Незалежна громадсько-політична газета

Де бути центру ОТГ: у Полицях чи Гуті-Боровенській?

сПолицівська сільська рада на тлі інших сільрад району нічим не вирізняється, зокрема, у питаннях створення об’єднаної територіальної громади — ні успіхами, ні недоліками. Тут така ж картина, як і скрізь. Самі Полиці згідно з перспективним планом утворення ОТГ на Камінь-Каширщині визначені центром громади, яку мають скласти населені пункти Полицівської, Піщанської, Великообзирської, Верхівської, Гуто-Боровенської, Боровненської, Олениненської сільських рад. Однак до сьогодні попри певні окремі кроки усі вони й досі живуть нарізно. Проте цей розмірений спокій жителів Полицівської сільради напочатку липня порушила одна новина: вони отримали пропозицію приєднатися до майбутньої ОТГ із зазначених вище сільрад із центром у Гуті-Боровенській. На останніх громадських слуханнях, що відбулися нещодавно, полицівці, зрозуміло, не підтримали такої ініціативи.

А ось минулого четверга у Полицях відбулася позачергова сесія сільради. Одним з головних питань її порядку денного — ініціювання добровільного об’днання територіальної громади із центром у Полицях. Сільський голова Василь Балик повідомив, що це вже не перша така ініціатива полицівських депутатів.
— Ще у 2015 році, можливо однією з перших в районі, Полицівська сільрада внесла пропозиції усім іншим сільрадам, передбаченим перспективним планом, про об’єднання в одну громаду із центром у Полицях, — зазначив Василь Іванович. — Згодом зверталися знову. Востаннє з такою ініціативою ми зверталися письмово у березні цьогоріч. Проте, на жаль, від жодної із сільських рад так і не отримали відповіді. Тим часом Гуто-Боровенська сільська рада при підтримці окремих зацікавлених осіб із числа депутатів районної ради несподівано всупереч перспективному плану пропонує створити ОТГ із центром у селі Гута-Боровенська. Таке рішення нібито підтримують інші сільські ради. Жителі нашої сільради на останніх громадських слуханнях відхилили таку пропозицію. І для цього вони мають ряд вагомих підстав.

Що ж це за підстави? Про них аргументовано говорили депутати сільради, які майже у повному складі з огляду на важливість питання прибули на сесію. Ось що вони сказали.
Надія ПАСІЧКО: — Прикро було слухати на останніх громадських слуханнях депутата районної ради Костянтина Марчука, обраного від Гути-Боровенської і Малих Голоб, який безцеремонно і дещо зверхньо сказав жителям Полиць приблизно так: “Ми не приїхали вас переконувати, а запитати: ви йдете чи не йдете у Гуто-Боровенську ОТГ?” Це звучить у певній мірі некоректно. Виходить, що наша думка уже нікого не цікавить, вона нічого уже не варта. А ми ж не худоба, яку можна взяти на налигач і кудись повести.
Хто б що не казав про авторів проекту перспективного плану об’єднання територіальних громад, зокрема, на Камінь-Каширщині, його писали люди не з вулиці, обізнані, з логічним і економічним мисленням. Тож, коли йшлося про утворення ОТГ у складі сіл Полицівської, Піщанської, Великообзирської, Верхівської, Гуто-Боровенської, Боровненської, Олениненської сільрад, то невипадково її центром визначили село Полиці. Цей населений пунк є рівновіддаленим від інших, тож є географічно найзручнішим для центру ОТГ. Комусь же, як бачимо, в угоду амбіціям окремих людей закортіло зробити інакше. А ви, шановні, людей про це запитали?
Валентина ШУМИК: — Відповіддю на запитання, що щойно прозвучало з вуст попередньої виступаючої, хотіла б продовжити свій виступ. Думка простих пересічних людей, схоже, мало кого цікавить. Так, Верхівська, Піщанська, Великообзирська сільські ради начебто теж підтримали пропозицію про створення ОТГ із центром у Гуті-Боровенській. Але я не впевнена, що прості жителі цих сільських рад знайомі з таким рішенням своїх обранців. А якщо й знайомі, то чи пояснив їм хто перспективу після об’єднання. Вибираючи центр громади, передусім потрібно думати про те, що саме сюди усі члени ОТГ будуть іти і їхати з метою отримати будь-яку адмінпослугу. Тож хотіла б запитати жителів сіл Верхи, Великий Обзир, Піщане: куди вам буде зручніше дістатися — у Полиці чи Гуту-Боровенську — аби отримати, наприклад, якийсь документ? Звісно, що в Полиці, бо село лежить на транзиті автошляхів. Варто лишень уявити, як будуть діставатися люди із згаданих вище сіл у Гуту-Боровенську: маршруткою приїдуть до Полиць, а далі? Пішки? Хто про це подумав і чи пояснив хтось це людям, що чекає на них, якщо центр ОТГ буде в Гуті-Боровенській? Ну не можна тим, хто виношує ідею зробити Гуту-Боровенську центром ОТГ, виходити з позицій особистої чи вузького кола людей вигоди, потураючи добробутом інших.
Хтось із районних депутатів пообіцяв, що держлісгосп збудує із Великого Обзира чи Піщан прямо через ліс лісову дорогу, тож добиратися буде легше. Хотіла б на це відповісти: не дуріть людей, вони й так ситі порожніми обіцянками. Задля своєї вигоди ви ладні пообіцяти збудувати в глухому поліському селі космодром чи аеропорт. Тож, шановні жителі Піщан, Верхів, Великого Обзира, поки не пізно зважте передусім ті “зручності”, якими хочуть вас ощасливити.
Світлана ШУМІК: — Обираючи центр ОТГ, перспективним планом, без сумніву, враховано і розвиток інфраструктури центру ОТГ. Передусім знадобиться приміщення, де потрібно буде розмістити центр надання адміністративних послуг. У цій позиції Полиці теж мають перевагу. У нас є просторе приміщення контори колишнього колгоспу. Місцеве СВК, переконана, погодиться за певні кошти продати його громаді. А тепер як це питання можна вирішити у Гуті-Боровенській? Будьмо чесні і об’єктивні: завдання не з легких. Хтось на останніх громадських слуханнях сказав: “Збудуємо з нуля нове приміщення”. Будівництво сьогодні — задоволення вкрай дороге. У громади буде вдосталь проблем, які потребуватимуть коштів. Тож навіть з такої прагматичної позиції Полиці знову ж таки мають перевагу.
Микола ВАРЧУК: — Коли на останніх громадських слуханнях запитали у Великообзирського сільського голову, чому очолювана ним сільрада прийняла рішення об’єднуватися в ОТГ із центром у Гуті-Боровенській, він не зміг дати відповіді. Чому? Це наштовхує на ряд роздумів.
На моє переконання, сільрада, яка претендує на центр ОТГ, повинна бути успішною у питаннях власних доходів. Отож, якщо порівняти рівень доходів за перше півріччя ц.р. тих сільрад, що мають утворити ОТГ, то Полицівська — на другій позиції із 433 тисячами гривень. Перше місце тут у Піщанської сільради — 1 млн. 198 тис. грн. Далі Верхівська — 428 тисяч гривень, Великообзирська — 241,9 тис. грн. І замикає цей список трійка сільрад майже з однаковим, найнижчим, рівнем доходів: Гуто-Боровенська — 185,5 тис. грн., Боровненська — 179,2 тис. грн., Олениненська — 146,3 тис. грн. Мабуть, цей чинник також потрібно брати до уваги.
Своїми думками поділилися і окремі жителі села Полиці, які не є депутатами. Ось що сказала, зокрема, активна представниця молодого покоління Леся Качан:
— Мала нагоду спілкуватися із окремими жителями Великого Обзира і Верхів. Так ось, була глибоко здивована, коли почула, що начебто ми, Полиці, не захотіли приймати їх в ОТГ. Хотілося б знати, хто поширив таку неправду. Так само впевнена, що люди не поінформовані про перспективи, які чекають на них після об’єднання. Тож і відповідають на зразок “а мені однаково, як пройде те об’єднання”. Дорогі людоньки, хочу запевнити вас, що зовсім по-іншому будете говорити, коли відчуєте хиби того об’єднання. Але буде пізно. Це передусім адресую жителям Верхів, Піщаного, Великого Обзира. Бо мешканцям Боровненсько-Олениненського куща вочевидь зручніше, аби центр ОТГ був у Гуті-Боровенській.
Чимало й інших міркувань висловили учасники і присутні на сесії. Врешті депутати ухвалили рішення повторно ініціювати добровільне об’єднання ОТГ із населених пунктів зазначених вище сільрад та надіслати у згадані сільські ради листи про це у письмовому і електронному варіантах.
— Полицівські депутати просять своїх колег із інших сільрад упродовж десяти днів розглянути наші пропозиції і сподіваються, що здоровий глузд все-таки візьме гору. Особливо сподіваємося, що до наших аргументів дослухаються передусім жителі Верхівської, Великообзирської, Піщанської сільських рад, — підсумував Полицівський сільський голова Василь Балик.

Петро ТРОФИМЧУК,
село Полиці.

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *