Незалежна громадсько-політична газета

Субсидії по-новому: яких змін варто чекати жителям району

59afe9b15e184Початок чергового опалювального сезону, окрім збільшених тарифів на енергоносії, приніс простим українцям і вже доволі знайому можливість зекономити на оплаті комуналки. Мова йде про державну програму виплат субсидій, яку не лише не скасували, а навпаки ще більше пристосували до потреб громадян. Серед основних новацій – монетизація невикористаної частини субсидії. Тобто відтепер жителі сіл і містечок отримуватимуть на руки реальні, а не віртуальні гроші, якими в майбутньому зможуть розрахуватися за ті ж електрику, газ, тверде паливо, тощо. При цьому, скільки та яку суму зекономлених коштів витрачати – обирають вони самі. Зручно, чи не так? Про те, що змінилося в правилах нарахування субсидії, говоримо з начальником управління соціального захисту населення Камінь-Каширської РДА Максимом Демидюком. 

– Максиме Максимовичу, якщо громадянин отримував субсидію раніше, чи потрібно повторно подавати документи?
– Після закінчення строку отримання субсидії структурні підрозділи з питань соціального захисту населення самостійно здійснюють її розрахунок на наступний період для домогосподарств (крім орендарів житлового приміщення, осіб, які звертаються за субсидією на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива).
Однак громадянин, якому призначено субсидію, зобов’язаний протягом місяця поінформувати структурний підрозділ з питань соціального захисту населення про зміну складу зареєстрованих у житловому приміщенні осіб (орендар – про осіб, які фактично проживають), їх соціального статусу, переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, підприємств – виробників/виконавців житлово-комунальних послуг, купівлю товарів або оплату послуг, що перевищують 50 тисяч гривень. У разі зміни складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб подаються також нові заява і декларація.
Жителям Каменя-Каширського слід також обов’язково подавати довідку про склад сім’ї, оскільки даних про склад зареєстрованих міська рада на запити управління не надає.
– А що робити людині, котра вперше звернулася до органу соціального захисту з бажанням отримати субсидію? Які дані вона має повідомити?
– Для призначення субсидії до управління соціального захисту населення громадянину слід подати: заяву та декларацію встановленого зразка, де зазначаються дані про склад зареєстрованих в житловому приміщенні, опалювальна площа, особові рахунки організацій надавачів послуг та наявність витрат понад 50 тис. грн.; довідки про доходи – у разі зазначення в декларації інших отриманих доходів, інформація про які відсутня у ДФС, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування, і відповідно до законодавства не може бути отримана за запитом структурного підрозділу з питань соціального захисту населення; договір найму (оренди) житла (за наявності).
– Багатьох наших читачів цікавить питання обрахунку нормативів послуг з опалення житла. Для кого вони збільшились і навпаки — зменшились?
– З серпня 2017 року зменшено соціальні нормативи користування послугами з газопостачання. Зокрема, за наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання — до 3,3 куб. метра на одну особу в місяць; за наявності газової плити в разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача – 5,4 куб. метра на одну особу на місяць; за наявності газової плити та газового водонагрівача – 10,5 куб. метрів на одну особу на місяць.
– Коли в помешканні проживає 14-річний, який ще не отримав паспорт – родині не дадуть субсидію?
– Дійсно, відтепер для призначення субсидії сукупний дохід обчислюється, виходячи з доходів всіх зареєстрованих в помешканні членів родини, зокрема осіб, які станом на початок опалювального періоду досягли 14-річного віку. Тому для призначення в програмному режимі субсидії громадянам необхідно подати до управління їх дані — паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків. Отже, для дітей, яким виповнилося 14 років, потрібно виробляти паспорт і код.
– З 1-го жовтня в Україні стартувала пенсійна реформа, яка передбачає перерахунок розміру виплат для пенсіонерів. Відповідно частина громадян отримала підвищення (надбавки) до пенсії. Чи не відберуть субсидію в такому разі?
– Розрахунок субсидії на опалювальний сезон у жовтні здійснюється на підставі доходів за перший – другий квартали поточного року, тому пенсіонерам, які отримали підвищення пенсій з 1-го жовтня, враховуватимуться доходи за третій – четвертий квартали при перерахунку субсидій з травня наступного року.
– Як відомо, раніше боржникам не продовжували виплату субсидії. Що змінилося тепер?
– У разі отримання інформації про прострочену понад два місяці заборгованість з оплати послуг, загальна сума якої перевищує двадцять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн.), субсидія на наступний строк не призначається, про що структурний підрозділ з питань соціального захисту населення інформує особу. Якщо протягом двох місяців з дати інформування про не призначення субсидії на наступний строк громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, або оскарження заборгованості в судовому порядку, субсидія призначається з дати закінчення дії попередньої субсидії, в іншому випадку – з місяця, в якому громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору.
– Як компенсуватимуть частину невикористаної субсидії?
– Частина невикористаної суми субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг з газо-, електропостачання для індивідуального опалення, що не перевищує вартості (станом на 1 травня нового неопалювального сезону) 100 куб. метрів природного газу або вартості 150 кВт•г електричної енергії (в разі використання природного газу/електричної енергії для індивідуального опалення), перераховуватиметься на особовий рахунок одержувача субсидії в банківській установі або виплачуватиметься через відділення поштового зв’язку ПАТ “Укрпошта”. Сама процедура перерахування здійснюватиметься структурним підрозділом з питань соціального захисту населення на підставі особистої заяви одержувача, поданої до 1 вересня поточного року.

Спілкувався
Олександр ПРИЙМАК.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *