Незалежна громадсько-політична газета

Децентралізація в районі: перші ластівки

otgНовочервищанська і Тоболівська сільради прийняли рішення приєднатися до Прилісненської ОТГ Маневицького району.

Довго у мудрих головах камінь-каширських посадовців та представників місцевого самоврядування крутилися-вертілися думки про те, яким би то чином краще провести децентралізацію. Не раз з цього приводу у сільрадах Камінь-Каширщини проводилися зустрічі з фахівцями, обговорювалися різні нюанси реформи. Однак віз і нині там – жодної ОТГ в районі за 3 роки від початку децентралізації ще не створено. Лише останнім часом у деяких населених пунктах відбулися громадські слухання, які наблизили громади до цілі об’єднання.
Мову поведемо, зокрема, про Новочервищанську та Тоболівську сільські ради.

У цих сільських радах вже неодноразово проходили громадські слухання з приводу об’єднання в тому чи іншому варіанті. Депутати сільрад, місцеві жителі в деякій мірі не погоджувалися з перспективним планом, висували свої ініціативи об’єднання, наштовхувалися на підводні камені, але врешті зійшлися до однієї думки та почали робити конкретні кроки.
Отже, наприкінці червня у Нових Червищах, Рудці-Червинській, Старих Червищах та Тоболах відбулися громадські слухання. На них громади обговорили можливість приєднання до вже створеної на Маневиччині Прилісненської ОТГ.
На зустрічах були присутні представники Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування, а також керівництво Прилісненської ОТГ. Вони пояснили селянам вигоди об’єднання, те, як працює дана ОТГ, як розвивається, які має подальші плани. Прилісненці пообіцяли, в разі приєднання Новочервищанської та Тоболівської сільрад, школи та амбулаторію не закривати. Хоча зауважили, що стосовно початкової школи у селі Старі Червища варто подумати, оскільки, мовляв, на загальноосвітні заклади, де навчається менше 25 дітей, не надається державна субвенція. Поряд з цим наголосили на можливості надання громадам шкільного автобуса. У перспективі, як зазначали представники Прилісненської ОТГ, школи їхньої громади самі визначатимуть, скільки і на що їм треба витрачати кошти. Як аналізує Тоболівський сільський голова Наталія Балик, це хороший варіант роботи. Позитив від цього вони передбачають, бо так сільська рада уже працює із ДНЗ села Тоболи. Прилісненці запевнили також, що зможуть розібратися із непростим питанням розпаювання колгоспних земель, зокрема з отриманням селянами відповідних документів (актів), яких багато хто із жителів Новочервищанської сільради дотепер не має. Мають намір вони підтримувати і функціонування підрозділу пожежної охорони у Тоболах.
Тож на громадських слуханнях у всіх цих чотирьох населених пунктах люди проголосували «за» приєднання до Прилісненської ОТГ.

А взяли селяни до уваги передусім те, як вели бесіду очільники об’єднаної громади. Зокрема, як компетентно та фахово вони оперували цифрами, як були налаштовані на співпрацю. Вже тоді прилісненці усно висловлювали свою згоду на приєднання наших сільських рад. І пояснювали своє бажання тим, що просто мають намір збільшити свою ОТГ. Мовляв, за підрахунками фахівців оптимальна кількість населення для ОТГ – 12—15 тисяч. А в Прилісненській наразі трохи більше 7 тисяч. Тож, коли до неї доєднаються Новочервищанська та Тоболівська сільські ради, громада налічуватиме до 11 тисяч населення.
Втім чи не найбільше схилило людей до такого вибору розуміння того, що вони обслуговуватимуться у Луцькому госпітальному окрузі. Дійсно, якби ці сільські ради об’єднувалися в межах Камінь-Каширського району, їх жителям довелося б звертатися у Ковельський госпітальний округ. Місцеві ж жителі вважають, що до Луцька їм добиратися простіше, бо і автобусне сполучення налаштоване роками. А до Ковеля вони ніколи і не зверталися. До речі, вразило наших селян і те, як розповідають самі, що у Прилісному місцеве керівництво змогло забезпечити надання безкоштовно деяких медичних послуг. Так, тут безоплатно проводять певні медичні обстеження, а також лікують зуби.
Про незручні та неприємні ситуації у Прилісненській ОТГ на зустрічах із нашими громадами мови не велося. Зокрема про конфліктні ситуації, які стосуються співпраці ОТГ з «Волиньприродресурс», втручання у ці справи прокуратури, про певні непорозуміння у питанні медичної субвенції тему не зачіпали.

Та селяни вибір зробили — проголосували «за» приєднання і з їхньою думкою повинні рахуватися. Тому було підготовлене звернення до обласної ради та облдержадміністрації з проханням внести зміни у перспективний план об’єднання. Його розглянули на найближчому засіданні постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби із злочинністю та корупцією. Комісія погодила проект змін до Перспективного плану, де пропонується вивести зі складу Пнівненської сільської ОТГ Новочервищанську та Тоболівську сільські ради, оскільки вони прийняли рішення про об’єднання з Прилісненською ОТГ Маневицького району. Відповідно депутати підтримали збільшення Прилісненської ОТГ. Хоча, як зазначив заступник голови Волинської ОДА Сергій Кошарук, такі зміни передбачають зменшення шансів на спроможність у Пнівненської ОТГ. Зокрема, на утримання її апарату потрібно буде віддати 60% власних доходів.
Проте громади сподіваються, що розпочата справа буде доведена до кінця. Адже, наприклад, у Тоболівській сільраді було проведене подвірне опитування і люди абсолютною більшістю висловилися за об’єднання із Прилісненською ОТГ. Відтак рішення, прийняте селянами, підтвердили і депутати на сесіях як Новочервищанської сільради, так і Тоболівської. «ЗА» приєднання до прилісненців проголосували всі, за винятком чотирьох, що утрималися, в Новочервищанській сільській раді, та одного — у Тоболівській.
Тепер остаточне слово за обласною радою, Кабміном та Прилісненською ОТГ. Якщо на сесії облради підтримають рішення комісії, відповідні пропозиції щодо змін будуть подані на затвердження у Кабмін. Коли ж міністри їх погодять, прилісненці даватимуть згоду на приєднання наших сільрад. Люди ж тим часом залишаються в очікуванні і сподіваються, що наступний рік вони починатимуть вже у складі Прилісненської ОТГ.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *