Незалежна громадсько-політична газета

На власноруч змайстрованих крилах

oblasni-zmagannya-aviya-195Віками людина мріяла злетіти до небесної сині та, наче птах, вільно ширяти її безмежними просторами. Натхненна коли-небудь втілити це бажання вона раз по раз вигадувала різноманітні технічні пристосування. Часом літальні апарати виходили вдалими, але в більшості не зовсім. І тільки на початку двадцятого століття на власноруч змайстрованих “крилах” відважні романтики-конструктори змогли підкорити небокрай, пролетівши перші кілька десятків метрів над землею.
Сьогодні їх приклад наслідують нові покоління обдарованої молоді. Такі, скажімо, як вихованці авіамодельного гуртка Камінь-Каширської районної станції юних техніків. Багато років поспіль місцеві винахідники дивують краян своїми талантами, цікавими конструкторськими розробками, а ще наполегливо тренуються і завойовують призові місця в різноманітних командних змаганнях. Доволі успішно для них завершилася й участь в обласному етапі відкритих змагань учнівської молоді з авіамодельного спорту, який нещодавно відбувся у місті Ковелі на базі загальноосвітньої школи №7.

oblasni-zmagannya-aviya-192

Представляти Камінь-Каширщину на змаганнях вирушив десант із трьох збірних команд. Окрім вихованців станції юних техніків, це також учні школи села Підцир’я та міської гімназії №2. Загалом учасниками обласного етапу стали 9 волинських команд. Уперше разом із усіма змагалися за перемогу нині і гості з Києва.
Протягом трьох днів юні авіаконструктори демонстрували суддям саморобні моделі-копії літаків, радіокеровані літальні апарати, кордові моделі, планери. Розповідали про процес їх створення, звідкіля черпали ідеї. У ході своєрідних виставок-оглядів були представлені різноманітні зразки авіатехніки: від літаків Першої світової війни до сучасних винищувачів. Найбільше запам’яталися присутнім, звісно, видовищні повітряні “бої”, котрі влаштували учасники супротивних команд у небі над Ковелем.
Приємно вкотре відзначити авіамоделістів нашого району, котрі в особистому заліку зуміли вибороти нагороди одразу в кількох дисциплінах, а у загальнокомандному рейтингу увійшли до трійки лідерів.
Зокрема, команда НВК №2 посіла третє місце серед учасників. Такого ж результату вона досягла й в класі моделей “метальні планери”. Мабуть, не останню роль в цьому зіграли чудові виступи учнів згаданого навчального закладу Богдана Боснюка (другий в класі “метальні планери”) та Павла Дяка (перший в класі F-2-А (швидкісний літак)). До слова, минулоріч Павло зайняв друге місце у Всеукраїнських відкритих змаганнях учнівської молоді (юніори) з авіамодельного спорту (кордові моделі). Їхній колега Андрій Деркач із школи села Підцир’я в класі F-2-А став другим.
Високо оцінили судді вміння створювати та керувати моделями літальних апаратів і вихованців станції юних техніків Юрія Вахарика і Миколу Дмитрука. Додамо, що Микола Дмитрук і Павло Дяк також стануть учасниками цьогорічних Всеукраїнських змагань з авіамодельного спорту, котрі відбудуться на початку червня в Києві.
Олександр ПРИЙМАК.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *