Незалежна громадсько-політична газета

З 1 грудня проведено перерахунки пенсій

211048

Законом України “Про Державний бюджет України на 2018 рік”  передбачено підвищення прожиткового мінімуму з 1 грудня поточного року. Відтак, розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, зросте з 1435 до 1497 гривень (+62 гривні).

На підставі згаданого Закону управлінням проведено черговий перерахунок пенсій 15 тисячам пенсіонерів району.
Перераховані всі складові пенсійних виплат, які розраховуються від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.
З 1 грудня проведено перерахунок мінімальних розмірів пенсій непрацюючим пенсіонерам та доплат за понаднормативний стаж.
Підвищено незалежно від факту роботи пенсіонера:
– пенсії за особливі заслуги перед Україною;
– мінімальний розмір пенсії по втраті годувальника;
– мінімальний розмір пенсії по втраті годувальника членам сім’ї військовослужбовців;
– підвищення, передбачені Законом України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;
– мінімальний розмір пенсії військовослужбовців строкової служби та членам їх сімей;
– надбавки на утриманців, встановлені відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб”;
– підвищення, передбачені Законом України “Про жертви нацистських переслідувань”;
– мінімальний розмір пенсії по інвалідності внаслідок аварії на ЧАЕС;
– щомісячна державна адресна допомога інвалідам з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС;
– державна соціальна допомога на догляд інвалідам війни з числа військовослужбовців;
– щомісячна державна адресна допомога інвалідам війни та учасникам бойових дій;
-доплата до мінімального розміру пенсії непрацюючим шахтарям, на яких поширюється дія Закону України “Про підвищення престижності шахтарської праці” та працівникам, зайнятим обслуговуванням зазначених осіб відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.
Крім того передбачена Законом України “Про донорство крові та її компонентів” надбавка визначається в розмірі 10% від прожиткововго мінімуму для працездатних осіб та з 1 грудня становитиме 185,30 гривень (1853*10%).
Не підвищаться надбавка дітям війни, додаткові пенсії чорнобильцям та компенсації за втрату годувальника вдовам чорнобильців, оскільки розмір підвищень та додаткової пенсії встановлено постановою Кабінету Міністрів України у твердих розмірах.
Максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність, що становить 14970 гривень.
Звертаю увагу, що з 1 жовтня 2017 року мінімальна пенсія для осіб, які мають повний страховий стаж, була встановлена на рівні 1452 грн.

Валерій ДОЛЖКО, начальник Камінь-Каширського об’єднаного управління Пенсійного фонду Волинської області.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *