Незалежна громадсько-політична газета

Червона нитка на зап’ясті

1371178313_9d31b23deea0004f83ec79b503ccdf61

Що це — модний аксесуар? оберіг?
талісман? гріховна облуда?

Червону нитку, пов’язану на зап’ясті лівої чи правої руки, сьогодні носять люди різного віку та соціального статусу. Для когось це модний аксесуар, для інших – оберіг, який начебто захищає від зла та пристріту!
Кажуть, що існують навіть певні правила, яких варто дотримуватися, аби оберіг приносив користь та позитивно впливав на його власника.
Нещодавно я зустріла знайомого посадовця, у якого красномовно виднілася червона груба нитка на лівій руці. Тож квапливо запитала: “Чи вірите ви у її силу”?
Він, не вагаючись, повідомив, що це невід’ємний атрибут його образу, котрий надає сили та енергії. А ще, зазначив, — захищає від «злого ока», оскільки привезли йому цей сувенір зі Святої землі! Я намагалася розвіяти міф власника червоного талісману, однак мої аргументи не переконали уже дорослого чоловіка православного віросповідання!
Мушу зізнатись, що ця ситуація і надихнула мене більш прискіпливо розглянути тему «червоної нитки».
Отже, передусім звідки до нас прийшла мода на цей яскравий та, здавалося б, невимушений аксесуар?
Існує безліч теорій виникнення цієї традиції. У 90-х роках минулого століття амулет був популярним серед відомих зірок у Сполучених Штатах. Завдяки їм мода потрапила і до Європи.
За інформацією представників кабалістичної школи, яку я відшукала в інтернеті, носіння нитки набуло популярності і в Ізраілі. Звідси ж паломники привозять цей нехитрий сувенір і сьогодні.
За поясненням про так звану традицію носіння цього оберега я звернулася до настоятеля храму Святих апостолів Петра і Павла села Підцир’я протоієрея Сергія Михалюка. Ось що розповів духівник: «До християнства це явище жодним чином не має ніякого стосунку. Більше того, хто з православних носить згаданий аксесуар з певним релігійним почуттям – зраджує свою віру та відкидає від себе Боже Благословення… У нашому суспільстві, у якому переважають споживчі відносини, є цілком зрозуміле бажання досягати у житті матеріального комфорту, не докладаючи зусиль. Обман у тому, що диявол запропонував реалізувати цю задачу через нібито магічні властивості предмета».
Отже, слова, сказані священиком, спонукають зробити однозначний висновок: не варто практикувати язичницькі та демонічні обряди. Насправді ж цей свого роду ритуал ще нікому не приніс жодної користі! Між тим, червону нитку у вигляді браслета нині можна придбати чи не у кожній сувенірній крамниці! Зверху на упаковці часто видніється напис англійською – Маdе іп Сhіnа! (Зроблено в Китаї).
Леся МІНІБАЄВА.

ПУБЛІКАЦІЇ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *