Незалежна громадсько-політична газета

З Україною в серці — назавжди!

3-330 вересня виповнилося 90 років з дня народження нашої землячки, безкорисливого жертводавця, глибоко вдумливого митця Любові Василів-Базюк (на фото).

 

З нагоди ювілею славної землячки в нашій школі було організовано виставку її книг, а також відбулося свято «Нев’янучі квіти любові», на яке запросили Г.П.Євчук — вчительку, яка перебуває на заслуженому відпочинку, краєзнавця, людину, котра зустрічалася з нею особисто, її однодумцями, знає історію їхнього життя.

У цікавій формі Галина Пилипівна розповіла присутнім, що народилася Любов Василів-Базюк у селі Видерта в родині священника. Разом зі своїм татом священником-патріотом родина часто змінювала місце проживання. З 1944 року авторка з родиною розпочинає свої тернисті дороги на чужині, які привели до Торонто. Тут вона здобула вищу освіту, захистила дисертацію, разом з чоловіком виховала двоє дітей. Донька Наталя – відомий лікар офтальмолог-хірург, син Андрій – фахівець з музики.

Англомовне середовище, в якому прожила Любов Василів-Базюк  все своє свідоме життя, не вбило в її душі почуття любові до рідної землі, своєї мови, віри, історії.

Весь цей час вона творила і творить добро для України, приходить до неї зі своїм мистецьким патріотичним словом і добрими діями.

Її патріотичні слова – це вісім книг («Крізь пекло на землі», «У горі та сльозах наша доля», «У вирі тоталітарних режимів», «Новими стежками», «Вони служили церкві і українському народові», «Не вір», «П’ять колосків», «Дороги життя»),  багато статей. А добрі діла – то благодійництво. Вона – почесний професор Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки з 31.03.2005 року, нагороджена орденом Святої Варвари.

У 2003 році Любов Василів-Базюк вперше через 60 років розлуки з рідною землею прилетіла з далекого Торонто на рідну Волинь, в Україну. Два рази побувала у рідному селі Видерта, а в Україні загалом – одинадцять. Для нашої бібліотеки землячка подарувала чотири видання з власним підписом.

У її творах ідеться про те, що болить кожному. Розповідати про історію – справа не завжди  вдячна, проте надзвичайно потрібна. І про це завжди пам’ятає уродженка Видерти Любов Василів-Базюк.

Волиняни добре знають і пам’ятають величні і святі справи  авторки, своєю любов’ю і добрими ділами відповідають на  її щиру жертовність, на її правдиве слово.

У день народження ювілярки полетіло привітання через океан в Торонто від наших учнів, вчителів  з найщирішими побажаннями.

Валентина Степанюк,

заступник директора з виховної роботи ЗОШ І-ІІІ ступенів села Видерта.

ПУБЛІКАЦІЇ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *