Незалежна громадсько-політична газета

Шкідництво — ментальна риса окремих містян

с1Поки одні дбають…
Певне, більшість камінь-каширців ще не забули про екологічну акцію “Чисте серце – чисте місто”, котру минулої весни в райцентрі разом із міською радою та працівниками комунального господарства організували і успішно провели тутешні протестантські громади.
Протягом двох квітневих тижнів кипіла наполеглива робота. За цей час командам відчайдушних доброчинців вдалося прибрати від сміття чималу територію. Зокрема очистити паркову зону, довколишні меліоративні канави, вулиці населеного пункту. Також вони осучаснили старі зупинки громадського транспорту, полагодили понівечений бешкетниками дитячий ігровий майданчик у міському парку, поновили фарбоване покриття на захисних загорожах автомобільних і пішохідних мостів, головних в’їзних знаках тощо.
Результат, якого вдалось досягти учасникам акції, вразив навіть найбільших скептиків. Древній Камінь справді змінився на краще. Особливо приємно та затишно відчувалося в парку, котрий тепер дійсно став місцем громадського життя, сімейного відпочинку, розваг. Все частіше тут почали організовувати для містян культурно-масові заходи, нічні перегляди кінострічок. На жаль, тішила очі така краса зовсім недовго…

… інші руйнують
Днями кореспонденту районки довелося пересвідчитися в цьому особисто. Виконуючи редакційне завданням, вирішив, аби швидше дістатися до потрібного місця, скоротити шлях через парк. Лише минувши перший місток, був неприємно вражений, та що казати, шокований побаченою картиною. Сміттям знову засипані довколишні канави і ставки. А ось на дитячому майданчику, схоже, останнім часом “бавиться” зовсім не малеча: недопалками, коробками від цигарок, пляшками від пива завалені не лише ігрові зони, а й дерев’яні будиночки.
Дійшли руки вандалів і до гойдалок. Поламані деталі дитячих забавок мені вдалось відшукати аж за кілька десятків метрів біля металевої сцени. Тій теж дісталося: всередині конструкції знову недопалки, розбиті пляшки, ззовні стіни “прикрашені” графіті. Є веселі малюнки й на будиночках. За півроку і на оновлених лавах фарбу встигли добряче обдерти. Частина дощок всіяні характерними слідами від корків, або просто виламані… Безкультур’я та й годі!
Та найбільш образливо в даній ситуації, що нищать здобуту важкою працею громади красу не якісь там зайди, вороги українців. Ні… Все це справа рук чиїхось синів, дочок, сусідів… конкретно кожного містянина, який дозволяє собі кинути сміття не в смітник, а прямо на вулиці чи під кущ, який, очевидно, отримує задоволення від того, що щось зламає. Чому так? Чого ще бракує? Мабуть, належного виховання, бо коли в сім’ї з дитинства навчають поважати зроблене іншими, не виникає бажання чинити шкоду.
Олександр ПРИЙМАК.
Фото автора.

с2

с4

с6

с

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *