Незалежна громадсько-політична газета

З похованням покійників проблем не виникатиме

image-0-02-05-8222eae35473b06719ffce75791e86ff306c6522a7139c86f04574c190b23660-VУ Камені-Каширському відбулася спільна нарада представників поліції, прокуратури та районного суду з приводу обговорення останніх змін до Кримінально процесуального кодексу та досягнення певних домовленостей у питанні оперативної злагодженої співпраці.

Особливе занепокоєння у громадян викликали внесені до Кримінально процесуального кодексу зміни, які визначають, що у випадку смерті людини тепер не слідчий призначатиме експертизу тіла покійника, а суд, і його рішення чекатимуть не менше 72 годин. Відтак виникло питання: де ж весь цей час тримати померлого?
Проте, виявляється, не все так складно, як здається.
По-перше, це нововведення стосується лише тих випадків, коли є підозра, що людина померла не своєю природною смертю. Якщо людина віком понад 60 років помирає власною смертю або внаслідок якоїсь хвороби і на її тілі відсутні сліди насильства, то можна обійтися без розтину і поховати покійника за старою процедурою.
У протилежному випадку, звичайно, потрібна експертиза. І призначатиме тепер її дійсно не слідчий, а суддя. Ухвали для проведення експертиз людей, що померли на Камінь-Каширщині, виноситимуть слідчі судді Камінь-Каширського районного суду.
По-друге, правоохоронці краю, судді обговорили, що можна вдіяти, аби люди не мали проблем із отриманням дозволу на проведення судово-медичної експертизи, принаймні, щоб ця процедура не була тривалою. Відтак вирішили встановити чергування слідчих суддів. Вони будуть виносити ухвали про направлення тіла покійника на експертизу у день звернення рідних, навіть у вихідний.
Не очікують напруги в цих питаннях правоохоронці ще й тому, що, як свідчить статистика, у нас не дуже багато таких випадків – в середньому 10 на місяць.
До речі, наприкінці минулого тижня Верховна Рада скасувала частину змін до КПК, внесених минулого року. Зокрема щодо визначення територіальної юрисдикції для розгляду клопотань слідчого чи прокурора.
Так із КПК виключено положення про те, що подання клопотання щодо застосування заходів забезпечення кримінального провадження, проведення обшуку чи обрання запобіжних заходів, призначення експертизи здійснюється виключно на підставі ухвали слідчого судді і подається до місцевого загального суду, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться (зареєстрований) орган досудового розслідування як юридична особа.
Тобто тепер, щоб отримати дозвіл на проведення обшуку чи вилучення доказів, наприклад, камінь-каширським слідчим не треба буде звертатися у Луцький міжрайонний суд, як це передбачалося. Відповідні рішення прийматимуться слідчими суддями Камінь-Каширського районного суду. Адже попередня норма могла вплинути на швидкість та ефективність проведення слідчих дій.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *