Незалежна громадсько-політична газета

Тендер з організації харчування не вдається провести вчасно

с1Попри те, що управління соціального захисту населення райдержадміністрації цьогоріч розпочало раніше, ніж зазвичай, тендерні процедури, все ж термін їх проведення затягується. Причина – скарга однієї з фірм, що, очевидно, мала намір взяти участь у конкурсних торгах.

Процедуру
конкурсних торгів призупинено

Отже, тендер на організацію гарячого харчування у школах району був оголошений ще перед новим роком. І з 26 грудня 2017 року по 16 січня 2018 року тривав період уточнень, а до 26 січня — термін для подачі пропозицій. А 5 березня мав би розпочатися аукціон. Однак 19 січня до Антимонопольного комітету України надійшла скарга від товариства з обмеженою відповідальністю «КОМПЛЕКС «РІКО» (місце реєстрації Чернігів) на організатора торгів, тобто управління соціального захисту населення Камінь-Каширської РДА. Тому тендерна процедура призупинена.
А поскаржилася дана фірма, зокрема, на те, що в неї затребували копії документів, які є доступними в електронному порядку. Мовляв, «умови тендерної документації не відповідають вимогам законодавства, оскільки подаються документи, які розкривають всю тендерну пропозицію і про учасника, і його цінову пропозицію». А це не повинно бути відомим до закінчення проведення аукціону.
Антимонопольний комітет при-йняв до розгляду дану скаргу, у якій товариство просить змусити замовника (управління соцзахисту) внести зміни до тендерної документації. Адже підстав для залишення її без розгляду не було – «КОМПЛЕКС «РІКО» як передбачено законодавством сплатило 5 тисяч гривень. Тож розгляд скарги відбудеться 6 лютого.
В управлінні соціального захисту зазначають, що ТзОВ «КОМПЛЕКС «РІКО» поскаржилося не лише на них, а й на управління соціального захисту населення Маневицької та Любешівської райдержадміністрацій. «Їм, виявляється, важко зробити копії документів і надати нам. Їм простіше заплатити 5 тисяч гривень», — кажуть замовники кейтерингових послуг. Втім чи мало рацію товариство, подаючи скарги, чи ні, буде відомо лише після розгляду їх в Антимонопольному комітеті.

Коштів з кожним роком виділяють менше
Поряд з цим начальник управління соціального захисту населення Камінь-Каширської РДА Максим Демидюк зауважує, що незадоволення фірми міг викликати, зокрема розмір фізіології, розрахований управлінням при оголошенні тендеру. Цьогоріч він становить лише 32 відсотки. Планували прохарчувати школярів Камінь-Каширщини у 2018 році на загальну суму 38 млн. 970 тис. грн. (без ПДВ).
Зрештою на сайті zakupki.prom.ua ми таки знаходимо зауваження до оголошеної закупівлі. І стосується воно саме очікуваної вартості закупівлі послуг. У запитанні, зокрема йдеться: «Проаналізувавши очікувану вартість закупівлі послуг, можна стверджувати, що що з 1 січня 2018 року відбулося підвищення мінімально ї заробітної плати з 3 200 грн. до 3 723 грн., зростання вартості дизельного палива та підвищено тарифи на електричну енерг ію та газ для юридичних осіб. На підставі вищевикладеного та з метою надання якісних послуг, просимо Тендерний комітет переглянути
очікувану вартість (38970000,00 грн.) оголошеної процедури закупівлі послуги з харчування дітей, які потерпіли
внаслідок Чорнобильської катастрофи, у навчальних закладах, розташованих на територіях радіоактивного забруднення Камінь-Каширського району Волинсько ї області”.
Однак в управлінні соціального захисту населення запевняють, що якраз то інфляцію, підвищення заробітної плати, зростання вартості пального та тарифів на електроенергію вони врахували. Але от повпливати на те, скільки на харчування школярів виділять із державного бюджету, не в їх компетенції. Тож, відштовхуючись від майже 39 мільйонів, враховуючи вище перелічені чинники, посадовці і вирахували саме «32% фізіології». Звичайно, не можна назвати позитивом те, що з року в рік цей відсоток знижується. Так, ще у 2016 році розмір фізіології складав 40%, а вже у 2017 – 35%. Навіть виглядає абсурдним те, що у Міністерстві соцполітики і парламенті, знаючи про ріст інфляції, постійно передбачають менше коштів на харчування дітей. Втім депутати за це голосують, приймаючи бюджет, а в результаті дітям дають менші порції.
Однак, коли школярів харчуватимуть, хай навіть за цією фізіологією, тобто у 32 відсотки, не відомо. Бо ж чи завершиться все лише цією скаргою від ТзОВ “КОМПЛЕКС “РІКО”, теж не відомо.
Тим часом у школах Камінь-Каширщини дітей ще харчуватимуть за пролонгованим договором із ТОВ “ТРАНС ЛОГІСТИК ЦЕНТР”. За інформацією управління соцзахисту триватиме це до 5 лютого.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *