Незалежна громадсько-політична газета

Микола Шворак: “Завдання серйозні, але місто спроможне їх вирішити”

Невдовзі перед Каменем-Каширським, і як перед центром громади, і як перед центром укрупненого району, постане ряд нових викликів, вимог та завдань. Чи зможе наше місто відповідати своєму майбутньому статусу, чи має воно для цього певний потенціал та чи знайде фінансові можливості? У міській раді, яка довгий час не хотіла об’єднуватися із навколишніми селами, нарешті кажуть «Так», але уточнюють, що розвиток можливий лише за умови сприяння місцевих жителів.

— Ми переконалися, що розуміння, підтримка та співпраця громади дуже важливі у вирішенні будь-яких питань. Чи у будівництві доріг, чи у наведенні благоустрою, чи в подоланні наслідків негоди. Коли гуртом, то можна в рази більше зробити. Кажу це з досвіду. Ініціативні, активні та небайдужі жителі міста уже навчилися реалізовувати таким чином різні задуми, вирішувати проблемні питання. Тому, якщо всі громади, які увійдуть до складу Камінь-Каширської ОТГ, будуть готові до співпраці, то об’єднання розвиватиметься, — припускає заступник міського голови Микола Шворак, який відповідає на наші запитання, оскільки міський голова у відпустці.

шворак
— Думка про співпрацю досить слушна, але все ж, напевне, ще далеко не всі люди готові до цього?
— Не всі. Найбільше нам вдавалося спільно дбати про благоустрій міста. Небайдужі активно долучалися до його прибирання, облаштування дитячих ігрових майданчиків. На умовах співфінансування ми робили дороги, у нових мікрорайонах з’їзди. Нещодавня практика: завдяки співпраці міської влади і містян пом’якшували наслідки підтоплення.
— Але, Миколо Івановичу, з боку жителів міськради є і чимало нарікань на бездіяльність місцевої влади у подоланні паводків.
— Цей рік на відміну від попередніх видався дуже дощовим. Річка Цир вийшла з берегів, розлились меліоративні канали і вода підтопила будинки та поля містян. Ми прочистили декілька каналів, щоб зменшити наслідки підтоплення господарств. Зокрема, по вулицях Торгова (біля нижнього складу), Мазепи. Також, щоб вода мала можливість зійти, перекопали вулицю Магістральну і вийшли на вулицю Хотешівську, а потім з вулиці Хотешівської знову перекопали дорогу та зробили вихід до зелених насаджень. Витратили на ці роботи загалом до 50 тисяч гривень з міського бюджету. На останній сесії виділили ще 40 тисяч гривень на придбання бетонних труб, які потрібно буде покласти у перекопаних місцях для подальшого стоку води. Міська рада готова віднайти кошти і на подолання наслідків підтоплення на вулиці Миру (пролягає понад річкою Цир в районі Волі). Тут обійстя містян, присадибні ділянки також були у воді. Щоб цьому зарадити, ми могли б підняти дамбу вздовж річки. Найкраще і найдешевше вимостити її вибраним піском з річки внаслідок прочищання русла. Але є проблема: жителі цієї вулиці насадили багато дерев на березі і не хочуть, щоб їх зрізали. Зарослі ж заважатимуть проведенню робіт. Крім того таке чищення на тиждень чи два паралізує рух цією вулицею. Відтак згоди на такі дії ми не отримали від людей. А без їх бажання допомогти їм не можемо.
— Чи володіє міська рада інформацією, скільки всього місцевих господарств потерпіло від наслідків літнього паводку?
— До нас звернулося 332 жителі міської ради щодо підтоплення. Ми провели обстеження та склали акти, зокрема, про підтоплення 23 житлових будинків, 21 га зернових культур та 36 га городини. На жаль, літній паводок на волинському поліссі поки що не визнано надзвичайною ситуацією місцевого характеру, а тому держава не виділятиме кошти для компенсації завданих збитків. Міська рада, на жаль, для цього також не має коштів. Але вже сьогодні ми продумали, чи можна було б щось зробити для попередження таких паводків. Переконані, що передусім потрібно провести очищення русла річки Цир в межах двох рад: Камінь-Каширської міської (починаючи від села Підцир’я) та Ворокомлівської сільської. Зрозуміло, що для цього потрібні кошти, а тому, оскільки річка знаходиться на балансі водного господарства і в державній власності, на цій сесії міські депутати доручили виконавчому комітетові, міському голові підготувати звернення до Кабінету Міністрів України щодо виділення для проведення таких робіт коштів з державного бюджету. Заодно обговорили, щоб у цьому зверненні зазначили про можливість співфінансування міською радою (в межах розумного).
— Отже, міська рада впевнена у своїх фінансових спроможностях, якщо готова до співфінансування?
— Ми розуміємо, що краще працювати на випередження, аніж потім лікті кусати.
— Думаю, тут багато хто може закинути, мовляв, чому ж такі розумні, наприклад, не створили ОТГ раніше і не скористалися можливостями, які на сьогодні вже втрачені?
— Насправді не вважаю, що за цим потрібно шкодувати. Не об’єднавшись раніше, ми отримали час для вирішення багатьох важливих для міста питань. Щороку ми вкладали мільйони гривень у вуличне освітлення електрифікацію нових житлових масивів, ремонти доріг, в облаштування тротуарів на центральних вулицях, будівництво доріг з білощебеневим покриттям. Цьогоріч завершили тротуар по вулиці Коніщука, виклали бруківкою тротуари на перехресті вулиць Шевченка, Воля і вздовж площі Незалежності, понад церковним обійстям, де зробили також відпочинкову зону. Тут встановили 10 лавочок. Зробили дороги на вулицях Богдана Хмельницького, Вузька, Гоголя. Продовжили на вулиці Тиха, Сонячна. Маємо намір зробити ще кілька. Окрім того завершили прокладати асфальтове покриття на вулиці Польовій. Все це дозволить спланувати рух автомобілів вулицями міста так, щоб не виникали затори в години пік. Гадаємо, таким чином вдасться частково розв’язати проблему з браком місць для паркування у Камені-Каширському.
— До речі, камінь-каширці давно скаржаться на певні незручності з цього приводу.
— Скаржаться, але до обговорення генерального плану міста, де ці речі можна передбачити, врегулювати, чомусь активно не долучалися. Попри те, що ми запрошували на громадські слухання з цього приводу.
— Миколо Івановичу, оскільки незадовго Камінь-Каширський стане центром величезної ОТГ, для підвищення доступності та ефективності надання послуг на місцевому рівні передбачалося створення тут ЦНАПу. Як із цим просуваються справи?
— Наразі уже зроблений проєкт на реконструкцію приміщення колишнього готелю під ЦНАП. Проведена уже і експертиза цього проєкту та оголошений тендер на виконання робіт. Загалом міська рада витратила на підготовку документації 100 тисяч гривень. Кошторисна вартість підготовки приміщення для Центру надання адміністративних послуг становитиме більше 6 мільйонів. Тут буде проводитися заміна даху, електромереж, опалення, робитиметься новий фасад. При вході облаштовуватиметься пандус для людей з інвалідністю, туалети також матимуть зручності для таких категорій відвідувачів. На першому поверсі буде відкритий простір для роботи фахівців Центру, а тому проводитиметься демонтаж усіх перегородок. На другому поверсі будуть офісні приміщення. І хоча проєкт реалізовуватиметься в рамках Програми «U-LEAD з Європою», реконструкція приміщення має проводитися за кошти місцевого бюджету. Тож міська рада заклала на це нинішнього року більше пів мільйона гривень. Ще мільйон – за районною владою. На початку року вона виділяла його, але потім чомусь забрала назад. На останній нараді голова райради Віктор Сус обіцяв надати гарантійний лист, що свою частку вони обов’язково профінансують. Зрештою, підготувати приміщення для ЦНАПу ми повинні до зими. Меблі та техніка для кожного робочого місця, програмне забезпечення, навчання працівників будуть забезпечені Програмою «U-LEAD з Європою».
— Раніше говорилося про те, що це буде міськрайонний Центр надання адміністративних послуг. Чи вистачить місця лише на першому поверсі приміщення колишнього готелю?
— Так, вистачить. Основні послуги краяни однаково будуть отримувати на місцях. Тому в рамках цього проєкту і передбачено забезпечення оргтехнікою та меблями робочих місць у старостинських округах, тобто у сільських радах. Щоправда у нашому випадку обумовлювалося забезпечення лише тих шести сільрад, що мали увійти до Камінь-Каширської ОТГ за першим перспективним планом. Тож питання щодо інших, які приєднаються до нас, буде вирішуватися після реалізації вже намічених планів.
Спілкувалася Тетяна ПРИХОДЬКО.

Передрук або використання у будь-якій формі матеріалу без письмової згоди редакції заборонено!

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *