦРЛ Людмила Потягайло зауважує, що працюють із хворими на COVID-19 10 лікарів, 42 медсестри та 25 чоловік іншого обслуговуючого персоналу. Частина з них для лікування ковідних хворих перепрофілювалася із реаніматологів, кардіологів, гастроентерологів, педіатрів. Але навантаженість відчувається, адже хворих в лікарню приймають відповідно до профільного наказу у важкому стані та середньої важкості – легка та середня степінь лікується амбулаторно під наглядом сімейних лікарів.
— Головне, що тепер ми хоч маємо з чим працювати. Тобто від початку поширення пандемії в Україні до тепер трохи «озброїлися». За кошти різних бюджетів закупили і засоби індивідуального захисту, дезінфекційні речовини і медичне обладнання, медикаменти. Зараз у нас вже підписаний «ковідний» пакет і маємо державне фінансування на лікування коронавірусу, — розповідає Людмила Адамівна.
Вона перераховує, що від березня лікарні вдалося придбати 20 кисневих концентраторів, новий ШВЛ вищого класу (американський). Купили газовий аналізатор. Він визначає насиченість крові газами, зокрема, киснем.
— Є багато хворих на кисневих концентраторах, наразі їх вистачає. Загалом використовуємо 30 апаратів. І замовили ще, — зауважує Людмила Потягайло.
За словами лікарки, днями в медустанові можуть запрацювати і нещодавно придбані нові рентгени. А ще мають намір дообладнати нашу лікарню кисневою станцією. Наразі коштів на неї медзаклад не має. Але тут сподіваються, що їх виділить держава та в якійсь частині долучиться місцевий бюджет. Адже коштуватиме таке обладнання для Камінь-Каширської ЦРЛ в розрахунку на 38 кисневих точок (реанімація та перепрофільована інфекція) близько 5 мільйонів. Недешево, але потреба в цьому назріває.

IMG-f5c470078744a4ba54feab21abd581e0-V

Навчилися вирізняти COVID-19 за медпоказами
А назріває тому, що є багато хворих із старшого покоління, які набагато важче переносять COVID-19, а також чимало із супутніми захворюваннями. У таких випадках велику роль відіграє і технічна можливість лікарні надати ту чи іншу допомогу.
— Наші лікарі від початку поширення пандемії морально були готові до викликів коронавірусу. Приблизно орієнтувалися, що в цей період десь така ситуація і складеться. І ми налаштовувалися працювати в таких умовах. Непросто психологічно, бо переживаємо за кожного пацієнта. Хочеться, щоб недуга відступала швидше та не викликала ускладнень, — зазначає Людмила Потягайло.
До речі, тепер із лікарні виписують вже при клінічному одужанні, а не обов’язково при негативному ПЛР. Тим більше, що, за словами головної лікарки, негативний ПЛР – це ще не означає, що в людини нема коронавірусу. На практиці наші медики пересвідчилися, що часом ці аналізи і не підтверджують його наявність навіть тоді, коли клініка свідчить про зворотне.
— Та наші спеціалісти вже і без полімеразної ланцюгової реакції відрізняють клінічну картину коронавірусу від інших хвороб. Просто є багато факторів, які впливають на те, коли ПЛР показує COVID-19, а коли ні, — каже Людмила Адамівна.
Таким чином, якщо вцілому проаналізувати, то у інфекційному відділенні було проліковано вже бизько 200 пацієнтів із коронавірусом, офіційно підтвердженим тестуванням, та більш ніж вдвічі – 300 пацієнтів – ПЛР яких виявився негативним, попри те, що клінічні покази були відповідними.

Ліки від COVID-19 придбали
А тим часом за “ковідним” пакетом Камінь-Каширська ЦРЛ отримує кошти на лікування хворих лише з позивним ПЛР-тестом. За них уже придбали чимало необхідних медикаментів, але ще не всі.
— Лікуваня COVID-19 є насправді дороговартісним. Це і гіпокоагулянти, антибіотики, гормони та інше. Раніше, коли пацієнти повністю купували ліки за власні кошти, їм курс обходився до 10 тисяч гривень. Звичайно, багато чого залежить від перебігу хвороби, важкості хворого. Тому ця цифра може коливатися як в меншу, так і більшу сторону, — констатує головна лікарка.
За її словами, зараз лікарня може багато чого додати на лікування пацієнтів завдяки підписаному з НСЗУ «ковідному пакету». Він дозволяє робити і відповідні доплати медикам, які працюють безпосередньо із хворими на коронавірус.
Але передусім в медзакладі дбають про забезпечення закладу найнеобхіднішим. Наразі триває ремонт приймального відділення в рамках проєкту «Велике будівництво». Заодно мають намір провести ремонт і в частині інфекційного. Тож хоч є ще чимало проблем, але є що і про напрацьоване розповісти.

І не втрачаючи можливості лікарі закликають громадян бути відповідальними та берегти своє здоров’я, не наражати на небезпеку своїх рідних. Бо трапляється, що і медики бувають безсилими.
До речі, чимало працівників Камінь-Каширскої ЦРЛ також уже перехворіли на COVID-19.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

Передрук матеріалів без дозволу редакції заборонено.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *