Незалежна громадсько-політична газета

Перерахунки пенсій у 2019 році

Ініційована урядом пенсійна реформа передбачає проведення автоматичних перерахунків пенсій. Зокрема, з 1 січня 2019 року проведено масовий перерахунок пенсії для непрацюючих пенсіонерів  у зв’язку з підвищенням мінімальної заробітної плати  (доходу) в Україні, визначеної законом про Державний бюджет України (4173,00 грн.).

Перерахунку підлягають складові пенсійної виплати, що залежать від показника мінімальної заробітної плати (доходу) в Україні, а саме:

відповідно до ч.2 статті 28 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” встановлення мінімального розміру пенсії за віком в розмірі 40% мінімальної заробітної плати особам, які досягли 65 років, за наявності страхового стажу у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років (станом на 01.01.2019: 4173*40% =1669,20 грн);

з 1 березня буде проведено перерахунок пенсії, зважаючи на рівень інфляції та зростання середньої зарплати за 2018 рік. Формула перерахунку залишається незмінною, вона враховує страховий стаж, рівень заробітної плати, яку отримував пенсіонер, і рівень середньої заробітної плати в Україні – спеціальний показник для розрахунку пенсійних виплат. Показник середньої заробітної плати зростатиме на 50% зростання середньої заробітної плати по Україні плюс 50% відсотків інфляції. Остаточні дані щодо інфляції та середньої зарплати будуть відомі ближче весни.

Для пенсіонерів, які після призначення (перерахунку) пенсії відпрацювали два роки, з 1 квітня буде проведено перерахунок пенсії з урахуванням страхового стажу після призначення (перерахунку) пенсій.

Зростуть наступного року і мінімальні пенсії. Вони будуть перераховані у зв’язку із зростанням прожиткового мінімуму – з 1 липня (з 1497 грн. до 1564 грн.) та 1 грудня (з 1564 грн. до 1638 грн. ).

Слід зазначити, що перерахунки пенсій будуть проведені в автоматизованому порядку і одержувачам пенсійних виплат немає необхідності звертатись до управління Пенсійного фонду.

Людмила МИХАЛІК,

заступник начальника Камінь-Каширського об’єднаного управління Пенсійного фонду України у Волинській області.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *