Незалежна громадсько-політична газета

Гран-прі з Болгарії: нове досягнення «Первоцвіту»

Первоцвіт з членами журіТанцювальний колектив «Первоцвіт» Камінь-Каширської дитячої школи мистецтв (на фото) під керівництвом хореографа Інни Дем’яник виборов гран-прі у першому міжнародному мультижанровому фестивалі-конкурсі «Сходження зірок», якиий проходив 6 червня у місті Албена (Болгарія).

 Море, нові знайомства, активний відпочинок, веселі пляжні змагання та ігри, дитяча дискотека і, звичайно ж, міжнародне визнання – таким запам’ятається початок літніх канікул для «Первоцвіту». Юні школярки стали кращими з близько 20 учасників із 3 країн (Україна, Болгарія, США). З-посеред трьох секцій – сучасні, естрадні та народні танці – представлена дівчатками волинська полька визнана найкращою. Більше того, одна з учасниць колективу – третьокласниця Марія Хоцевич – змагалася також із виконавцями естрадних танців. Сольним виступом «Лялька» вона виборола перше місце і привезла додому відразу дві нагороди. До слова, наші переможниці отримали дипломи, кубки та медалі.

«Первоцвіт» – активний учасник масових заходів міста, який за короткий час встиг зарекомендувати себе далеко за межами району. Так, за 2 роки свого існування він став переможцем всеукраїнського конкурсу, а також виборов друге місце в обласних змаганнях. Водночас, участь у фестивалі – це перша міжнародна перемога не лише для юних вихованців Інни Дем’яник, але й для Камінь-Каширщини зокрема.

У складі колективу – 12 дівчаток віком 9-11 років. Інна Степанівна відгукується про них як про відповідальних, енергійних та вмотивованих дітей. Ці характеристики не викликають у нас жодних сумнівів, адже деякі учасниці добираються на заняття із Грудок, Осівців, Гути-Камінської, Нуйного. А це, певна річ, великі затрати часу і сил, бо не завжди є можливість приїхати у точно визначений час, нерідко доводиться чекати маршрутки, що вже говорити про холодні пори року. Така терплячість та наполегливість, без сумніву, свідчить про щиру любов дітей до своєї справи. Попри юний вік, дехто уже визначився із вибором професії – у майбутньому хоче пов’язати життя із хореографією.

Підготовка до конкурсу тривала півроку і вимагала неабияких зусиль. Кожна деталь (органічність елементів постановки, техніка та синхронність виконання, артистизм, граційність) набувала особливого значення. Надзвичайно важливо було також передати атмосферу танцю, його специфіку, емоційний фон, вигуки, тощо. І це вдалося, зі слів Інни Степанівни, завдяки старанню дівчат, горінню їхніх очей.

– Наша перемога – це результат тісної співпраці керівника та колективу. Коли педагог не тільки авторитетний наставник, але й справжній друг, а в колективі панує атмосфера взаєморозуміння та підтримки – тільки тоді можна стати успішним. У нас усі різні за характером, темпераментом та задатками, але разом ми змогли досягнути єдності і високих результатів. Це, без перебільшень, надзвичайно клопітка робота, але вона того вартувала, – констатувала керівниця «Первоцвіту». – Крім того, визначальну роль відіграла підтримка батьків. Вдячні також за допомогу дирекції школи, народному депутату Ірині Констанкевич та депутату обласної ради Анатолієві Буську, адже без фінансової підмоги складно було б здійснити таку поїздку. Окреме спасибі – директорці НВК №1 м.Каменя-Каширського Людмилі Тішковій, яка дозволила проводити репетиції у їхньому спортивному залі.

Не складно помітити, що очільниця ансамблю також закохана в свою роботу, повністю присвячує себе їй, тому й розповідає про все з любов’ю та захопленням. Скільки прискіпливої праці, терпіння та ентузіазму вкладено у створення колективу, скільки сил необхідно було для того, щоб «скласти» його як пазл, згуртувати, вивести в світ! Досвід дозволяє мисткині зізнатися, що хореографія – це  і морально, і фізично нелегка праця.

–  Коли ти щиро прагнеш результату, то нерідко доводиться жертвувати особистим часом, спілкуванням з рідними, відпочинком. Але є віддача – і це надзвичайно приємно. Крім того, талановиті старанні дітки мотивують – так з’являється бажання працювати. Все ж хотілося б, щоб наша культура піднімалася на вищий рівень, адже маємо потужний потенціал і його потрібно розвивати. Майбутнє – за юними талантами, натомість наша роль – навчити їх та підтримати, – переконана Інна Дем’яник.

Іванна ШЕМЕТЮК.

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *