Незалежна громадсько-політична газета

Василь Бондар: Розвиток міста залежить від фінансових можливостей

DSC_0234Відбулася чергова сесія міської ради, на якій затверджено бюджет Каменя-Каширського.

 Отож про те, які можливості розвитку матиме цьогоріч місто, на які першочергові потреби спрямовуватимуться основні кошти та багато про що інше — наша розмова з міським головою Василем Бондарем.

Василю Івановичу, бюджет міста Каменя-Каширського на 2016 рік прийнятий. Наскільки цей головний кошторис відповідає потребам міста?

— По-перше, минулий рік для Каменя-Каширського був дуже непоганим попри тотальну економічну кризу. Адже місто, завдяки бюджетній децентралізації, отримало додаткові фінансові надходження, тому ще маємо певну суму вільних залишків з минулого року. Поясню, уряд передав на місця певні податки та збори, які дали реальні надходження у міську казну. Наприклад, той же акцизний збір, з якого цьогоріч ми плануємо отримати щонайменше 3 мільйони 500 тисяч гривень. Безумовно, хочеться, щоб і поточний рік був не гірший, ніж минулий. І на це є всі хороші прогнози. Тому для цього докладаємо всіх зусиль. Скажу вам, що вже міська рада має перевиконання бюджету за січень. І це не може не тішити. Адже ці гроші підуть на благоустрій, покриття інших видатків.

— Звідки ще плануєте черпати кошти?

— Назву лише основні найбільші джерела надходжень. З податку на нерухоме майно плануємо зібрати 2 мільйони 550 тисяч гривень. Ще майже 600 тисяч гривень заплановано отримати з податку за користування землею, який сплачують юридичні особи.

— На що ці гроші міська рада планує спрямувати цьогоріч?

— Ці надходження підуть передовсім на розвиток міста. Хочу сказати, що я за час роботи міським головою завжди керувався одним правилом — ні в якому разі не можна одночасно братися за здійснення кількох масштабних проектів, бо в наших умовах це призводить лише до того, що жоден з них не буде доведений до пуття. Отже першочергово левову частку коштів плануємо спрямувати на поточний і капітальний ремонт доріг міста. Також будемо прокладати нові тротуари.

Друге. У місті вкрай необхідно розвантажити центральні дороги. На жаль, затори, особливо на вулиці Шевченка біля ринку, є проблемою. Тому плануємо покласти асфальтне полотно на вулиці Польова, яка з іншого боку центрального ринку. 700 тисяч гривень закладено на співфінансування ремонту дороги вулиці Ватутіна. Додатково на цю вулицю нам обіцяють виділити 8 мільйонів з держбюджету.

А ще плануємо встановити багато ліхтарів у дворах, продовжимо будувати лінії вуличного освітлення, цьогоріч також маємо намір збудувати громадський туалет в центрі та ще багато чого іншого. До речі, що стосується громадського туалету. Будівництво вбиральні вже закладено в бюджет, а ще — будівництво підвідної каналізації до вулиці Свердлова.

— Знаю, що правоохоронці не раз зверталися до влади міста із проханням виділити кошти на закупівлю і встановлення камер відеоспостереження.

— Цьогоріч такі відеокамери плануємо встановити на центральній площі міста. Мушу сказати, що виникла додаткова проблема: на площі дуже слабеньким є вуличне освітлення. За таких умов камери будуть малоефективні в темну пору доби. Тому плануємо закупити також додатково потужні світодіодні лампи (LED). Однак вони дуже енергозатратні, а тарифи на енергоносії щороку зростають. Доведеться шукати додаткові джерела проплати за вуличне освітлення.

— Ще таке делікатне питання. З року в рік актуальною проблемою для власників багатоквартирних будинків є водопостачання. Влітку, коли припікало сонце, відсутність води у кранах можна було хоч якось пояснити. Але чому її в багатоквартирних будинках немає взимку?

— Я знаю про цю проблему. В місті має місце великий відбір води, ніяк не можна підняти тиск в мережі, особливо в суботу. Щоб вирішити цю проблему, реалізуємо дуже цікавий проект. Заплановано обладнати багатоквартирні будинки додатковими насосами подачі води. Один такий експериментальний насос вже придбано. Він буде встановлений в будинку №6, що на вулиці Ковельська.

— Кілька слів про нове кадрове призначення. Чому Анатолія Гембіка на посаді начальника ВУЖКГ змінив Ігор Каденчук? 

— Анатолію Гембіку хочу подякувати за роботу. Ми з ним прийшли одночасно працювати в міськраду. Він довго трудився на посаді начальника житлово-комунального господарства, багато що зробив для міста. Але останнім часом, м’яко кажучи, я побачив, що пан Гембік втомився. Постійно він був об’єктом депутатської критики. Саме тому його на цій посаді змінила молода людина, а саме наш депутат Ігор Каденчук.

— Що стосується спорту. Чи справді в місті буде новий зал, де тренуватимуться важкоатлети, зокрема гирьовики?

— Це правда. Такий зал заплановано влаштувати в приміщенні колишньої котельні, що за готелем “Турія”. Обіцяють навіть виділити на це гроші. Наш земляк Ростислав Адамович Кухтей є головою асоціації гирьового спорту області. Він тримає це питання на своєму контролі.

— І останнє запитання. Стосується воно наших чотирилапих друзів, які вільно вештаються зграями містом. Люди запитують, коли нарешті влада міста привчить господарів тримати вдома або на прив’язі своїх собак?

— Питання собак вже вирішуємо. На днях до нас в місто мають приїхати спеціалісти з Луцька, які займаються відловом бродячих тварин. За одного собачку вони беруть 80 гривень. Гроші невеликі, тим більше, що собак у нас не так багато. Наших песиків вони пообіцяли забрати з собою у луцький притулок тварин. Отож, жителям, які не хочуть втратити домашніх улюбленців, раджу тримати своїх собачок на прив’язі.

Олесь Федорович,

Фото автора.

 

ІНТЕРВ'Ю
2 comments on “Василь Бондар: Розвиток міста залежить від фінансових можливостей
  1. Невдала назва статті. Бо розвиток міста залежить від господаря – мера і його команди, які разом з депутатським корпусом розвивають фінансові можливості. Нарешті за 10 років мер згадав про міську вбиральню, навіть заклали кошти. Ну-ну, дай Боже нашому теляті…

  2. ЦИТАТА:”Цьогоріч такі відеокамери плануємо встановити на центральній площі міста. Мушу сказати, що виникла додаткова проблема: на площі дуже слабеньким є вуличне освітлення. За таких умов камери будуть малоефективні в темну пору доби. Тому плануємо закупити також додатково потужні світодіодні лампи (LED). Однак вони дуже енергозатратні, а тарифи на енергоносії щороку зростають. Доведеться шукати додаткові джерела проплати за вуличне освітлення”.
    Цікаво, Василь Іванович що-небудь чув про камери з інфрачервоною підсвіткою, які можуть знімати в повній темноті. Практично всі камери зовнішнього спостереження обладнані такою підсвіткою, різниця тільки в якості. І друге: Хто йому сказав, що лампи LED є енергозатратними? Лампа LED на сьогодніший день є найекономнішою, на відміну від ламп ДРЛ та навіть люмінісцентних. А може це нам хочуть баки забити, щоб потім гроші прикарманити?

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *