Незалежна громадсько-політична газета

Очистити водні об’єкти району допоміг би плавучий комбайн

Плавучий комбайн......Канали меліоративної системи, також русла річок, якщо за ними не доглядати, із часом замулюються та заростають рослинністю, що впливає на їх пропускну спроможність. Через це місцями на них можуть утворюватися затори, які знижують швидкість водотоку або й взагалі зупиняють його. Подекуди тому виною стає й безвідповідальна господарська діяльність людей, котрі, обробляючи поля, свідомо викидають у водойм залишки бур’янів, бадилля, тощо. Така ситуація небезпечна насамперед послабленням здатності водних об’єктів у пікові періоди справлятися з великим об’ємом опадів. Наслідком цього є підйом рівня води з наступним підтопленням прилеглих територій. Подібна ситуація, зокрема, спостерігалася нинішнього літа на Камінь-Каширщині. Сільгоспугіддя, прибудинкові території, житла камінь-каширців були затоплені, мешканці зазнали збитків, постраждали врожаї. Чи можна було цього уникнути? Так. Але при умові, що вчасно проводилися б очищувальні робити русел і заплав річок, водоприйомних каналів. Однак Камінь-Каширська експлуатаційна дільниця Ратнівського міжрайонного управління водного господарства не має достатньо ні фінансових, ні технічних ресурсів, щоб займатися такими масштабними проєктами. Своєрідний вихід із ситуації журналістам “Полісся” підказали в сусідньому Любешівському районі.

Вже з десяток років тут зі згаданою проблемою борються за допомогою унікального плавучого комбайну. Машину ефективно застосовують для скошування очерету, іншої рослинності, котра захаращує ріки. Завдяки цьому вдалося збільшити їх водотік, усунути затори і зменшити паводкову небезпеку. Придбали комбайн у рамках проєкту ЄС “Включення питання змін клімату в управління вразливими екосистемами: природно-заповідні території Полісся. Україна”. Тобто коштом гранту. Тоді він вартував майже 900 тисяч гривень. Звісно, тепер ціни змінилися. Однак спільними зусиллями водогосподарників, влади району, міста, окремих сільських рад можна було б спробувати зібрати потрібну суму. Адже підтоплює Камінь–Каширщину не вперше. А обслуговування такої техніки, як виявилося, обходиться досить дешево. Про переваги її використання розповів нам виконуючий обов’язки директора Національного природного парку “Прип’ять – Стохід” Олександр Сащук. За словами Олександра Івановича, комбайн-амфібія продемонстрував, що здатен працювати ефективно і економно, робітники парку швидко опанували незвичним для нашого поліського регіону агрегатом.

– За день роботи комбайн витрачає порівняно невелику кількість пального, близько тридцяти літрів та дозволяє скошувати рослинність, як от стрілиця звичайна, очерет і інші на глибину до 70 сантиметрів. Далі спеціальними граблями витягуємо її на берег. Ним зручно прочищати загати на ріках і при застосуванні причіпного обладнання навіть підіймати з дна невеликі повалені дерева. У перший рік ми проводили очистку річки Прип’ять від села Люботин до Люб’язя, за два місяці прочистили кілька десятків кілометрів. Результат нас здивував. Ніхто не міг уявити, що машина так упорається. Але є й свої нюанси. Не скрізь комбайном виїдеш на берег, треба, щоб був більш-менш прямий спуск. Але то мала незручність. Таке механічне скошування рослинності значно покращує стан річкової системи, зменшує її заростання. До прикладу, якщо очерет зрізати у період вегетації, то на наступний рік він фактично не росте, – розповідає природоохоронець.

Сьогодні більшість наших меліоративних каналів і річок захаращені рослинністю, котра утруднює природний тік води. Вони добряче замулені. Місцями очерет і латаття утворюють на водному плесі суцільні острівки-загати, які вручну не розчистиш. А застосовувати для цього потужну техніку, скажімо, екскаватори чи ті ж трактори – доволі затратно. Тут ми отримаємо і зручність, і економічну вигоду. Чим не варіант для Камінь-Каширського району?

Олександр ПРИЙМАК.

 

Передрук або використання у будь-якій формі матеріалу без письмової згоди редакції заборонено!

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *