Незалежна громадсько-політична газета

Муки монетизації субсидій

1466604828-8344Чимало сімей району в опалювальний період економили газ, обігрівали житло дровами, аби за зекономлені куби блакитного палива, як і обіцяв уряд, згодом отримати «живі» гроші. Але у підсумку, як з’ясувалося, і дрова спалили, і грошей не отримали та ще й серед боржників перед газопостачальною компанією опинилися.

З початку року в Україні паралельно запустили два механізми монетизації субсидій — безготівковий та готівковий.
Перший полягає в тому, що гроші субсидіантам нараховують на спеціальний банківський рахунок, з якого проводиться оплата за комунальні послуги. Якщо після завершення опалювального сезону на рахунку залишалися кошти, їх можна було використати на власний розсуд.
Другий полягає в тому, що люди, яким субсидія була призначена з початком опалювального сезону, тобто минулоріч у жовтні, із березня почали отримувати гроші “на руки”.
Як пояснюється, одночасно ввели в дію два способи надання субсидій для українців задля експерименту. Так би мовити, щоб мати уявлення про те, який з двох варіантів є більш ефективним. Поряд з цим передбачалося, що ці схеми монетизацій заохочуватимуть, стимулюватимуть людей до економії передусім газу, електроенергії.

— Варто зазначити, що зазначені нововведення окремих наших громадян таки потішили. Особливо тих, які мають низький рівень доходів (невисокі пенсії, зарплати). А отже вони готові були, як кажуть поміж люду, притерпіти і менше використати електроенергії, газу, а «живі» гроші використати на те, без чого не обійтися ніяк.
Серед таких опинився і житель району Сергій Миколайович С. (редакція має прізвище чоловіка, однак він не погодився, аби ми наводили його повністю у публікації). За словами пана Сергія, його сім’я досить ощадливо використовувала голубе паливо у період холодного сезону. Зокрема будинок обігрівали дровами. Однак у результаті з тієї економії вийшла надто невтішна ситуація: і дрова спалили, та ще й в боржники до газопостачальної компанії потрапили.
Як так вийшло, журналісти «Полісся» вирішили з’ясувати.
Сергій Миколайович розповідає, що отримав від ТОВ “Волиньгаз Збут” платіжку, у котрій відображено, що є боржником. Звідки взявся цей борг, чоловік ніяк не збагне. Адже упродовж опалювального сезону, каже наш співрозмовник, він жодного разу не отримав повідомлення з підприємства-газопостачальника про стан оплати за спожитий газ. Відповідно, вважав, що державної допомоги, тобто субсидії, за обсяг використаного газу вистачає. Більше того, навіть сподівався в кінці опалювального сезону отримати компенсацію за зекономлені куби.
Тим часом на запит журналістів газети “Полісся” стосовно даної ситуації у “Волиньгаз Збуті” лише пояснили, що проводять усі розрахунки та фінансові операції відповідно до чинного законодавства. А зокрема нарахування переплати відбувається виключно відповідно до постанови Кабміну №534. Однак, як повідомив начальник відділу розрахунку Григорій Білий, очевидно, постанова є недосконалою, відтак внести зміни до правового акту в контексті нарахувань є необхідним кроком для уряду.
Таким чином як так вийшло, що, економлячи кубометри газу, людина стала боржником, газопостачальна служба журналістам конкретно і не пояснила.
Більше інформації ми отримали в управлінні соціального захисту населення райдержадміністрації.
Як з’ясувалося, субсидіантів, котрі отримали повідомлення від “Волиньгаз Збут” про заборгованість, у районі назбиралось чимало. Так, відповідно до акту розрахунку загального обсягу невикористаних сум субсидії, ТОВ «Волиньгаз збут» обрахувало та передало на управління соцзахисту кошти в сумі 2 млн. 119 тис. 470 грн, а це зокрема 596 споживачів. По суті, це є зекономлені людьми кошти.
— У даному випадку ведеться мова про тих жителів району, котрим субсидія призначалася до 1 січня 2019 року. Справа в тому, що від початку опалювального сезону до 1 лютого 2019 року люди отримували субсидію у безготівкому вигляді. Ці кошти держава спрямовувала в управління соціального захисту, звідки їх переховували на рахунки надавачів послуг (в тому числі і ТОВ «Волиньгаз Збут»). З 1 лютого до кінця опалювального сезону люди отримували субсидії на руки і мали би самостійно розраховуватися із газопостачальником. Однак «Волиньгаз Збут» не надсилав споживачам рахунків на оплату і вони гадали, що платити не потрібно, бо є переплата за рахунок економії коштів. Зрештою так і було. Втім у травні компанія вирішила забрати з рахунків споживачів зекономлені субсидійні кошти від початку опалювального періоду до 1 лютого і перерахувала їх державі, — розповів заступник начальника управління соціального захисту Віталій Леонець.
Ось і вийшло, що жителі району не змогли використати зекономлені на блакитному паливі кошти, хоча мали на це право, та ще й боржниками стали. Тепер ці кошти спрямовані на рахунки управлінь соціального захисту. І, зокрема, управління соцзахисту Камінь-Каширської РДА готове перерахувати ці кошти ТОВ “Волиньгаз Збут”, відповідно до постанови Кабміну №534. Однак компанія поки що не дала відповідних розрахунків.
Тож і люди, і управління соцзахисту тепер в очікуванні. Єдине, чим заспокоює споживачів Віталій Леонець, це те, що ці боржники, в тому числі і Сергій Миколайович, не повинні переживати, чи призначать їм субсидію на новий опалювальний сезон. Як відомо, законодавством встановлена вимога відсутності простроченого боргу понад місяць на момент призначення субсидії на наступний період. У даному випадку на них не поширюється ця норма, оскільки борг виник не з вини людей.
Тетяна ПРИХОДЬКО,
Леся Мінібаєва.

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *