Незалежна громадсько-політична газета

Новий генплан міста — нові можливості розвитку

ТаняНинішній генеральний план міста Каменя-Каширського був розроблений і затверджений ще за радянських часів — у вісімдесятих роках минулого століття. Сьогодні, через більш ніж три десятиліття, він не лише не відповідає чинним нормам законодавства, а й баченням місцевих жителів щодо розвитку населеного пункту. Отож міська рада взялася за його оновлення. Робота ця затягнулася на роки. Що з того вийшло та на якій стадії тепер ця справа, розповідає заступник міського голови Микола Шворак.

— Миколо Івановичу, наскільки важливим документом для міста є генеральний план, на вашу думку, як архітектора, як людини з чималим досвідом роботи у місцевому самоврядуванні (три каденції поспіль були заступником міського голови)?
— Генеральний план — це, по суті, основа системного та ефективного розвитку кожного міста, це певний договір між громадою, бізнесом і державою про те, яким воно має бути, як має використовуватися його територія протягом років у майбутньому. У нас він дійсно уже застарілий. Багато його позицій давно потребували коригування і не лише через зміну бачень розвитку міста, а й зміну нормативно-правової бази. Через «відсталість» генерального плану від реального життя нерідко просто «зв’язувалися руки» у вирішенні багатьох питань містобудування, благоустрою тощо. До 2015 року законодавство нам ще давало перехідний період. Але у 2018 році ми змушені були розпочати оновлення містобудівної документації.
— Закінчується уже 2020 рік – і воно, це оновлення, ще триває. Розроблення нового генерального плану виявилося довготривалим. Але, напевне, ще й дороговартісним?
— Першим і найголовнішим підготовчим кроком до його розробки (у 2018 році) було замовлення та проведення топографо-геодезичної зйомки території міської ради (роботи з актуалізації картографічної основи). Тобто не лише самого міста, а й сіл Підцир’я та Олексіївка, що прилягають до нього. З міського бюджету спрямували на ці роботи майже 300 тисяч гривень. Одразу на наступний рік передбачили кошти на завершення робіт з актуалізації картографічної основи – близько 150 тисяч гривень. Згодом уже й приступили до розроблення генерального плану і це потягнуло ще майже 120 тисяч гривень. Але то була лише частинка витрат. Вже цьогоріч на розробку генеральних планів населених пунктів міської ради пішли чергові фінансові спрямування. На роботи з їх розроблення виділили ще майже 300 тисяч гривень. Окрім того на виконання стратегічної екологічної оцінки до генерального плану Каменя-Каширського – понад 88 тис. грн, Олексіївки – більше 50 тис. грн, Підцир’я – майже 38 тис. грн. А ще паралельно ми замовили виготовлення плану червоних ліній м. Каменя-Каширського, вартість якого 142,45 тис. грн, та плану зонування територій міста (182,65 тис. грн.). Важливо, що, розпочавши роботи над оновленням містобудівної документації, замовили також розробку історико-архітектурного опорного плану міста (91,45 тис. грн.). А ще міська рада замовила проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів: у межах Каменя-Каширського витрачено понад 147 тис. грн, у межах с. Підцир’я — понад 41 тис. грн. Наразі виготовлення усієї містобудівної документації знаходиться на стадії завершення: відбулося громадське обговорення і виконавці проводять роботу із систематизації усіх поправок, що надали жителі міста та безпосередньо міська рада.
— Загалом на розробку містобудівної документації витрачено понад півтора мільйона гривень. Чи можна це розцінювати як свого роду капіталовкладення?
— Думаю, так. І ті, хто орієнтується в управлінських принципах, зі мною погодяться. Взагалі навіть не побоюся спрогнозувати, що ці «півтора мільйона» швидко окупляться. Бо наявність сучасної містобудівної документації дає більше можливостей міській раді для наповнення бюджету. Одним словом, виготовлений сьогодні на перспективу генеральний план дасть змогу планувати напрямки подальшого розвитку. Дотепер це все відбувалося не за існуючим генеральним планом, так би мовити, хаотично, створювало зайві клопоти в плані узаконення, унормування…
— Тобто, якщо оновлення містобудівної документації буде завершене у цьому році, то майбутній ОТГ буде працювати простіше?
— Звичайно. Адже розробляється весь пакет містобудівної документації на всю (розширену у 2009 році) територію міста та сіл Підцир’я, Олексіївка.
— Ви так кажете, бо вже бачите, у яких напрямках повинне працювати майбутнє керівництво Камінь-Каширської ОТГ?
— У генеральному плані уже будуть враховані напрямки розвитку та можливості Каменя-Каширського. Будуть окреслені принципові рішення щодо планування, забудови та іншого використання території. Він передбачатиме і зелені зони, і транспортні шляхи, відпочинкові зони, і комунальну сферу, житлові мікрорайони та їхню інфраструктуру.
— А чи багато зелених зон матиме місто?
— Площа зелених насаджень вираховується пропорційно до площі всього міста. Навіть враховуючи розширені межі Каменя-Каширського (тепер його площа 1473 га) території існуючого парку буде достатньо. Ми уже затвердили його межі. Він є у земельно-кадастровій карті України. Окрім того поруч із адміністративним приміщенням, що на площі Незалежності, заплановане створення Скверу в пам’ять про загиблих земляків у сучасній російсько-українській війні. IMG_20200907_135704
— Скажіть, в новому генплані місце для ще однієї школи передбачене? Адже сьогодні батьки гостро ставлять питання щодо потреби в цьому, мовляв, міські НВК переповнені, а навчання у кілька змін створює ряд незручностей. У час передвиборчої агітації акцентувати увагу на цій темі, імовірно, захочуть кандидати у депутати чи на голову ОТГ.
— І як батько школярів, і як можливий кандидат на посаду голови ОТГ міг би сказати, що для міста ще одна школа дійсно потрібна. І місце для її розміщення є — за вул. Чкалова. Також доцільно розглянути варіант добудови існуючого НВК №1. Разом з тим зауважу, що переповнені у нас також дошкільні установи і місце для нового ДНЗ на генплані передбачене також за вул. Чкалова.
— Миколо Івановичу, а якщо за рік-два виявиться, що не врахували багатьох нюансів, чи доведеться коригувати містобудівну документацію?
— Зміни можна буде вносити до генерального плану не раніше, ніж через 5 років після його затвердження. Тому ми маємо максимально досконало все продумати.
Спілкувалася
Тетяна ПРИХОДЬКО.

 

Передрук або використання у будь-якій формі матеріалу без письмової згоди редакції заборонено!

НОВИНИ, ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *