Незалежна громадсько-політична газета

“Екотехнопарк Північна Турія” — реальна справа чи міфічна перспектива?

 i1258Як вже наголошувалося, Камінь-Каширщина пасе задніх у децентралізаційній реформі. Отож, поки районна влада міркує, яким чином відповідно до перспективного плану області схилити сільські ради до адміністративного об’єднання у великі громади, голова Хотешівської сільської ради Володимир Маковецький, схоже, вирішив об’єднати ці території на економічних засадах.

Ще минулоріч він зареєстрував у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлового комплексу України за № 47 договір про співробітництво територіальних громад у формі утворення спільного комунального підприємства “Екотехнопарку Північна Турія”. До цього проекту, відповідно до Закону України “Про співробітництво територіальних громад”, вже долучилося на добровільних засадах 11 сільських рад району. А саме Хотешівська, Бузаківська, Видричівська, Добренська, Качинська, Личинівська, Мельнико-Мостищенська, Нуйнівська, Раковоліська, Сошичненська та Черченська.

Щоб з’ясувати, що це за майбутнє утворення, ми звернулися за роз’ясненнями до самого Володимира Маковецького. За його словами, в Україні діє закон “Про індустріальні парки”, відповідно до якого для такого роду утворень передбачено ряд пільг на державному рівні.

— Зараз розробляється концепція — визначаються напрямки, за якими має працювати екотехнопарк, — наголосив Володимир Федорович. — А їх багато: це той же видобуток озерного сапропелю(намулу) чи торфу, або розведення риби чи заготівля дарів лісу — ягід і грибів.

При цьому він повідомив, що інститут Європейської інтеграції розробляє інфраструктурний проект, який має зацікавити інвесторів.

— Екопарк дасть можливість для розвитку сільських громад та залучення інвестицій. Але, щоб втілити його в життя, нам потрібне сприяння районної влади, — підкреслив Володимир Маковецький.

Наш співрозмовник зазначив, що найперше є можливість залучити 9 мільйонів гривень на ремонт та будівництво шляхів сполучення до населених пунктів, які беруть участь у проекті. Адже найперше метою створення промислових парків є забезпечення підприємств, які на їх території функціонують, спільною розвинутою інфраструктурою.

Нещодавно голова райдержадміністрації Валерій Дунайчук провів робочу нараду з окресленої теми з сільськими головами краю та фахівцями управління регіонального розвитку та інвестицій райдержадміністрації. У свою чергу Валерій Савович відмітив, що озвучена ініціатива може реально запрацювати:

— Я думаю, якщо сільські ради, які беруть участь в проекті, з повною серйозністю підійдуть до його фінансування, то районна влада також передбачить для цього кошти у районному бюджеті. Тільки треба реально дивитися на життя, братися не за фантастичні ідеї, а впроваджувати ті ініціативи, котрі можливо виконати та які принесуть відчутну користь громадам.

До речі, досвід розвитку таких парків в різних країнах досить цікавий. У Туреччині зараз понад 200 індустріальних парків і, завдяки багато в чому саме їм, держава змогла повністю розрахуватися з боргами Міжнародного валютного фонду.

Олесь ФЕДОРОВИЧ.

 

 

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *