Незалежна громадсько-політична газета

Бережуть пам’ять про борців за волю України

45466894_607264673044729_4396330061783891968_n

У селі Радошинка член спілки краєзнавців району Сергій Панасюк та громадські активісти Василь Ющик і Веніамін Біляшевич з Каменя-Каширського впорядкували меморіальний знак, що встановлений у честь шани і пам’яті провідника Камінь-Каширської округи ОУН Йосипа Тюбая, відомого в підпіллі як “Дубовий”.

Озброївшись необхідним реманентом, вони прибрали пожовкле листя біля меморіалу, поновили огорожу та підняли на щоглу новий прапор. Акцію присвятили вшануванню загиблих у боротьбі за свободу та незалежність України. За словами Сергія Панасюка, дбати про такі місця — моральний обов’язок кожного свідомого громадянина держави.
“Ці люди віддали життя, щоб ми мали можливість жити у своїй країні. Тепер наш обов’язок — зберегти пам’ять про героїчну минувшину учасників визвольної боротьби”, — каже Сергій Іванович.
Нагадаємо, що семе за його ініціативи у Радошинці було встановлено цей пам’ятний знак. Адже недалеко цього місця, у криївці, що знаходилася під будинком місцевого листоноші, Йосип Тюбай у 1947 році (за іншою версією – 1948-му) прийняв нерівний бій і загинув. Разом з провідником у схроні полягли його сестра Марійка (“Мала”) та особистий охоронець “Дубового” — повстанець з Карпилівки на ім’я Федось.
Хоча, як такого їхнього захоронення в селі немає. Адже, за свідченнями очевидців, тіла підпільників із села забрали й повезли на залізничну станцію у Сошичне, а звідти — у Камінь-Каширський, де виставили на громадський показ. Де похований прах хоробрих героїв насправді, зараз встановити дуже складно.
Сергій Панасюк поділився, що в його найближчих планах — встановити ще пам’ятний знак у селі Малі Голоби, поблизу якого в засідку потрапив і загинув легендарний лицар Золотого хреста бойової заслуги 1 класу, командир сотні УПА військової округи “Турів” “Мазепа” — Іван Кобець з села Річиця Ратнівського району. Цей монумент він має намір спорудити у центрі села у вигляді кам’яної брили із інформаційною табличкою. Щоправда, неоднозначно до цього ставиться місцевий духівник із сусіднього села.
Олесь Федорович.

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *