Незалежна громадсько-політична газета

Тепер молодь йтиме не у бар, а в спортзал

сУ Видричах громада і влада взялися разом перетворити “совковий” будинок культури на спортивно-культурний центр.

с2Видричі – село невеличке, але прогресивне. Кожен, хто потрапляє сюди вперше, неодмінно зауважує незвично модерновий садочок, оформлений за останніми європейськими тенденціями. Аж не віриться, що раніше тут була стара колгоспна контора. А ще помічає гарну школу. Щодня її затишні класи повняться веселим сміхом хлоп’ят і дівчаток, котрі поспішають за наукою як із самого населеного пункту, так і з сусідніх сіл Теклине, Дубровиця та хутора Михнівка. Таких на сьогодні налічується 145, ще 43-ма дітками опікуються в ДНЗ.
Однак достатньо пройти кілька десятків метрів центральною вулицею і перед вашими очима з’являється “совковий” будинок культури, який по-сирітськи світить обшарпаними стінами. Збудований у 1975 році, опісля розвалу Радянського Союзу він фактично не використовувався за призначенням і руйнувався. Тому, аби зберегти наявне приміщення від занепаду, а також створити для молоді місце, де б вона мала змогу в належних умовах займатися спортом, чи просто змістовно проводити своє дозвілля, спільно з керівництвом району громада вирішила реконструювати даний заклад культури. За планом навзамін йому постане сучасний спортивно-культурний центр. Однак – це згодом, а доки ж селяни почали з малого й за фінансової підтримки районних органів влади, представників місцевого самоврядування, благодійних організацій, спонсорів облаштували в його стінах добротний спортивний зал, тренажерну та класну кімнати. Звісно, не забули й про умивальники і внутрішні вбиральні, адже якщо взялися робити, то лише якісно.

Дбають про майбутнє дітей вже тепер
Наприкінці минулого тижня в присутності дирекції школи, педагогічного колективу, представників районної та сільської влади, відділу освіти, спортивних організацій, благодійних фондів, жителів села, запрошених гостей і журналістів відбулося урочисте відкриття новенької спортивної зали. Цього моменту місцеві спортсмени чекали близько року, поки тривали ремонтні роботи. Тож просто не могли натішитись красивим приміщенням, яке виблискувало вогнями прожекторів і пахло свіжою фарбою. Раділи й ті, хто доклав немало зусиль для реалізації даного проекту. Бо таки зуміли вдихнути нове життя в запустілий будинок культури. Хвилююча мить очікування… і ось нарешті святкову стрічку перерізано.
Право виголосити перше слово під загальні оплески було надано директору НВК ЗОШ I-III ступеня ДНЗ с. Видричі Володимиру Чопу. Як зазначив Володимир Петрович, сьогодні відбулася дійсно знаменна подія для громади села. Адже відтепер охочі до спорту матимуть місце, де зможуть удосконалювати своє спортивне життя, майстерність.
– Роками з організацією та проведенням уроків фізичного виховання школярів виникало чимало труднощів, так як у нас не було навіть пристосованого приміщення, де б діти могли займатися спортом, окрім невеликої тренажерної кімнати.

Раніше місцевим спортсменам доводилось тіснитися в кімнаті розміром усього 30 метрів квадратних.

Дану проблему розуміли. І однієї чудової миті, коли з’явилася можливість об’єднатися навколо цього питання, взаємодія всіх гілок влади привела до хорошого, спільного рішення. На території села знаходилось занедбане приміщення будинку культури, яке пустувало. Всього за місяць сільською радою було прийнято рішення про можливість надати його в оренду відділу освіти. Дуже швидко районна рада відшукала кошти, підтримала нашу ініціативу. І наразі ми маємо такий прекрасний результат – частково відновлену будівлю, де створені комфортні умови, аби діти мали змогу займатися спортом незалежно від погодних умов, а також навчатися. Адже тут облаштований ще клас для першачків, що дозволило нам перейти на однозмінне навчання в школі, – розповів керівник навчального закладу.
Він щиро подякував сільському голові Ользі Царик, начальнику районного відділу освіти Віктору Пасю, керівникам районної ради і районної державної адміністрації Віктору Сусу та Валерію Дунайчуку, представникам фонду Ігоря Палиці “Тільки разом” за те, що вони з розумінням підійшли до вирішення проблеми селян, співфінансували хід робіт і забезпечили приміщення потрібним приладдям, спортінвентарем.

Здорова та спортивна нація – сильна країна
У свою чергу начальник відділу освіти Віктор Пась наголосив на тому, що підростаюче покоління, активна молодь села відтепер отримали чудову альтернативу для змістовного проведення дозвілля. Він висловив сподівання, що результатом будуть високі досягнення у спорті.
– Як можна любити Україну? По-різному: можна кричати, бити себе в груди… але найправильніше, коли ти щось робиш для країни, простої людини, найсвятішого, що є в кожного із нас – дітей. Бо зроблене для дітей добро завжди вернеться до тебе сторицею. Направду питання, де займатися спортом, в нашому селі стоїть дуже давно. Раніше сільська рада допомогла взяти ділянку, ми планували побудувати типовий спортивний зал. Однак не завжди наші бажання співпадають з можливостями… Та вирішення дилеми вдалося відшукати. Розпочавши реконструкцію будинку культури, ми зберігаємо дане приміщення: воно отоплюється, не руйнується. Сьогодні діти і дорослі бігають сюди, аби займатися спортом. Це говорить про те, що тепер дитина має де раціонально і корисно для здоров’я провести час. Можливо вона не навчиться чомусь аж надто важливому, але зрозуміє, що тут краще, аніж, приміром, в барі.

“Важливо, щоб сільська молодь проводила дозвілля не в барах, а в спортивних залах” – Віктор Пась.

За словами Віктора Івановича, на даний час відновлювальні роботи остаточно не завершені, планів вдосталь: найперше потрібно перекрити будинок культури. Проте він вірить, що це вдасться зробити, об’єднавши зусилля громади і влади. Насамкінець освітянин подякував вчителю фізкультури Володимиру Григоровичу Савчуку за його самовіддану працю на благо дітей, котрий щодня вселяє в їхні серця любов до спорту, здорового способу життя.
Велика шана педагогам. Саме вони невтомно, по зернині, допомагають молоді засвоїти знання, прищеплюють їй любов до науки, спорту. Адже “питання виховання і навчання підростаючого покоління є фундаментом нашої держави”, – так доречно підмітила голова райкому профспілки працівників освіти Людмила Кузьмич. Людмила Олександрівна побажала присутнім миру, щоб дух патріотизму, здоров’я, сили не полишав видричан, а двері цього залу були відкриті і для жителів сусідніх сіл Теклине, Дубровиці, Доброго. Чудовим подарунком учнівському і викладацькому колективу школи від профспілки стали пара гирь, як нагадування про те, що в дружній обстановці вони зможуть звершити всі освітянські завдання.
Старання громади відзначили також заступник голови РДА Інна Бігун, сільський голова Ольга Царик, керівник міського центру фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх” Сергій Панасюк, представник фонду “Тільки разом” в Камінь-Каширському районі Юрій Дмитрук. Варто додати, що з нагоди “новосілля” за кошти відділу молоді і спорту були закуплені спеціальні гімнастичні мати, які дозволять проводити комплексні тренування, а при фінансовій підтримці фонду “Тільки разом” та відділу освіти — стіл для гри в теніс. Ще один спортивний стіл і бігову доріжку подарував спонсор Микола Михайлович Мартинюк, а чемпіон міжреспубліканських змагань з настільного тенісу Україна-Білорусія Володимир Мальчук за власний кошт закупив тенісні м’ячики.

Олександр ПРИЙМАК,
село Видричі. Фото автора.

Спорт

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *