Незалежна громадсько-політична газета

Субсидія: що це таке і як її отримати

 

subsydiya-640x288

Закономірно, що з настанням осіннього, а тим паче зимового похолодання малозахищені сім’ї, яких ой як багато на Камінь-Каширщині, активізуються і звертаються до органів соціального захисту за призначенням субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. Добре, якщо такий похід, зокрема, в управління соцзахисту населення РДА закінчується призначенням державної допомоги. Проте нині, коли уряд зробив жорсткішими умови, непоодинокими є випадки відмови у її призначенні. А є й інша велика категорія людей, які взагалі не обізнані із механізмом і підставами субсидування громадян. Тож одні і інші дедалі частіше просять роз’яснити ряд питань, що їх цікавлять. З цією метою ми і запросили до розмови начальника управління соціального захисту населення райдержадміністрації Максима Демидюка.

— Максиме Максимовичу, давайте насамперед з’ясуємо, скільки сімей в районі сьогодні отримують субсидію і який це відсоток від загальної кількості родин? Їх стало менше чи більше у порівнянні з минулим періодом?
— Станом на 1 грудня 2018 року за субсидіями звернулось 9083 сім’ї, з них отримують субсидію 7285 сімей, що становить 37,7 відсотка від загальної кількості родин. В порівнянні з віповідною датою минулого року кількість отримувачів субсидій зменшилась на 2169 сімей.
— Доводилося чути, що питання про призначення субсидії багатьом громадянам ви розглядаєте на спеціальній комісії. З чим це пов’язано?
— Якщо домогосподарство не має права на призначення субсидії на загальних підставах, субсидія може бути призначена за рішенням комісії з розгляду питань призначення допомоги в окремих випадках. З переліком таких підстав, оскільки він є достатньо об’ємним, можна ознайомитися в управлінні соцзахисту.
— У яких випадках житлова субсидія не призначається і не підлягає розгляду комісії?
— Житлова субсидія не призначається і не підлягає розгляду комісії, якщо:
а) опалювальна площа житлового приміщення перевищує 120 кв. метрів для квартири і 200 кв. метрів для індивідуального будинку (крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей, а також сімей, в яких не менше року проживають троє і більше дітей, з урахуванням тих, над якими встановлено опіку чи піклування);
б) у члена домогосподарства або у члена сім’ї особи із складу домогосподарства відсутній дохід або її дохід менший мінімальної заробітної плати та/або вона не сплатила єдиний соціальний внесок у мінімальному розмірі і такі особи перебували за кордоном сукупно більше 60 днів протягом періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії. До 60-денного періоду перебування за кордоном не включаються дні службового відрядження, лікування або навчання за кордоном, що підтверджується відповідними документами.
— А хто має право на отримання допомоги?
— Правом на отримання житлових субсидій користуються сім’ї, у яких плата за житлово-комунальні послуги є більшою від визначеного для них обов’язкового платежу. Наразі обов’язковий відсоток платежу розраховується індивідуально для кожної сім’ї за встановленою формулою і залежить виключно від її доходів.
— Наприклад, як це робиться?
— Спершу обчислюється середньомісячний сукупний дохід домогосподарства. Потім він ділиться на кількість його членів і визначається середньомісячний дохід на одну особу, який у свою чергу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць (з липня 2018 року – 1777 грн). Отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 15%, і таким чином визначається відсоток від середньомісячного сукупного доходу. Після цього розраховується розмір обов’язкового платежу: обов’язковий відсоток платежу множиться на середньомісячний сукупний дохід домогосподарства.
— Давайте наведемо приклад розрахунку субсидії.
— Будь ласка. Наприклад, сім’я з 2-х осіб (пенсіонерів), сумарний сукупний дохід якої за останні півроку становить 32388 грн, а сума щомісячної плати за житлово-комунальні послуги — 2453 грн, претендує на отримання субсидії. Розрахувати субсидію для даного прикладу можна так:
1) середній дохід сім’ї на місяць дорівнює: 32388 грн : 6 місяців = 5398 гривень;
2) середній дохід на 1 людину в місяць дорівнює: 5398 грн : 2 = 2699 грн;
3) отримана цифра ділиться на поточний прожитковий мінімум. З 1 липня 2018 року прожитковий мінімум становить 1777 гривні.
2699 : 1777 = 1,51;
4) отриманий результат ділиться на 2 (базовий коефіцієнт для розрахунку) і множиться на 15% (базова норма розрахунку за ЖКП).
1,51 : 2 х 15% = 11,33% – відсоток обов’язкового платежу;
5) дохід на сім’ю в місяць множиться на отриманий відсоток:
5398 грн х 11,33% = 611,59 грн – розмір обов’язкового платежу для даної сім’ї;
6) субсидія складе 2453 – 611,59 = 1841,41 гривень.
Це приблизний результат, так як нарахування субсидії в 2018 році в Україні відбувається окремо для кожного з видів комунальних послуг. При цьому споживання сім’єю кожного виду послуг порівнюється з встановленими нормами, а потім визначається частка вартості конкретної послуги в загальній сумі квартплати. Фактичний відсоток платежу та сума субсидії можуть дещо відрізнятися.
— Доцільно людям розповісти про нормативи, які використовуються при розрахунку субсидії.
— Субсидія призначається, виходячи з єдиних для всієї України соціальних норм житла та нормативів споживання житлово-комунальних послуг, які встановлено постановою Уряду від 06.08.2014 № 409 (зі змінами).

НОРМА ПЛОЩІ ЖИТЛА:
утримання житла — 13,65 м кв на особу + 35,22 м кв на сім’ю.
На підставі рішення комісії субсидії можуть призначатися непрацездатним особам, які проживають самі, на понаднормову площу житла, яка не може перевищувати більше як на 30 відсотків соціальну норму житла, розраховану для домогосподарства.
СПОЖИВАННЯ ПРИРОДНОГО ГАЗУ:
опалення — 4,5 м куб на 1 м кв опалювальної площі * 1,067 кориг. коеф.(1-2 поверхи) або 0,778 (3 і більше поверхів) в опалювальний період;
на газову плиту за відсутності гарячого водопостачання і газового водонагрівача (приготування їжі і підігрів води) — 5,4 м куб на особу;
на газову плиту і водонагрівач — 10,5 м куб на особу.
ЦЕНТРАЛІЗОВАНЕ ВОДОПОСТАЧАННЯ ТА ВОДОВІДВЕДЕННЯ:
постачання холодної води — 2,4 м куб на особу (за наявності централіз. постачання гарячої води), 4,0 м куб на особу (за відсутності централіз. постачання гарячої води);
постачання гарячої води — 1,6 м куб на особу;
водовідведення — 4,0 м куб на особу.
СПОЖИВАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ:
на опалення — 30 кВт.год на 1 м кв опалювальної площі * 1,067 кориг. коеф. в опалювальний період;
у будинках, не обладнаних стаціонарними електроплитами за наявності централізованого постачання холодної води та за відсутності централізованого постачання гарячої води і газових водонагрівальних приладів — 100 кВт·год на сім’ю з однієї особи і додатково 30 кВт·год на місяць на кожного іншого члена сім’ї, але не більше 220 кВт·год на місяць.
ВИВЕЗЕННЯ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ ТА РІДКИХ НЕЧИСТОТ:
вивезення твердих побутових відходів — 0,4167 куб. метра на одну особу;
вивезення рідких побутових відходів та нечистот — 0,76 куб. метра на одну особу; 4,0 ку. метра на домогосподарство – у разі відсутності системи централізованого водовідведення та за наявності централізованого водопостачання і вигрібних ям.
— Кому призначається субсидія?
— Субсидія призначається одній із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, тобто за місцем реєстрації особи, з урахуванням усіх зареєстрованих осіб.
За рішенням місцевих органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування субсидія може бути призначена за фактичним місцем проживання особам, які орендують житло на підставі договору найму, або індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію.
За рішенням комісії житлова субсидія може призначатися одному із членів домогосподарства, які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому без укладеного договору найму (оренди) житла, у разі, коли вони є внутрішньо переміщеними особами.
Також комісії можуть приймати рішення щодо неврахування при призначенні субсидії окремих осіб з числа зареєстрованих, які фактично не проживають за місцем реєстрації.
— А хто не має права на призначення субсидії?
— Субсидія не призначається:
якщо будь-хто із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії, призначенням житлової субсидії без звернення здійснив купівлю або іншим законним способом набув право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб (механізм), будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку тощо або оплатив послуги (одноразово) з будівництва, ремонту квартири (будинку) або автомобіля, транспортного засобу (механізму), телефонного (в тому числі мобільного) зв’язку тощо, крім житлово-комунальних послуг у межах норм споживання та медичних послуг, пов’язаних із забезпеченням життєдіяльності, на суму, яка на час звернення перевищує 50 тис гривень;
якщо будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства має у своєму володінні транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації і з дати випуску якого минуло менше п’яти років (крім мопеда).
При цьому не враховуються транспортні засоби, одержані безоплатно чи придбані на пільгових умовах через структурні підрозділи з питань соціального захисту населення, у тому числі за рахунок грошової допомоги на придбання автомобіля;
якщо у складі домогосподарства або сім’ї члена домогосподарства є особи, що досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, і в цьому періоді, за інформацією ДФС, Пенсійного фонду України, у них відсутні доходи, які враховуються під час призначення житлової субсидії, вони отримували середньомісячний сукупний дохід менший за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, вони не сплатили єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії;
у разі отримання від підприємств – надавачів послуг інформації про наявність простроченої понад два місяці заборгованості з оплати послуг, загальна сума якої перевищує двадцять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 340 грн.
За наявності таких умов рішення про призначення (непризначення) субсидії може бути прийняте спеціальними комісіями при місцевих органах влади на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов сім’ї.
— На який термін надається субсидія?
— Субсидія на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону і розраховується на неопалювальний сезон (з 1 травня по 30 вересня) та опалювальний сезон (з 1 жовтня по 30 квітня).
Для домогосподарств з індивідуальним опаленням субсидія розраховується на опалювальний сезон з 16 жовтня по 15 квітня включно.
— Максиме Максимовичу, чи треба отримувачу субсидії знову звертатися в органи соцзахисту після закінчення терміну, на який вона була призначена?
— Після закінчення терміну отримання субсидії органи соціального захисту населення здійснюють самостійно розрахунок субсидії на наступний період без звернень громадян (крім сімей, у складі яких є особи, в яких за інформацією ДФС, Пенсійного фонду України взагалі відсутні доходи або вони отримували середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, вони не сплатили єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії; внутрішньо переміщені особи; особи, члени сім’ї яких не зареєстровані за адресою домогосподарства; особи, які є орендарями житлових приміщень (будинків); особи, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично в ньому не проживають).
— Дякую за розмову. Будемо сподіватися, що після цих детальних роз’яснень у жителів району рідше виникатимуть потреби звертатися за консультаціями і в органи соцзахисту, і в редакцію газети.
Спілкувався Петро ТРОФИМЧУК.

Поезія

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *