Незалежна громадсько-політична газета

Кількість хворих коронавірусом і далі зростає

ВІРУС

У Камінь-Каширському районі практично щодня фіксуються нові випадки коронавірусної хвороби. Так, за інформацією Камінь-Каширського міжрайонного відділу ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України», протягом останніх семи днів у нас виявили 49 нових випадків COVID-19. Тож загалом за час проведення епідеміологічного спостереження ця цифра сягнула вже понад сотню і станом на 24 червня становить 124 випадки.

У порівнянні з іншими районами області за цим показником ми знаходимося на п’ятому місці. Попереду Ковельський район – 308 випадків, в тому числі 9 летальних; Ківерцівський район – 248 випадків, в т.ч. 7 летальних; Володимир-Волинський район – 193 випадки, в т.ч. 3 летальних; Луцький район – 147 випадків, в т.ч. 3 летальних. Найменша кількість хворих у Локачинському районі – 12 випадків.
За даними Камінь-Каширського міжрайонного відділу ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» за останню добу у нас підтвердився COVID-19 у 6 осіб. Збільшилося хворих у Камені-Каширському, Раків Лісі, Підбороччі та Піщаному. Одужала 41 особа (в тому числі 12 медичних працівників та 2 дитини).
Загалом коронавірус розповсюдився на 24 населених пункти району. Так, у Камені-Каширському кількість вражених SARS-CoV–2 найбільша — 49, у селах Підбороччя — 9, Черче — 7, Піщане — 7, Бузаки — 5, Грудки — 7, Гута-Боровенська — 4, Радошинка — 2, Підцир’я — 3, Раків Ліс — 13, Видерта — 1, Хотешів — 1, Сошичне — 1, Воєгоща — 3, Осівці — 1, Ворокомле — 1, Краснилівка — 2, Верхи — 1, Брониця — 2, Нові Червища — 1, Мостище — 1, Полиці — 1, Фаринки — 1, Котуш — 1. Наявність коронавірусу у цих жителів району підтверджена ПЛР. Роблять обстеження й методом імуно-ферментного аналізу. В тому числі і в Камінь-Каширській ЦРЛ. Щоправда наразі є тимчасові труднощі із придбанням реактивів для проведення ІФА. Як зазначає головний лікар Камінь-Каширської ЦРЛ Людмила Потягайло, обстежують у нас тих, хто має для цього показання.
Приймає лікарня також і на лікування хворих з ознаками коронавірусної хвороби. Наразі тут лікують 83 особи з підозрою на коронавірус. Всього у медзакладі для таких пацієнтів було передбачено 90 місць. За словами головної лікарки, наші медики забезпечені в достатній кількості засобами індивідуального захисту, але зокрема костюми не зовсім зручні для роботи. Мають ліки першої необхідності, які використовують при потребі, але багато препаратів хворим доводиться купувати за свої кошти.

До послаблення карантину не готові

Відтак район ще не готовий до послаблення карантинних обмежень та переходу до наступного етапу адаптивного карантину через високий показник захворюваності – забагато нових хворих. Тому на Камінь-Каширщині навіть посилюють карантинні обмеження.
На останньому засіданні районної комісії з питань ТЕБ та НС було вирішено взяти до виконання постанову Кабінету Міністрів України про продовження адаптивного карантину до 31 липня, але поряд з цим запровадити додаткові заходи для недопущення поширення інфекції. Зорема, на в’їзді у село Піщане встановити карантинний контрольно-пропускний пункт. На ньому чергуватимуть працівники поліції та ДСНС, медик.
Отже, в районі заборонено: проводити релігійні заходи за участі більше 10-ти осіб; роботу дошкільних навчальних закладів, закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів (крім розміщених у них магазинів); діяльність закладів, що надають послуги з розміщення, закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури.
Щоправда дозволяється торгувати на ринку та ТК “Пасаж” з дотриманням протиепідемічних норм. Не заборонена також діяльність з надання послуг громадського харчування на відкритих (літніх) майданчиках, у тому числі під тентами, на верандах за умови дотримання відстані не менше як 1,5 метра між місцями для сидіння за сусідніми столами та розміщення не більш як чотирьох клієнтів за одним столом (без урахування дітей віком до 14-ти років), діяльність з надання послуг із здійснення адресної доставки замовлень та замовлень на винос за умови, що суб’єкт господарювання, який провадить таку діяльність, є оператором ринку харчових продуктів відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», та за умови забезпечення персоналу засобами індивідуального захисту (зокрема захист обличчя, очей, рук) і використання відвідувачами, крім часу приймання їжі, респіраторів або захисних масок. Діятимуть також міжрайонні та внутрірайонні перевезення. Структурним підрозділам РДА, органам виконавчої влади, місцевого самоврядування, суб’єктам господарювання рекомендовано початок роботи встановити на більш пізній час, наприклад, з 10:00.
Разом з тим зауважимо, що з 22 червня уряд посилив контроль за дотриманням карантинних обмежень. Зокрема, поліцейські мають право штрафувати людину, якщо вона перебуватиме у транспорті без маски. За відсутність захисної маски у громадських місцях – штраф 17 000 гривень. Власників закладів, які не дотримуються карантинних правил, каратимуть штрафом від 170 000 до 340 000 гривень.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

 

Передрук або використання у будь-якій формі матеріалу без письмової згоди редакції заборонено!

ЗДОРОВ'Я

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *