Незалежна громадсько-політична газета

Валерій Дунайчук: “Завдяки спільним зусиллям плани та задуми перетворюються у реальні справи”

t_1_dunВалерій Савович Дунайчук обраний депутатом Волинської обласної ради від Волинської територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Член фракції «Солідарність» в обласній раді. Член постійної комісії з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму.
Він активний та відповідальний і вважає, що лише спільними зусиллями можна досягти позитивного результату у вирішенні поставлених завдань. Керується у своїй роботі принципами чесності, порядності та патріотизму.
Тож про його роботу — у нашому інтерв’ю.

— Валерію Савовичу, наскільки дисциплінованим депутатом облради ви є?
— Звісно, будую свій робочий графік таким чином, щоб взяти участь не лише у роботі найвищого представницького органу краю, але й попрацювати з колегами в міжсесійний період. Однак дисципліна в даному випадку – це, радше, позиція депутата. Не так важливі слова, як конкретні дії та виконання своїх депутатських обов’язків.
— Як часто ви зустрічаєтеся з виборцями?
— Володію інформацією, як то кажуть, «з перших вуст». По-перше, мій номер телефону – то не конфіденційна інформація. Тож виборці часто телефонують з метою отримати консультацію. По-друге, сам нерідко буваю на місцях. Разом з тим тримаю постійний зв’язок із сільськими головами.
— Які запити та звернення ви отримували від жителів району та які з них були озвучені на сесії облради?
— Найбільше звернень від жителів району находить із проханням допомоги на лікування, особливо онкохворих та важкохворих. Ці звернення розглядаю у першочерговому порядку, затим готуються необхідні документи та виділяємо кошти.
Окрім того, до мене, як до депутата обласної ради, звертались батьки учнів загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів села Стобихівка з питанням про виділення коштів на будівництво нового навчального закладу. Такі ж питання стосуються закінчення будівництва дитячих навчальних закладів у селах Добре та Бузаки, загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів села Оленине та загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів села Осівці. Неодноразово озвучував депутатські запити відповідного змісту в ході засідань сесій обласної ради. І, що важливо, – результат був позитивний.
— Що вдалося вам, як депутатові Волинської обласної ради, зробити для району?
— Скажу так: один в полі не воїн. Якщо у тебе немає команди, співпраці з районною радою, депутатським корпусом, сільськими головами, то нічого путнього зробити для громади не вийде. Однак, якщо команда є, але ви працюєте так, як відомі персонажі з байки Леоніда Глібова “Лебідь, рак і щука”, то користі з цього також мало. Мені пощастило, адже маю хорошу команду. Чудова співпраця налагоджена з нашою представницькою гілкою влади в районі.
Як показує час, спільними зусиллями обіцянки, плани та задуми перетворюються  у реальні справи. Прикладом цього може бути завершення хорошої справи — незабаром будемо вводити в експлуатацію ДНЗ в селі Добре, активно триває будівництво школи в Осівцях. Сподіваюсь, у Стобихівці також скоро розпочнеться будівництво нового навчального закладу. Наразі по даному об’єкту кошторисною вартістю більше 114 мільйонів гривень продовжено строки розгляду тендерних пропозицій.
— Яким питанням приділяєте найбільше уваги?
— Усі попередньо озвучені питання заслуговують уваги, адже загалом впливають на соціально-економічну життєдіяльність району.
— Чи було сприяння з вашого боку у активнішому проведенні децентралізації в районі? Зокрема, що конкретно було зроблено?
— Успіх цієї реформи, в першу чергу, залежить від того, наскільки самі громади оцінюють реальні можливості та право до об’єднання. Адже основна мета цих змін полягає в тому, щоб ресурси і повноваження, які передаються на місця, йшли на користь мешканцям громад.
Спільно з районною радою ми робили багато кроків у даному напрямку: проводили консультації, виїзні наради, обговорення, круглі столи, на які запрошували фахівців Волинського центру розвитку місцевого самоврядування.
До прикладу, в лютому цього року в рамках розширеного засідання колегії райдержадміністрації пропонували керівникам громад у місячний термін розглянути можливість формування єдиної об’єднаної територіальної громади в межах Камінь-Каширського району з центром у місті Камені-Каширському. Тобто, сприяння було, є і буде попри весь скептицизм навколо цього питання.
— Губернатор назвав стан освіти у Камінь-Каширському районі «на рівні гуманітарної катастрофи». Чи є болючими для району на сьогодні освітянські питання? Які саме та чому? Як вам, як депутатові облради, вдається допомагати у їх вирішенні?
— Освіта, як і будь-яка інша галузь, потребує вкладень – матеріальних та людських. За 27 років незалежності нашої держави у Камінь-Каширському районі зведено багато освітніх закладів. Над цим працюємо й зараз. У першу чергу, це можливо завдяки комунікації та спільному баченню. Враховується бачення усіх сторін: влади, педагогів, учнів, батьків, громади. Тут дуже важливо, щоб кожен розумів свою роль і відповідальність у даному процесі, особливо в рамках Нової української школи. Позаяк навчальні заклади району сьогодні успішно демонструють на практиці дію цієї Концепції.
Звісно, різні школи, різна матеріально-технічна база… Проте Камінь-Каширщина займає лідерські позиції щодо навчальних досягнень наших учнів. І це радує.
Два роки поспіль намагаємося вирішити ситуацію, котра сталася з оплатою праці обслуговуючому персоналу закладів освіти. Під час засідань бюджетної комісії облради відстоював позицію щодо виділення необхідних фінансових ресурсів. Відтак, завдяки коштам із стабілізаційної та додаткової дотацій питання вдається вирішувати.
— Дороги на Камінь-Каширщині знаходяться також у не найкращому стані. Та все ж що в цьому напрямку вдалося зробити?
— Дуже прикро, коли є непорозуміння на місцевому рівні з приводу дорожніх питань. Так, дороги – це одвічна проблема. Однак, сказати, що нічого не робиться, я не можу.
На порядку денному – ремонт пріоритетної автомобільної дороги О030428 Камінь-Каширський – Полиці – Оленине – Рудка-Червинська (ділянка Камінь-Каширський – Полиці), який заплановано завершити в 2019 році. Обсяг фінансування на даний об’єкт по Камінь-Каширському району становить більше 14 мільйонів гривень. Зауважу, що загальна кошторисна вартість 7-ми кілометрів цієї дороги становить 31 мільйон гривень.
На умовах співфінансування з місцевих бюджетів вдалося реалізувати плани по ремонту дорожнього покриття ділянки дороги місцевого значення в селі Піщане. Із місцевого бюджету Піщанської сільської ради на ці потреби спрямовано 200 тис. грн.
В обласному бюджеті 2018 року на ремонт доріг по Камінь-Каширському району передбачено: поточний ремонт вулиці Магістральна (м. Камінь-Каширський) – 175 тис. грн.; капітальний ремонт вулиці Тарасівка (село Осівці) – 400 тис. грн.; капітальний ремонт тротуару в місті Камені-Каширському – 600 тис. грн; поточний ремонт вулиці Зарічна (село Брониця) – 150 тис. грн; поточний ремонт (закупівля щебеню) комунальних доріг Воєгощанської та Видертської сільських рад – по 50 тис. грн. На перелічених об’єктах роботи виконані.
Окрім того, активно розбудовуються лісові дороги.
— І наостанок розкажіть, чи є вже окреслений план розвитку краю на найближчі роки?
— Наразі ми працюємо над його формуванням. Зокрема, 18 грудня має відбутися районна рада регіонального розвитку, де і будуть обговорюватися пріоритетні питання розвитку району на 2018-2021 роки. Тож запрошуємо всіх небайдужих взяти участь в обговоренні.
Звичайно, плани можуть бути грандіозними і об’ємними. Але назвемо основні аспекти. Передусім ми повинні привести в нормальний стан дороги. Також відремонтувати, збудувати, довести до відповідного рівня експлуатації основні інфраструктурні об’єкти передусім соціальної сфери.
Для прикладу, на Камінь-Каширщині є 16 шкіл, які розміщені в старих приміщеннях. Вони не всі є непридатними та аварійними. Тому в першу чергу будемо робити те, що вже почали. Зокрема, якщо є фундамент на школу в Оленине — будемо добудовувати. Є в Бузаках садочок наполовину готовий — значить треба його завершувати.
У Піщаному і школа затісна (треба добудовувати), і садочок треба було б довести до ладу. Тим більше тут громада активна (їм практично власними силами вдалося пождепо зробити). Вкрай необхідна добудова школи в селі Сошичне. Тут вона будувалася як дев’ятирічка і у ній тільки 9-11 класних кімнат, а от дітей аж 322 (17 класів). Школярі змушені вчитися у дві зміни.
У Грудках також актуальним є питання розширення навчального закладу. Для цього можна використати колгоспну контору, на реконструкцію якої ще у 2012 році розроблялася проектно-коштрисна документація. На той час вартість робіт обійшлася б близько у 5 мільйонів, сьогодні це вже може бути більше 10. Але оскільки школа переповнена, проблему потрібно вирішувати.
У селі Воєгоща просять розширити садочок — добудувати ще одну групу, бо багато є бажаючих здати дітей. Уже придбане приміщення для ДНЗ в селі Качин і його треба реконструювати.
Необхідно завершити також будівництво школи в Осівцях, продовжити в Оленине та розпочати у Стобихівці.
За кошти державного бюджету мають намір збудувати амбулаторію у селі Піщане. До речі, для цього вже виділена земельна ділянка та розроблена проектно-кошторисна документація.
Отож готові працювати, дивимося у майбутнє з оптимізмом і просимо в Бога, щоб на нашій українській землі запанував мир.
Спілкувалася
Тетяна ПРИХОДЬКО.

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *