Незалежна громадсько-політична газета

Вчора були сусідами, сьогодні – одна сім’я

Без имени-1Постановою Верховної Ради України від 17 липня на Волині утворено чотири об’єднаних райони. Один з яких — із центром у Камені-Каширському. Це рішення було закономірним і очікуваним попри різні ситуації. Однак формат нового району не є логічним, його створення – це результат порушення державницького устрою.

Зрозуміло, що найбільш доцільним було б об’єднання Камінь-Каширського, Ратнівського і Любешівського районів, де кількість населення становить 152 тисячі при рекомендованих 150. Всі ці три райони знаходяться на півночі Волинського Полісся і межують між собою. При цьому тут є хороша логістична розв’язка для населення. Історично всі ці райони мали спільні проблеми і здобутки.
Я розділяю бажання маневиччан бути у складі Ковельського району, що можна пояснити географічним розміщенням і ментальністю. Але ніхто вже ніяких змін робити не буде, це на десятиліття. Тож треба об’єднуватись, а не конфліктувати. Необхідно забути образи, подати один одному руку дружби, працювати разом на благо спільного вже району.
Я засуджую тих керівників, які, зсилаючись на розмови, не виключають змін та відповідно приєднання Маневицького району до Ковеля, що потягнуло б за собою повне знищення четвертого району. Цього, звичайно, вже ніхто робити не буде, а всі ці розмови є лише бажанням сподобатись маневиччанам.
У багатьох виникає подив і обурення щодо створення Ковельського району у теперішній конфігурації, куди входить 6 колишніх районів, 23 ОТГ і 271 тисяча населення. Ратнівчани відверто говорять, що такий великий район, а в майбутньому відповідно і виборчий округ по виборах до Верховної Ради, створений під одну людину. Для прикладу, до Камінь-Каширського району, крім нашого, входять Любешівський та частина Маневицького без Колківської ОТГ, маючи при цьому 132,4 тисячі населення.
Але входження Ратнівського району до Камінь-Каширського і відповідно Маневицького до Ковельського можна було б спокійно вирішити при згоді на те Волинської облдержадміністрації і окремих народних депутатів від області. Адже навіть за два дні до голосування за Постанову на засіданні Комітету ВР України з питань організації державної влади та місцевого самоврядування по деяких областях змінювались формати районів та створювались нові. Однак, на превеликий жаль, у нашій області цього не сталося. Тож маємо те, що маємо.
А що на сьогодні… Йде активна підготовка до місцевих виборів, що відбудуться 25 жовтня. Вже практично розпочинаються висування кандидатів на посади голів ОТГ, депутатів сільських, селищних, міської, районної і обласної рад. Цей процес є найбільш відповідальним у становленні нового району. Від того, кого оберуть виборці, буде залежати майбутнє нашого краю. Але попри все необхідно не допустити обрання колишніх депутатів, сільських голів, керівників міста і району, які були категорично проти створення ОТГ, чим заблокували значні фінансові надходження до громад і які створили негативний імідж для району. Тож наш район виглядає депресивним, з низьким кадровим потенціалом.
Звичайно, багато залежить від того, хто стане депутатом районної ради і хто її очолить. Як на мене, найкращою кандидатурою на посаду голови райради є Любов Балицька – керівник районного відділу державної виконавчої служби. Вона – юрист за освітою, володіє англійською мовою на базовому рівні, що стане вимогою для керівників нового рівня, є вимогливою до себе і підлеглих. Я впевнений, що Балицька зуміє об’єднати новий район, що дуже важливо, і чітко окреслить основні напрямки його розвитку та забезпечуватиме їх реалізацію. Думаю, пізніше вона зуміє вибороти посаду префекта району.
Але найскладнішою буде ситуація у Камінь-Каширській ОТГ, яка за територією і за кількістю населення є найбільшою в області та є новоствореною. І очолити цю надто складну ділянку роботи зможе лише Світлана Сидорук – колишній голова Карасинської сільської ради і сьогоднішній керівник Сошичненської ОТГ. Досвіду роботи достатньо, бажання творити нове, допомагати людям, боротися і перемагати є для неї пріоритетним.
А на посаду керівника Сошичненської ОТГ, я переконаний, достатньою кандидатурою буде Олександр Войтюк – нині діючий голова Качинської сільської ради. Його повага до людей, поміркованість, досвід роботи дозволять отримати позитивні результати діяльності ОТГ. Повірте цим людям, а надалі будете їм вдячні.
Дуже вдячний всім, хто долучився до утворення на Волині четвертого району з центром у Камені-Каширському. Особлива подяка експерту з питань децентралізації та юридичних питань Асоціації міст України, доктору політичних наук, академіку Академії політичних наук Валентину Малиновському.
Тож бажаю всім жителям нового Камінь-Каширського району, творцям новітньої історії нашого краю зробити правильний вибір під час висунення кандидатів та голосування за них на місцевих виборах.
Майбутнє Ваших дітей і внуків вирішувати Вам.
Бажаю успіхів!

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *