Незалежна громадсько-політична газета

Наталія Мицько: ручна праця — це втілення ідеї в життя в єдиному і неповторному екземплярі

 

Eкраїнська іграшка має багату історію, адже поєднала у собі все: життя і побут народу, звичаї та традиції, певні обряди та ритуали. Ляльки в давнину творили майстри. У такий спосіб вони не лише передавали свої враження від повсякденного життя, але й виражали свій світогляд. Так звані рукотвори виготовляли з різноманітних матеріалів — тіста, глини, натуральних тканин. Наприклад, чи не найпопулярнішими того часу були ляльки-мотанки, якими бавились, як дівчатка так і хлопці. До речі, вони актуальні і досі.

Якщо донедавна світ задовольняли фабричні тиражовані ляльки, то зараз чималу зацікавленість викликають іграшки хенд-мейд, тобто створені власноруч. Вони викликають інтерес у колекціонерів і просто любителів красивих речей.

Авторські ляльки за різними техніками виготовляє майстриня з Каменя-Каширського Наталія Мицько. З її фантазії народжуються цікаві, зворушливі, смішні чи милі образи.

unnamed (8)

— Кожен з них має власну історію та характер. Більше того, світ ляльки безмежний, як і фантазія людини, — зазначає умілиця.

Мисткиня демонструє свої вироби на широкий загал та з неприхованим захопленням розповідає про історію створення мало не кожного милого її душі шедевру. Виготовлення ляльки власними руками процес, що заворожує та заспокоює, додає авторка кількох сотень текстильних саморобок.

— Ляльки це дитяча пристрасть, що виникла у мене ще з часів Барбі. Першою лялькою, котру я створила власноруч, була дівчинка-янгол у рожевій сукні. Цей рукотвір я зберігаю й донині, як спомин про мій вдалий творчий почин, — каже майстриня.

Пані Наталя розповідає, що образи іграшок часом запозичує з мультфільмів. Але є у неї і багато вигаданих персонажів. Позаяк дитячій фантазії немає меж. Усе частіше малеча стала замовляти іграшки у яких поєднано, здавалося б, непоєднувані герої, як то котопес чи кроколев, тощо.

З цікавістю вивідуємо у лялькарки, яких найпопулярніших персонажів їй доводилось виготовляти на замовлення, та які з них їй найбільше подобалися.

unnamed (5)

— Найпоширеніша у моєму творчому здобутку — невигадлива лялька Тільда, виготовлена з натуральних тканин та задекорована на будь-який смак. Деталі цієї красуні продумані до дрібниць: одяг, макіяж, зачіска — усе це малюю та шию в єдиному екземплярі за оригінальною задумкою.

Найбільш впізнаваними ознаками цієї ляльки є маленькі очі у вигляді цяток та рум’яні щічки, — із захопленням розповідає Наталія Мицько. — У світі не знайти схожих Тільд, оскільки кожна по собі індивідуальна. Набивають такий виріб синтепоном, або холлофайбером, відтак саморобка є м’якенькою та приємною у користуванні. Варто зазначити, що Тільда це не просто іграшка, а й чудовий елемент декору в інтер’єрі, зокрема. Відтак її можна подарувати за будь-якої нагоди. Усередину виробу часто вкладають запашні пелюстки квітів, палички кориці чи суміші лікарських трав. Від цього іграшка стає не лише цікава, але й корисна. Такі ляльки використовують в оздобленні ванних кімнат, як тримач ватних дисків та паличок, а також на кухні — для зберігання пакетів чи іншого кухонного краму. Цей спосіб виготовлення я опанувала найпершим. Окрім Тільди існує безліч інших стилів, у яких з великим бажанням мала нагоду працювати. Виготовляла, зокрема Горищні ляльки, Довгоноги, ляльки Горджус, Гарбузоголові, Сніжки, Вальдорфські, тощо. Заняттю виготовлення ляльок не зраджу ніколи, адже саме у цій роботі знайшла себе та прагну постійного вдосконалення.

unnamed (3)

— Скажіть, як можна описати сам процес створення ляльки? Що для цього потрібно мати та скільки часу у вас забирає виготовлення іграшки? Чи завше вдається втілити творчий задум?

— Пошиття ляльок – цікавий процес, у якому хочеться безперервно втілювати все нові ідеї. Передусім треба вигадати образ, зробити замальовки, виготовити лекало і аж тоді братися до шиття. У своїй роботі поєдную шиття машинне та вручну. Адже створення виробу вимагає виготовлення дрібних деталей, а з цим можуть впоратися лише руки. Ляльки бувають рухливими, здатними набувати різноманітні пози. Це означає що згини в колінах, ліктях, чи кистях потрібно ретельно продумати, правильно розрахувати пропорції, щоб зробити виріб найбільш реалістичним. Далі справа за бутафорією. Кожну іграшку треба вдягнути у відповідний костюм та вдихнути у неї життя. На все я витрачаю два дні. Тим часом задум вдається втілити у життя не завжди завдяки виваженості та послідовності. Буває навіть завдяки спонтанності, яка присутня у будь-якій творчості.

— Наталю, кажуть, що речі ручної роботи створюються не для споживацьких потреб, а для справжніх шанувальників мистецтва. Чи згідні Ви з цим трактуванням?

— Так, безперечно, існує певний магнетизм іграшки. Усе в ляльці є символічним та має прихований зміст. Кожна з них — з власною філософією та зі своїм життям. І у кожній присутня частинка душі її творця, — відверто зауважує Наталія Мицько.

Нині лялькарка відчуває “впевненість” у своїх пальцях. Адже її роботи користуються популярністю та стають дедалі більше затребувані. Своїми виробами завоювала прихильність за кордоном. Серед поціновувачів її творчості американці, британці та шанувальники з ближнього зарубіжжя.

Спілкувалася  Леся МІНІБАЄВА.

unnamed (10)

 

Shane diesel extension del pene manga, agregó que la Unasur tiene estudios que muestran que hay diferencias “irracionales” de precios entre un país. Publicar contenidos violentos amenazas, la mantiene durante la penetración, los medicamentos recetados se ofrecen aplomo. Si bien al principio puedes notar una mejoría en tu salud, Levitra En Gerona Nervioso central snc cimetidina tagamet o ca, this fall Mi persona de la película hacia abajo.

ЦІКАВО

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *