Незалежна громадсько-політична газета

Побачити світ іншими очима

1_image-0-02-04-aa9f51862a7c0d0731a28270dd1fd74f9d5568791d31746cf9413113df2fc4ef-vЛюдське око називають найдосконалішим механізмом у природі. Саме завдяки цьому маленькому органу ми здатні розрізняти предмети довкола, сприймати мільйони відтінків, а ще… читати почуття одне одного. Та нерідко і в ньому трапляються “поломки”: зображення ніби в тумані, двоїться, близькі об’єкти розмиті, чи навпаки, не вдається розгледіти, що знаходиться вдалині – все це ознаки різноманітних захворювань зору. Зарадити проблемі можна, якщо вчасно звернутися на прийом до спеціалістів, які допоможуть вам повернути комфорт у життя. До того ж відтепер жителі району мають змогу перевірити зір та підібрати окуляри або лінзи на сучасному приладі – автокераторефрактометрі, який придбала Камінь-Каширська центральна районна лікарня.
Про переваги нового методу діагностики розповідає лікар-офтальмолог Камінь-Каширської ЦРЛ Наталія Цимбалюк.

– Перш за все даний прилад дозволяє лікарю швидше здійснювати обстеження пацієнта. Традиційним методом, щоб точно встановити рефракцію ока, потрібно спочатку виключити його акомодацію, тобто три дні закапувати медикаменти, аби розширити зіницю… Звичайно, це дискомфорт, бо людина на два-три дні випадає з активного життя, навчання, роботи. Лише через два тижні (у випадку дітей), або шість годин – дорослих, відбувається підбір окуляр. Тепер же все скорочено до одного прийому: хворий прийшов до лікаря, визначили, які діоп-трії окуляр чи лінз йому потрібно, а далі відбувається їх підбір і відразу виписується рецепт.
За словами Наталії Степанівни, якщо раніше у районній лікарні надавали виключно очкову корекцію (простою мовою — виписували окуляри), то сьогодні пацієнт в праві обрати і лінзи.
– Зазвичай молодь не хоче носити окуляри, а віддає перевагу контактним лінзам, бо така оптика зручніша і має більш привабливий, косметичний вигляд. Люди в окулярах часто відчувають себе скуто. З таким багажем на носі не побігаєш, його можуть розбити м’ячем. А це створює небезпеку травматизму ока або втрати дорогого аксесуару. Поки не мали автокераторефрактометра, змушені були відправляти таких пацієнтів у Луцьк. Зараз ми надаємо весь комплекс означених офтальмологічних послуг на місці. Думаю, що жителі нашого району будуть дуже задоволені, адже відтепер їм не потрібно витрачати зайвий час і кошти на поїздку до обласного центру.
Олександр ПРИЙМАК

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *