Незалежна громадсько-політична газета

Триває суд над податківцем, якого звинувачують в отриманні хабара у розмірі 3 тисячі гривень

 

 На лаві підсудних заступник начальника Ратнівської ОДПІ,  начальник Камінь-Каширського відділення Ратнівської ОДПІ ГУ ДФС у Волинській області Валентин Бебес.

У його кабінеті ще в серпні минулого року правоохоронці виявили 3 тисячі гривень, оброблених спеціальною речовиною. Момент передачі коштів зафіксовано на відеокамеру, однак вина податківця ще доводиться. Попередні засідання суду були лише ознайомлювальними. Двічі обласна прокуратура, яка є стороною обвинувачення,  подавала клопотання про відвід суддів. У першому випадку клопотання було задоволене, оскільки суддя, якому випало вести процес, Олександр Гончарук перебуває у родинних зв’язках із адвокатом Валентина Бебеса. Цей адвокат був присутній у момент обшуку кабінету податківця. Але Валентин Васильович відмовився від нього та взяв собі інших захисників, щойно розпочалося в м. Луцьку досудове слідство.

У другому випадку причиною для відводу призначеного судді Олесі Антонюк слугувала публікація новини на сайті «Волинських новин» про те, що начебто Олеся Володимирівна «отримала від Валентина Бебеса  біля 20-25 тисяч доларів США за прийняття рішення по його справі на користь останнього». Проте голова Камінь-Каширського районного суду Віктор Гордійчук, який розглядав клопотання, прийняв рішення про його відхилення, оскільки з приводу цього повідомлення правоохоронними органами не було внесено ніяких даних до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Відтак справу продовжила розглядати суддя Олеся Антонюк.

Минулого тижня нарешті заслухали головного свідка у справі – підприємця Ігора Мороза із с. Оленине. Він власне і звернувся у прокуратуру із заявою про те, що начальник податкової інспекції у Камінь-Каширському районі Валентин Бебес вимагає гроші. На попереднє засідання суду, коли прокуратура подавала клопотання про відвід судді Олесі Антонюк, Ігор Мороз чомусь не прибув, хоча був викликаний належним чином на засідання для дачі свідчень. Цього разу він таки з’явився у суд. Адвокати підсудного Валентина Бебеса, а їх у нього тепер аж три, влаштували власнику пилорами непростий та тривалий іспит запитаннями, намагаючись вивідати якнайбільше інформації про події більш як піврічної давності. Проте на багато запитань, поставлених захисниками та суддею, свідок відповідав «не пам’ятаю». Важко сказати, чому так погано запам’яталися йому події, пов’язані з даванням хабара та зверненням у прокуратуру. Та цілком ймовірно, що ситуація проясниться після допиту наступних свідків. На черговому засіданні планують заслухати ще з десяток свідків, які проходять по цій справі.

Зазначимо також, що відтоді, як у Валентина Бебеса вилучили помічені купюри, він більше не виконував своїх службових обов’язків. Раніше податківця відсторонювали від роботи рішеннями суду, потім він перебував у відпустці. Тепер прокуратура знову подала клопотання про відсторонення його від займаної посади на два місяці. Проаналізувавши всі обставини, суддя прийняла рішення про відсторонення лише на місяць.

Розглядалося на останньому засіданні клопотання і про вжиття запобіжного заходу, а саме домашній арешт Валентина Бебеса. Однак, зважаючи на те, що підсудний не порушував вжитого перед тим запобіжного заходу особистого зобов’язання, його було знову продовжено на 2 місяці.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *