Незалежна громадсько-політична газета

Віктор Гордійчук – один із стовпів, на які спирається судова влада Волині

DSC_1343Так колеги відгукуються про уже колишнього голову Камінь-Каширського районного суду Волинської області. Кажуть, він  став цілою епохою суддівства Волині. Юриста із таким стажем складно знайти не лише у Волинській області, але й у цілій Україні, а його професіоналізм та авторитет – беззаперечні. Тож 24 вересня на урочисту імпрезу зібралася, без перебільшення, уся суддівська родина Волині. Голови судів, судді у відставці та учні привітали Віктора Миколайовича теплими  словами  і  гучними  оплесками із 65-річчям та виходом на заслужений відпочинок. 

«40 років не просто був суддею, а жив роботою, і робота жила у ньому»
Гості урочистої наради відзначили, що у судову владу Віктор Гордійчук був приведений народом. Так, прийшовши у Камінь-Каширський суд 25-річним юнаком, чесно і сумлінно пропрацював тут більше пів віку. Цікаво, що до 1983 року він був єдиним суддею в районі, тричі переобирався населенням. Ніколи не затягував розгляду справ і відповідально ставився до кожного вироку. Нерідко – слідкував за виконанням судових рішень: доводилося і конфіскацію проводити, і дітей вилучати з неблагополучних сімей. Кожен у районі знав, що Гордійчук не дозволить відступити від букви закону ні на крихту. Його боялися і поважали водночас.
– Пропрацювати стільки років в одному районі і з честю іти у відставку – це велике щастя. Віктор Гордійчук – людина, яка лишила гарний слід на землі. І я не соромлюся сказати, що це наша гордість, ціла епоха у суддівській родині Волині. Пройде час, а те, що він лишив, ще довго буде працювати. Юристи з таким багатим професійним досвідом, як у ювіляра, завжди будуть корисні молодшому поколінню, – зазначив голова Волинського апеляційного суду Петро Філюк.

«Строгий, інколи жорсткий, але справедливий»
Суддя служить інтересам усієї держави і, переконані краяни, Віктор Гордійчук на своїй посаді був тому яскравим прикладом. Серйозний, юридично озброєний, з великим досвідом та міцним внутрішнім стержнем – сперечатися з ним було марною справою. Для багатьох він став суворим вчителем і розумним порадником, настанови якого завжди давали можливість дорослішати, мудрішати і усвідомлювати все те, чим живе судова родина Волині.
– Сьогодні ви вправі ствердно сказати, що виконали свою місію сповна. Ви «народили» і випустили у світ багато фахівців, розбудували судову систему району. Важко розрізнити ким ви є більше: сім’янином чи суддею, адже період, який ви віддали служінню правосуддю, довший, аніж сімейне життя, – зауважила у вітальній промові начальниця Територіального управління Державної судової адміністрації України у Волинській області Наталія Коцирій. – Віктор Миколайович – строгий, інколи жорсткий, але справедливий. Вольовий, завжди зрозуміє. Буде філософствувати, але обере позицію, яка відповідає позиції керівника, людини і справжнього чоловіка. Вислів «Вітаємо кращого суддю» цілковито відповідає баченню суддівської спільноти.

«Ми потребуємо такої опори»
Устрій роботи Камінь-Каширського суду не один рік слугував прикладом для інших. Віктор Миколайович був вимогливим керівником і це давало свої результати. Колег завжди приємно дивувала злагодженість апарату суду та рівень виконавської дисципліни.
Варто відзначити також, що Віктор Гордійчук – заслужений юрист України, протягом 11 років представляв нашу область у Раді суддів України. Його учні – серед кращих суддів країни. Зокрема Андрій Овсієнко нещодавно став новим головою Вищої ради правосуддя.
– Ви один із тих стовпів, на які спирається судова влада Волині і на який інколи хочеться обіпертися. Тому залишайтеся біля нас, адже ми потребуємо такої опори. Будьте нашою підтримкою. Знаю, ви багаторічно служили судовому самоврядуванню Волині, вболівали за колег. Ви один із тих, хто створив судову владу, підтримали династійність судового корпусу Волині, що дуже тішить, – підкреслила член Ради суддів України, суддя Луцького міськрайонного суду Інна Плахтій, звертаючись до Віктора Миколайовича під час урочистої наради з нагоди його 65-річчям та виходу на заслужений відпочинок.
«Суддею треба
народитися»
Це одна із улюблених тез ювіляра. Він впевнений: справжній суддя повинен мати талант, внутрішнє чуття. Звичайно, ним можна стати, однак відбутися як розумний керівник – не просто. А цього, попри все, має прагнути кожен. Схоже, Віктор Гордійчук досягнув свого ідеалу. І найкращий тому доказ – приємні спогади та позитивні відгуки краян, колег та однодумців.
– Той суддівський марафон, який ми розпочали у 1979 році, завершився. Можна впевнено сказати, що Віктору Гордійчуку довелося пройти вогонь, воду і мідні труби. Кажуть, що «прокурор – око государеве». Мені здається, для Каменя-Каширського це визначення не підходить. Тим оком тут був суд на чолі з Віктором Миколайовичем, – підсумував суддя, заступник голови Волинського апеляційного суду у відставці Олександр Фідря. – Радію, що в день суддівського повноліття бачу його енергійним, цілеспрямованим, оптимістично налаштованим. Садівник, дбайливий господар, бджоляр – у нього хист є до всього і він знає, що робити далі.
Усі присутні висловили впевненість, що Віктор Гордійчук надалі реалізовуватиме свої вміння і буде підтримувати та надихати суддівську родину, бо він для них – величина.
Іванна ШЕМЕТЮК.

DSC_0154

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *