Незалежна громадсько-політична газета

“Окрилені мрією” потрапили до шістки переможців освітнього проекту “Відкривай Україну”!

СЗа це отримають грант на реалізацію креативних ідей у своєму місті!

 Більше року тисячі команд з усієї України очікували фіналу освітнього проекту “Відкривай Україну”, що відбувся минулого тижня у Києві, наполегливо працюючи і змінюючи рідні школи та міста. Те, що їм вдалося зробити, сьогодні вражає навіть досвідчених урбаністів сучасності: інтерактивні дорожні вказівники, нові ігрові майданчики, центри допомоги обездоленим і соціально незахищеним людям, відпочинкові зони, модернові автобусні зупинки – всього і не перелічити.

 

8 листопада двадцять шість команд, що за підсумками голосування стали найкращими, зібралися в столиці, аби пройти “Ідентифікацію” – останній відбір, котрий і визначить переможців. Там на них чекало непросте завдання: розробити і представити ще один проект, який вони опісля хотіли б реалізувати в своїх містах.

– За умовами конкурсу нас розділили. Тому діти займалися окремо, під керівництвом досвідчених лекторів, тренерів у таборі “Двіжок”. А ми, вчителі-модератори, лише спостерігали за процесом, – ділиться враженнями від поїздки заступник директора місцевої школи-ліцею №1 Наталія Томюк. – Час від часу надзвонювали одне одному. Роботи було дуже багато. Коли камінь-каширцям оголосили, що вони проходять до шестірки фіналістів, ті спочатку не могли повірити. Переповнювала радість, адже всі так довго до цього йшли. Вже наступного дня запал трішки спав. Зателефонувала їм знову і запитую: ну як ви там? “Спокійно, — відповідають, — працюємо”. Як, скажіть, в такому напруженому ритмі, коли лекції тривають і вдень, і вночі, залишатися спокійним? Та вони молодці…

Як розповідає Наталія Георгіївна, тут, у Києві, школярі також змогли познайомиться з відомими людьми: співаками, бізнесменами, тощо. Не менш цікавими виявились групові заняття, на котрих їх навчали практично втілювати ідеї.

У підсумку фінального відбору право презентувати журі свої проекти отримали наші “Окрилені мрією”, чернівецька команда “Гарячі серця”, представники Хмельниччини “Об’єктив”, “Хустські оленята”, “SHAKE” із міста Мала Виска Кіровоградської області та “KIDS OF ACTION” з міста Ромни, що на Сумщині.

– Успішний захист проекту гарантував команді потрапляння у фінал. Часу на захист власних ідей учасники мали не так і багато. Виступ зупиняли, навіть якщо вони не встигали викласти весь обсяг підготовленого матеріалу. Потому судді вже підсумовували, хто з них виявився кращим, – додає пані Наталія.

У неділю, 12 листопада, відбулась “Ідентифікація”, тобто визначення переможців. За результатами голосування журі три команди — “Окрилені мрією”, “Kids of action” та “Об’єктив” — отримають грантові кошти на реалізацію проектів. А от “Гарячі серця”, “SHAKE” і “Хустські оленята” поїдуть на навчання до Європи.

Олександр ПРИЙМАК.

На фото: “Окрилені мрією” під час захисту проекту.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *