Незалежна громадсько-політична газета

Правові аспекти договору довічного утримання

Як правильно розпорядитись своїм майном і забезпечити собі догляд

У житті досить частими є випадки, коли одна людина (наприклад, одинока, хвора тощо) домовляється з іншою людиною (шляхом укладення відповідного договору) про довічний догляд, за що доглядачеві у вигляді нагороди погоджується передати у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме або рухоме майно, яке має значну цінність.

У зв’язку з цим варто зазначити, що договір довічного утримання укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню і державній реєстрації. Зі зразком договору можна ознайомитися у нотаріуса, включивши до нього свої пропозиції.
У ньому можуть бути визначені всі види матеріального забезпечення, придбання ліків тощо, а також усі види догляду (опікування), якими набувач (особа, що набуває майно) має забезпечувати відчужувача (особу, що передає майно) згідно з тими умовами та видами забезпечення, про які сторони домовилися. Набувач зобов’язаний у разі смерті відчужувача поховати його, навіть якщо це не було передбачено договором довічного утримання (догляду).
Набувач може бути зобов’язаний забезпечити відчужувача або третю особу житлом у будинку (квартирі), який йому переданий за договором довічного утримання (догляду). У цьому разі в договорі має бути конкретно визначено ту частину помешкання, в якій відчужувач має право проживати.
Набувач не має права до смерті відчужувача продавати, дарувати, міняти майно, передане за договором довічного утримання (догляду), укладати щодо нього договір застави, передавати його у власність іншій особі на підставі іншого правочину.
Договір довічного утримання (догляду) може бути розірваний за рішенням суду:
на вимогу відчужувача або третьої особи, на користь якої він був укладений, у разі невиконання або неналежного виконання набувачем своїх обов’язків, незалежно від його вини;
на вимогу набувача.
Договір довічного утримання (догляду) припиняється зі смертю відчужувача.
У разі розірвання договору довічного утримання (догляду) у зв’язку з невиконанням або неналежним виконанням набувачем обов’язків за договором відчужувач набуває право власності на майно, яке було ним передане, і має право вимагати його повернення.
Договір довічного утримання має два аспекти, які підкреслюють його специфіку. По-перше, цей договір не встановлює точну суму, яку доведеться витратити набувачеві на утримання відчужувача. Тому на момент підписання договору визначити розмір витрат неможливо. По-друге, договір довічного утримання хоч і є платний, але набувач майна розраховується з відчужувачем не грошима, а наданням певних благ.
Для того, щоб у сторін в майбутньому не виникало суперечок, всі умови утримання набувачем відчужувача повинні бути чітко і детально прописані в договорі. А кожну надану послугу рекомендується підтверджувати чеком, квитанцією, або розпискою. Ці документи можуть бути доказом у суді і захистити обидві сторони від наклепу про невиконання умов договору.
Набувач зобов’язаний у разі смерті відчужувача поховати його, навіть якщо це не було передбачено договором довічного утримання (догляду). Якщо частина майна відчужувача перейшла до його спадкоємців, витрати на його поховання мають бути справедливо розподілені між ними та набувачем.
У разi укладення договору довiчного утримання набувач стає власником майна пiсля належного оформлення договору, але, на вiдмiну вiд набувача за договором дарування, обмежений у розпорядженнi таким майном на весь час чинностi договору, тобто за життя вiдчужувача. Зокрема, набувач не має права пiд час дiї договору обтяжувати одержане майно боргами, вiдчужувати його, передавати в заставу. Протягом життя вiдчужувача на це майно не може бути звернене стягнення. Тобто до смертi вiдчужувача право розпорядження майном, переданим за договором довiчного утримання, законодавчо обмежене.
Перевагою договору довічного утримання є те, що право власності на нерухомість переходить до набувача в момент підписання договору. Тому після смерті відчужувача його спадкоємці не можуть претендувати на це майно, що захищає права набувача. Якщо набувач майна за договором довічного утримання вмирає раніше відчужувача, його права та обов’язки переходять до спадкоємців.

У разі їх відмови містити відчужувача, нотаріус за письмовою заявою відчужувача розриває даний договір у зв’язку з його невиконанням. А відчужувачу повертається право власності на майно, яке він передав за договором довічного утримання. Але при цьому витрати набувача на утримання відчужувача не повертаються.
Шановні читачі, жителі району, якщо у вас виникли питання правового характеру, можете звернутися у Камінь-Каширське бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою: м.Камінь-Каширський, вул. Шевченка, 8, тел. (03357) 2-23-03.
Інна Бондар, начальник Камінь-Каширського бюро правової допомоги.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *