Незалежна громадсько-політична газета

Чи мають право непрацюючі пенсіонери на «чорнобильські» підвищення до пенсії

завантаження (10)

Жителі району продовжують вимагати гарантованІ державою різного роду виплати.

Після того як Конституційний Суд України визнав неконституційними зміни до «чорнобильського» закону, які передбачали скасування ряду статей, що гарантували доплати, компенсації, а Верховний суд відновив право на їх отримання, мешканці Камінь-Каширщини активізувалися. Спочатку вони почали звертатися з приводу виплати грошової допомоги у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування потерпілим від наслідків аварії на ЧАЕС. А тепер от масово адресують листи Пенсійному фондові щодо підвищення до пенсії.

Справа в тому, що Конституційний Суд України у своєму рішенні від 17 липня 2018 року відновив дію редакції ст. 39 та 51 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», котра була чинна до 1 січня 2015 року. Ця редакція статтей передбачає певні соціальні виплати. І встановлені вони, зокрема, непрацюючим пенсіонерам, які проживають на території радіоактивного забруднення. В тому числі зоні гарантованого добровільного відселення, до якої належить Камінь-Каширський район. Тобто мова в даному випадку ведеться про так звані «10,50 грн.»
Звичайно, тепер мається на увазі зовсім інший розмір компенсації. Адже статтею 39, а також 51, у редакції, що була чинна до 1 січня 2015 року, як пояснюють сьогодні юристи, суми значно більші. Так, за словами адвоката Івана Бельського, вони передбачають підвищення до пенсії непрацюючим пенсіонерам у розмірі двох мінімальних заробітних плат та виплату додаткової пенсії у розмірі 25 відсотків від мінімальної пенсії за віком. А тому мотивація для наших людей звернутися до суду досить серйозна. Оскільки більшість з них отримують мінімальні виплати.
Втім Пенсійний фонд поки що не налаштований здійснювати перерахунок. Його позицію для жителів району пояснює керівник Камінь-Каширського відділу обслуговування громадян Валерій Должко:
«Дійсно Конституційний Суд України у Рішенні №6-р/2018 від 17 липня 2018 року визнав неконституційним виключення статті 39 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Але Закон №987-VIII («Про внесення зміни до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”») є чинним. В установленому законом порядку його не було визнано неконституційним, а тому саме він підлягає застосуванню. При цьому, діючою з 1 січня 2016 року нормою передбачено право на доплату громадянам, які працюють у зоні відчуження. Жителі Камінь-Каширського району до такої категорії осіб не відносяться».
Таким чином, беручи до уваги вищесказане, у Пенсійному фонді вважають, що підстав для проведення нарахування і виплати з 17 липня 2018 року підвищення до пенсії непрацюючим пенсіонерам, які проживають на території гарантованого добровільного відселення, немає. Мовляв, у ст.39 Закону №796-ХІІ “Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” змін відповідно до Рішення Конституційного суду України від 17 липня 2018 року внесено не було.
Проте жителі району продовжують звертатися до адвокатів, аби ті допомогли їм грамотно написати звернення до Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області. До речі, коштують їхні послуги тепер 25 гривень. Згодом, опісля отримання відповіді-відмови із ПФУ, людям доведеться, скоріш за все, звертатися до суду. А отже, знову залучати адвокатів для підготовки позовів, що коштуватиме орієнтовно 200 гривень, сплачувати судовий збір (за винятком осіб, які мають І чи ІІ чорнобильську категорію, інваліди І та ІІ груп, учасники бойових дій).
Тетяна ПРИХОДЬКО.

Передрук або використання у будь-якій формі матеріалу без письмової згоди редакції заборонено!

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *