Незалежна громадсько-політична газета

Блага вість для українського православ’я!

цер...jpg.Після багатовікового перебування під ковпаком Москви Українська православна церква здобула статус канонічної. Вселенська Патріархія продовжила процедуру надання томосу про автокефалію УПЦ

За три дні до свята Покрови українці отримали із турецької столиці радісну звістку історичної ваги. 11 жовтня Священний Синод Вселенської Патріархії (її резиденція розташована у стамбульському мікрорайоні Фанар) ухвалив рішення про те, що анексія Київської Митрополії, до якої Російська православна церква шляхом інтриг вдалася у далекому 1686 році, була незаконною.
Більшістю голосів ієрархи Константинополя скасували і анафему (відлучення від церкви, прокляття), яку свого часу РПЦ наклала на Патріарха України-Руси Філарета і главу УАПЦ Митрополита Макарія, вважаючи їх розкольниками. Неправомірне покарання українських владик було відмінено, оскільки його застосували, виходячи із політичних мотивів. Синод відновив канонічний статус Патріарха Філарета і Митрополита Макарія, відтак вся їхня діяльність була і є канонічною. Згідно з даними, які надійшли зі Стамбулу, позитивно за рішення з українських питань голосували 9 із 12 членів Священного Синоду.
Свою незалежність від Москви Українська православна церква наполегливо виборювала упродовж 332 років. Особливо активними ці зусилля стали з проголошенням у 1991 році суверенітету України. А якже інакше! — у вільній державі має бути вільна від чужоземного впливу церква. Росія робила все, щоб цьому завадити. Кремль торпедував кожне намагання патріотичного духовенства і світської влади домогтися автокефалії для православних українців. У хід ішли провокації, маніпуляції, дезінформації, підкупи, шантажі, фізичні погрози. Особисто пробував тиснути на Вселенського Патріарха патріарх московський Кирило, який спішно прилетів до Стамбула. Отримавши відкоша, розлючений гонець від Путіна подався назад, навіть їжа заморська не йшла йому до уст…
Не припинялися диверсії проти Києва і Константинополя до останнього дня перед Священним Синодом. Дійшло до того, що Москва пророкувала Україні громадянську війну на релігійному ґрунті. Ба навіть — розвал України!!! Споряджені у попівські ряси антиукраїнські сили готувалися до силового зіткнення. З Кремля лементували про розкол світового православ’я.
Вселенський Патріархат не злякався цих горе-віщунів і відновив історичну справедливість. Після квітневого звернення президента Петра Порошенка, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, 41 ієрарха УПЦ КП, 12 ієрархів УАПЦ, 10 ієрархів УПЦ Московського патріархату Варфоломій І дав команду, суворо дотримуючись канонів, розпочати процедуру надання автокефалії.
У липні під час однієї зі своїх проповідей Вселенський Патріарх сказав: українські православні її отримають. 7 вересня він делегував до Києва двох своїх екзархів, які займалися підготовкою до створення Української Помісної Православної Церкви. А минулого четверга обіцянку Варфоломія І було оформлено документально — через визнання неправомірності анексії Київської митрополії Московською церквою та надання канонічного статусу очільникам УПЦ КП Патріархові Філарету та УАПЦ — Митрополитові Макарію.
Як розвиватимуться події тепер? Очікується, що Фанар продовжить процедуру надання томоса для Української православної церкви. А відтак, після офіційного надання томоса (це може трапитися на черговому Синоді Вселенського патріархату 9—11 листопада), в одному з головних православних київських храмів відбудеться Об’єднувальний собор 63-х архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, УПЦ МП, які звернулися до Константинополя про автокефалію. На цьому безпрецедентному форумі й буде проголошено утворення Єдиної Помісної Української Православної Церкви. Учасники цього «собору православної злуки» оберуть предстоятеля новоутвореної УПЦ. Згодом він вирушить на аудієнцію у Стамбул. З рук Його Всесвятості Варфоломія І Патріарх незалежної УПЦ отримає томос. Може статися і так, що глава Константинопольської церкви сам відвідає древній Київ і у його знаменитій на весь світ Лаврі вручить історичний документ. Принаймні офіційне запрошення до Києва на Фанар недавно надіслав голова українського парламенту.
Іван ФАРІОН.
wz.lviv.ua

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *