Незалежна громадсько-політична газета

“Нам важко, проте йдемо вперед!”

с

Камінь-Каширські утосівці прозвітували про досягнуте
в 2018 році та намітили цілі подальшої роботи.

Минулого четверга відбулася 39-та звітна конференція Камінь-Каширської міжрайонної первинної територіальної організації УТоС. Для її членів це гарна можливість зустрітися, поділитися наболілим або приємними радостями, що трапилися останнім часом у їхньому житті. Та попри велике бажання ось так дружно погомоніти утосівцям випадає нечасто. Через матеріальні труднощі, відстань, котра віддаляє їх одне від одного, поважний вік (загалу давно перевалило за шостий десяток), мало хто з незрячих має фінансову змогу і сили приїздити на подібні заходи. Даються взнаки також і хвороби, з якими раз по раз доводиться боротися цим людям. Тому присутніх у залі нині виявилося небагато — понад два десятки із майже двохсот тридцяти осіб, що входять до складу організації. 

с2

Незважаючи на малу кількість делегатів, конференція вийшла насиченою і продуктивною. Її учасники підбили підсумки зробленого за попередній рік, а ще визначили пріоритетні напрямки діяльності в році поточному. Приєдналися до обговорення заступниця голови Камінь-Каширської райдержадміністрації Інна Бігун, керуючий справами районної ради Валерій Хитрик, секретар міської ради Наталія Бащук, спеціаліст бюро правової допомоги Людмила Банзерук, колега із обласного осередку Українського товариства сліпих Світлана Терпелюк. Духовно підтримав утосівців клірик Свято-Іллінського храму міста Владислав Михалюк.
А вдалося первинці здійснити чимало хороших справ. Як повідомила керівник міжрайонної ПТО УТоС Софія Шепшелей, у 2018-му було виявлено і залучено до членства організації 17 краян, які мають вади зору, де останнім допомагають подолати психологічний бар’єр, адаптуватися в непристосованому, нерідко байдужому до їхніх бід світі. Завдяки співпраці з центром зайнятості, підприємцями працевлаштовано 29 людей з інвалідністю. Восьмеро незрячих протягом даного періоду зуміли направити на санаторно-курортне лікуванням. З них троє — за рахунок коштів УТОС, і п’ятеро – за рахунок інших джерел. Але залишається достатньо проблемних питань, на котрі постійно звертають увагу представники громадського об’єднання. Насамперед – це брак фінансування, потреба в оновленні матеріальної бази, забезпечення тифлозасобами (тобто “білими тростинами”, спеціально пристосованими для людей з вадами зору телефонами, годинниками, аудіоплеєрами, тощо). До прикладу, керівник культмасової комісії Леонід Іщик висловився, що наразі технічні засоби, якими раніше забезпечили місцеву організацію, вже вийшли з ладу, або не відповідають сучасним запитам. А ще він попрохав гостей посприяти у придбанні ноутбука.
Що стосується соціального захисту, то присутні найбільше прагнули дізнатися про пільгове перевезення, пенсійне забезпечення, лікування зазначеної категорії людей. Подібними запитаннями вони просто “засипали” начальника управління соціального захисту населення РДА Максима Демидюка та заступницю начальника Камінь-Каширського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Людмилу Михалік, які також прибули на зустріч.
Відповідаючи на них, представниця пенсійного фонду Людмила Михалік коротко розповіла, за яким принципом відбуватиметься перерахунок пенсій у 2019 році. У свою чергу начальник управління соцзахисту Максим Демидюк пояснив і спробував знайти практичні шляхи вирішення ряду запитів незрячих, які стосувалися напрямку роботи очолюваної ним структури. Зокрема, він порадив людям з вадами зору, що проживають одиноко, подавати документи на субсидію, щоб таким чином зекономити на оплаті тепло- та енергоресурсів. Або на пільгу для отримання твердого палива, якщо з ними прописані діти чи інші родичі.
Насамкінець слово взяла представниця обласної організації УТоС Світлана Терпелюк. Світлана Іванівна привітала успіхи Камінь-Каширської первинки, назвавши місцеву організацію найкращою на теренах Волині. Згадала пані Світлана у своєму виступі і про засоби реабілітації, підтвердивши, що нині їх отримання дійсно є проблемою. А ще поділилася досвідом співпраці з органами соціального захисту, владними структурами.
Чимало теплих слів мовила і секретар міської ради Наталія Бащук. Від імені голови самоврядного органу Василя Бондаря вона вручила подяки, а також грошову допомогу в сумі триста гривень активістам первинки.
Олександр ПРИЙМАК,
фото автора.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *