Незалежна громадсько-політична газета

Створювати Камінь-Каширську ОТГ вже цього року чи дочекатися примусового об’єднання?

Мапа

Отримувати протягом 5 років інфраструктурну субвенцію по 3 мільйони гривень на розвиток сільських громад, що увійдуть у Камінь-Каширську ОТГ, чи спрямувати ще один рік 17 мільйонів гривень міського бюджету на розвиток Каменя-Каширського?

Ці два питання до останнього часу були основними в обговоренні перспективи створення об’єднаної територіальної громади довкола Каменя-Каширського.

Але з нового року набула актуальності також тема утворення нових районів (повітів). Зокрема, у лютому у Волинському Центрі розвитку місцевого самоврядування про це розмовляли представники місцевої влади та органів виконавчої влади Волині із авторами реформи.

Радниця з децентралізації Волинського ЦРМС Оксана Урбан зауважила, що нині є чорновий варіант, у якому окреслили три майбутніх повіти на Волині з центрами тяжіння – Луцьк, Володимир-Волинський і Ковель. Але водночас вона закликала до активного обговорення і таких потужних точок, як Камінь-Каширський і Любешів. Таким чином у відповідь на це любешівці почали активно діяти: на одній із сесій вони прийняли і направили до відповідних органів влади звернення з проханням визначити центром можливого майбутнього повіту Любешів.

Камінь-каширці ж тим часом продовжують лише дискутувати на тему децентралізації, не вдаючись до будь-яких дій. Хтось стверджує, що поспішати з об’єднанням не варто, хтось переконує, що без цього Камінь-Каширський не зможе стати повітовим центром. А хтось наполегливо підштовхує депутатів міської ради до прийняття рішень, бо мовляв, уже немає часу розмірковувати.

Про те, що час роздумів спливає і пора вже діяти, говорили небайдужі жителі району зокрема минулої п’ятниці. Із невеликої кількості тих, що вкотре зібралися, щоб донести до свідомості опонентів створення Камінь-Каширської ОТГ необхідність цього, найбільш переконливими були слова Сергія Панасюка. Він, зокрема, зауважив наступне:

«У 1939 році Камінь-Каширський було визначено центром повіту, долучивши частину білоруської території. У 1946 році, при перших виборах до Верховної Ради, він теж був центром повіту. У сьогоднішньому історичному контексті, коли розроблявся план впровадження адміністративної реформи, Камінь-Каширський внесли як центр повіту, але з певних обставин, з неподання губернатором, Камінь-Каширський повіт був скасований попри підтримку депутатів обласної ради.

Насправді необхідність четвертого повіту існує. І над тим, щоб його очолити, дуже серйозно працюють наші сусіди.

Мені дуже не хотілося б, щоб наше славетне місто поступилося у цьому і опинилося на задвірках. Щоб ми їздили у Любешів по якісь довідки. Щоб Любешів тут керував. А сьогодні це серйозно розглядається.

Ми не повинні гальмувати процес децентралізації. Ми повинні докласти усіх зусиль, щоб центр був тут, щоб тут були сконцентровані всі потуги – державницькі, виконавчі. А міські депутати, сидячи склавши руки, свідомо все це віддають. Чому вони не можуть сказати свою позицію вголос? Щоб місто знало, до чого ми йдемо.

У цій ситуації не варто все переводити у розрахунки. Говорячи, що ОТГ — не вигідно, ви повинні розуміти, що потім Любешову буде вигідно тут керувати.

Камінь-Каширський завжди був взірцем. Місто отримало Магдебурзьке право після Володимира-Волинського, потім пішла Галичина і лише тоді Луцьк. Колись Волинь мала 30 районів. Тепер їх 16. Ви можете бачити, на що перетворилися ті районні центри, які були позбавлені такого статусу — Голоби, Луків, Седлище Старовижівського району, Берестечко. Шановні депутати міської ради, ви хочете, щоб і Камінь таким став?

Перший крок до того, щоб Камінь-Каширський отримав можливість стати центром повіту, мають зробити саме міські депутати. Потім крок роблять у області, потім рішення приймають у Києві. Але без першого кроку міських депутатів, керівництва не буде наступних. Ми повинні довести, що ми прогресивне місто».

 

Проте цей спіч не став переконливим для міського голови Василя Бондаря.

«Створення ОТГ для Каменя-Каширського є невигідним», — категорично знову заявив Василь Іванович.

Його аргументи викладені в авторській публікації, що друкується у сьогоднішньому номері. Міський голова наголосив також, що навряд чи депутати міської ради підуть на добровільне створення Камінь-Каширської ОТГ у цьому році.

 

Тож чи дійсно не готові депутати до рішучих кроків і чи взагалі визначилися із своєю позицією у питаннях децентралізації?

Журналісти «Полісся» зважили за потрібне почути думку кожного з них.

Отже, абсолютно всі депутати висловили своє бажання бачити у майбутньому центром повіту Камінь-Каширський. Щоправда, окремі з них вважають, що навряд чи можуть вплинути на це, бо мовляв, все однаково вирішується у «високих кабінетах». Ще дехто каже, що питання просто не на часі. Але є й такі, які переконані у тому, що вплинути на визначення центром повіту Каменя-Каширського можна, створивши вже цього року Камінь-Каширську ОТГ.

Таким чином лише третина депутатів категорично переконана в тому, що ОТГ потрібно створювати якнайшвидше. Мовляв, якщо розпочати цей процес у 2020 році у примусовому, так би мовити, порядку, то місто Камінь-Каширський втратить можливість стати центром можливого четвертого на Волині повіту, а Камінь-Каширська ОТГ – інфраструктурну субвенцію, яку при добровільному об’єднанні отримуватиме протягом 5 років.

Саме на цьому зосереджує свою увагу зокрема депутат Петро Герасимик. Разом з тим ще один депутат Ігор Каденчук каже, що ці питання потрібно серйозно обговорити за круглим столом депутатам міської, а також районної рад. Сергій Шумік та Олег Шумік вважають, що ОТГ — це не манна небесна і у ній буде чимало мінусів, але, якщо від цього залежатиме можливість визначення Каменя-Каширського повітовим центром, то варто ризикнути. Приблизно такої ж думки і Світлана Козловська, Віктор Приймак та Юрій Ратнюк, який ствердно заявляє: «Центром повіту має бути Камінь-Каширський і ми повинні докласти до цього максимум зусиль». Ростислав Кот каже, що він за добровільне об’єднання, але вважає, що варто зачекати, поки новий президент вступить на пост та визначить напрямок, за яким має далі рухатися Україна, зокрема, і в децентралізаційних питаннях. Адже не виключено, що він може і змінитися. Тим більше на сьогодні немає чітко виписаного положення, за яким у майбутньому формуватимуться повіти. Що дуже прикро. «Депутати міської ради обділені інформацією. Їм не відомо, чи дійсно центр повіту залежатиме від того, чи створена ОТГ на добровільній основі, чи в обов’язковому порядку. А, можливо, до уваги братимуться зовсім інші чинники?» — зауважив Ростислав Кот.

Є депутати, які саме через брак інформації ще не визначилися із остаточним баченням ситуації, мовляв, ніхто із фахівців з питань децентралізації дотепер не дав чітких відповідей, чи дійсно будуть створювати четвертий повіт, які чинники впливатимуть на визначення його центру, не навели конкретних фінансових розрахунків спроможності громади.

Богдан Калюх переконаний, що якщо дійсно створюватимуть четвертий повіт, то можна поборотися і за можливість визначення Каменя-Каширського його центром. Але щодо необхідності добровільного створення ОТГ у цьому році не впевнений. Він вважає, що відповідь на дане питання потрібно питати у людей. Мовляв, жителі міста обов’язково повинні висловити свою думку з цього приводу. Так само вважає Валентина Приходько.

Насправді необхідність у вивченні думки жителів міста вбачає більшість депутатів міської ради. Богдан Козак переконаний, що без цього однозначно не вдасться прийняти правильне рішення. Солідарний в цьому питанні Руслан Бобко. Хоча, наприклад, Микола Шворак вважає, що для цього не обов’язково проводити громадські слухання. «Відповідне опитування можна провести під час виборів до Верховної Ради України, щоб знати думку більшості жителів міської ради», — каже Микола Іванович.

Наталія Бащук переконана, що поспішати зі створенням ОТГ не варто. Бо, по-перше, вважає, що те, коли буде створена ОТГ, при визначені центру можливого четвертого повіту ймовірно і не братиметься до уваги. «Все-одно створення повітів відбуватиметься тоді, як об’єднаються вже всі громади. Це визначено наступним етапом, а не паралельним. А коли всіх об’єднуватимуть, тоді і Камінь-Каширська ОТГ створиться», — каже Наталія Миколаївна. А, по-друге, мовляв, міська рада без ОТГ має можливість щороку близько 17 мільйонів гривень власних надходжень спрямовувати на розвиток міста. Тоді коли в об’єднаній громаді їх доведеться розпорошувати на інші населені пункти, а також на утримання різних установ та закладів. А це більше ніж інфраструктурна субвенція за всі 5 років разом.

Те, що із об’єднанням можна почекати, гадають і Віталій Каширець та Сергій Кузьмич. Сергій Васильович взагалі переконаний, що створення Камінь-Каширської ОТГ відповідно до перспективного плану хорошої перспективи не обіцяє, бо місто втратить дуже багато. А єдиний плюс, за його словами, який може бути від цього – виведення бізнесу із тіні. І то за умови, якщо громаду очолить керівник, який прагнутиме збільшити надходження в місцевий бюджет.

Інна Бігун вважає, що при визначенні центру повіту логічно було б, щоб перевагу надавали передусім географічному положенню, в чому Камінь-Каширський, за її словами, може виграти.

Окремі депутати взагалі вважають, що міську раду в даній ситуації просто хочуть зробити крайньою, мовляв, районна влада нічого не зробила для того, щоб район мав гарну перспективу, а тепер стрілки переводять на міських депутатів та керівництво міськради: ОТГ не створили — значить і повіту не буде. «Чому районні керівники і досі не ворушаться у питанні відстоювання можливості визначення центром повіту саме Каменя-Каширського? Хіба заборонено без створення ОТГ написати так, як це зробили любешівці, звернення до відповідних органів з проханням про це? Чи нема аргументів, якими б переконали?», — ставить питання Юрій Борох. Дмитро Сидорчук також вважає, що від районних керівників залежить вирішення питання центру повіту на користь Каменя-Каширського. «Саме вони вже давно повинні були довести, що Камінь-Каширський гідний цього статусу, а не переводити такі установи як санстанція, прокуратура, податкова, автодор у додатки до інших районів, втрачати госпітальний округ…» — каже Дмитро Степанович. А перш, ніж створювати ОТГ, треба добре все порахувати та проаналізувати. Мовляв, лише популісти роблять скандали та підштовхують до поспішних кроків, бо ж для них це шанс прийти до влади. А Камінь-Каширський, на його думку, — гідне місто, «воно повинне бути центром повіту і обов’язково ним буде незалежно від того, коли буде створена ОТГ».

Думки збирала

Тетяна ПРИХОДЬКО.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *