Незалежна громадсько-політична газета

Лабіринтами судової тяганини — до справедливості

93_main_new.1523001979

Уже десятки тисяч жителів району звернулися до суду через ненарахування та невиплату грошової допомоги у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування потерпілим від наслідків аварії на ЧАЕС, тобто, так званих 2,10 грн, а також «чорнобильських” підвищень до пенсії. Маючи досвід попередніх років, вони спочатку зверталися до управління соціального захисту населення райдержадміністрації та до пенсійного фонду із вимогою віддати гроші, гарантовані державою, а тоді вже на підставі їхніх відмов спрямовували позовні заяви до суду. Адже профільні відомства не могли провести нарахування, а тим більше виплатити людям кошти.

Здійснити це стало неможливим тому, що після так званого реформування пільг, компенсаційних виплат та пенсійних доплат постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи громадянам, передбачених «чорнобильським» законом, зокрема статтями 37, 39 та 51, кошти на це у бюджеті держави не передбачалися. Вірніше це реформування тому і проводилося, що держава не мала грошей робити такі виплати. Не знайшли їх і після того, як Конституційний Суд України визнав неконституційними зміни до «чорнобильського» закону, які передбачали скасування ряду статей, що гарантували доплати, компенсації, а Верховний суд відновив право на їх отримання. І на 2020-ий рік коштів не заклали.
Волинський окружний адміністративний суд, до якого зверталися жителі району, тим часом задовольняв (повністю чи частково) їхні позови щодо виплати щомісячної грошової допомоги у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та особистого підсобного господарства у розмірі 40% від мінімальної заробітної плати, а також щодо підвищення до пенсії непрацюючим пенсіонерам у розмірі двох мінімальних заробітних плат та виплату додаткової пенсії у розмірі 25 відсотків від мінімальної пенсії за віком. Люди отримали ухвали, рішення і тепер запитують, як діяти далі, щоб завершити розпочатий процес.
Отже, як підказують адвокати, наступним кроком має бути отримання виконавчого листа. За кожним рішенням місцевого суду, яке набрало законної сили або допущено до негайного виконання, видається один виконавчий лист. Робиться це за заявою особи, на користь якої постановлено рішення. Звичайно, допомогти написати цю заяву до суду можуть юристи.
Далі, коли суд видасть виконавчий лист, з ним потрібно звертатися у відділ примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Волинській області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів). Для відкриття виконавчого провадження по виконанню судового рішення разом з виконавчим документом слід подавати заяву стягувача. І знову ж таки, якщо самостійно складно все це зробити, адвокати готові за певну плату допомогти.
До речі, знаходиться відповідний відділ державної виконавчої служби за адресою: вулиця Володимирська, 1, місто Луцьк, Волинська область, індекс 43001.
Тим часом, Мінсоцполітики дає роз’ясненя, що допомоги та доплати, за які судяться люди, управління соцзахисту та Пенсійного фонду не нараховують та не виплачують тому, що у Закон №796-ХІІ “Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” змін відповідно до Рішення Конституційного суду України від 17 липня 2018 року щодо відновлення виключених норм внесено не було.
Проте адвокати переконані, що виконавча служба має подбати про виконання рішень адміністративного суду. А виплати за ними, як і в попередні роки, мають здійснюватися не через управління соцзахисту та Пенсійного фонду, а через Казначеську службу. Цьогоріч, як ми уже повідомляли, на погашення заборгованості за рішеннями судів, виконання яких гарантується державою, Законом України «Про державний бюджет» передбачено 600 мільйонів гривень. Нагадаємо, що станом на 1 січня 2020 року заборгованість по цих виплатах склала 4,5 мільярда гривень.
Тетяна Приходько.

 

Передрук або використання у будь-якій формі матеріалу без письмової згоди редакції заборонено!

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *