Незалежна громадсько-політична газета

Камінь-Каширський район розтягнуть по шматках?

Якби журналісти задали схоже запитання краянам на старті впровадження децентралізаційної реформи, то переважна більшість із них заперечила б, що це просто нереально. Але сьогодні, зважаючи на рішення жителів сіл Новочервищанської і Тоболівської сільрад стати частинкою Прилісненської ОТГ сусіднього Маневицького району, а також заяви обласних чиновників про початок роботи щодо внесення змін у перспективний план формування територій громад Волині – потрохи починаєш вірити у можливість такого варіанту розвитку подій.

Ось і ще один тривожний дзвіночок надійшов із Ковельщини. У місцевому селі Тойкут вкотре заговорили про творення власної об’єднаної територіальної громади. Скажете, а який стосунок вони мають до нашого району. А такий! На спільне господарювання з тойкутцями вже давно згідні карасинці, що підтвердили і нині. Хоча, як відомо, останні за перспективним планом повинні увійти до складу Сошичненської ОТГ. Однак тут не все так просто. Незважаючи на старання експертів, місцевих чиновників і депутатів, цієї громади досі не вдалося утворити. Відповідно селяни не можуть відчути переваг реформи, втрачають передбачені державою кошти, як наслідок — шанс для успішного розвитку даної території. Та й пропозиція Тойкута поки не підкріплена жодними “дивідендами”, адже такої громади теж не існує.
Нещодавно робоча група при Волинській ОДА подала пропозицію на розгляд профільної комісії обласної ради щодо змін перспективного плану Сошичненської ОТГ, зокрема до її складу пропонувалося долучити Тойкутську сільську раду. Профільна комісія утрималася підтримувати її, оскільки нема конкретних рішень від громади Тойкута.
Що ж до Тойкута, то там не відкидають можливість об’єднання з Сошичним, але за умови, що центр громади буде саме в них. Чи погодяться на таке потенційні учасники Сошичненської громади, наразі невідомо. Насамкінець комісія рекомендувала ОДА доопрацювати озвучене питання, аби уникнути конфліктних ситуацій. То ж хто знає, чи не вийде у підсумку, що депутати приймуть рішення на користь Тойкута і до цієї новоствореної ОТГ відійде частина території Камінь-Каширщини?
Підготував
Олександр ПРИЙМАК.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *