Незалежна громадсько-політична газета

Директорами НЕ народжуються, а стають!

 

Кажуть, що зорі віщують народженій людині її характер, долю і талант. Напевно, сільське гаряче серпневе надвечір’я  було особливо яскравим і прихильним у ту мить, коли в сім’ї Ганни та Івана Пасів народилася друга дитина – трудолюбива дочка Віра.

 Директор Добре

У ці серпневі дні свій славний 65-літній ювілей святкує Віра Іванівна Матвійчук, директор Добренської ЗОШ І-III ступенів, добрий фахівець, педагог за покликанням, людина, яка віддала школі понад 40 років життя, плекаючи покоління за поколінням.

Віра Іванівна — талановитий, мудрий і толерантний керівник. Коли пройдено більше, аніж половину життєвого шляху, коли струни душі вже бриніли  радістю і смутком, болем і любов’ю, зберегти рівновагу у житті допомагає невгасима енергія душевного тепла, справедливості та надії, яка так глибоко залягла в її душу. Повсякденна клопітка діяльність на відповідальній посаді вимагає повної відданості справі, наполегливості, подолання труднощів, високого професіоналізму. Із честю Віра Іванівна заслужила глибоку пошану серед людей, даруючи їм не тільки свої знання і досвід, але й тепло своєї душі.

Директорами не народжуються, а стають! Адже це має бути людина, яка обов’язково вміє доводити почату справу до кінця, яка вірить в успіх і вміє на нього працювати. Саме такою і є наша Віра Іванівна, адже директор – це непроста посада, оскільки їй доводиться постійно перебувати під пильною увагою підлеглих, вирішувати безліч проблем та приймати вагомі і відповідальні рішення.

Завдяки великому оптимізму та відданості своїй справі нерідко Віра Іванівна працює ненормований робочий день. Недаремно кажуть: «Якщо будеш активно працювати по 8 годин на день, тебе зроблять начальником, і тоді працюватимеш вже по 12». Саме ця безперервна наполегливість нашого директора принесла їй високий соціальний статус та авторитет серед учнів, батьків, працівників школи, жителів села, колег району.

Віра Матвійчук закінчила фізико-математичний факультет Луцького педагогічного інституту. У рідній школі працювала з 1993 року на посаді вчителя математики. А з 1995-го – її директор.

За час роботи на посаді зарекомендувала себе досвідченим, ініціативним, вдумливим керівником, створила творчий, продуктивний мікроклімат, сформувала команду однодумців.

Стиль керівництва Віри Іванівни відображає вміння координувати і направляти діяльність педагогічного колективу в позитивне русло в реалізації поставлених завдань. Директор справедлива і тактовна, вона цінує і розвиває в колективі гласність і критику.

Керівник дотримується в роботі дисципліни, вдало делегує повноваження, розподіляє відповідальність між всіма членами в колективі. Вірі Іванівні властива висока демократичність при прийнятті важливих управлінських рішень.

Протягом роботи на посаді показала себе здібним адміністратором та організатором, умілим педагогом. За її ініціативи впроваджуються сучасні інноваційні форми організації навчально-виховного процесу, збережено і удосконалено шкільні традиції.

Високий рівень управлінської культури директора школи характеризується застосуванням демократичного стилю керівництва, створеним у колективі сприятливим соціально-психологічним кліматом, розвитком творчих здібностей та зростанням професійної майстерності вчителів школи, колегіальним підходом до управління школою, широким спектром застосування інформаційно-комунікаційних технологій, використання сучасних методів управління.

Унаслідок компетентності та творчого підходу до справи Віра Іванівна забезпечує вміле, висококваліфіковане управління навчально-виховним процесом.

Завдяки плідній співпраці Віри Матвійчук з районною владою, батьківським колективом, благодійниками постійно зміцнюється навчально-матеріальна база школи. Протягом останніх років проведені роботи з енергозбереження будівлі школи, ремонту та естетичного оформлення коридорів та кабінетів, оновлення шкільних меблів. Віра Іванівна завжди дотримується педагогічної етики, поважає гідність учнів, педагогів, працівників школи. Директор постійно прагне підвищити авторитет школи не тільки серед жителів села, а й на районному рівні. Дійсно, це керівник, який вболіває за свою справу, прагне до того, щоб про школу відгукувалися не просто як про навчальний заклад, а про той храм науки, в якому б хотілося всім учитися й працювати. Навчаючи, вчитися – це головна аксіома вчителя й директора зокрема. Віра Іванівна – це перш за все вчитель, що володіє приємними манерами поведінки, а саме: навичками спілкування, вмінням привернути до себе увагу, викликати захоплення своїми якостями, розумовими здібностями. Вона завжди дотримується педагогічного такту.

Чим для неї є школа? Це її життя й натхнення. Кожен учень — частинка душі. Рутинна робота директора забирає багато сил, проте, працюючи для дітей, можна помітити, що праця дає плоди, і сили повертаються.

Чим живе директор школи? Школою. Постійно турбують проблеми: що змінити, з ким співпрацювати, чим зацікавити, надихнути.

Дивиться директор на вчителів і розуміє, яке щастя, що вони такі є: заклопотані, мудрі, турботливі, натхненні, веселі. Завтра знову ранок, і він буде новий, інакший, особливий…І так щодня.

Слово «директор» асоціюється з образом диригента. Будь-яка симфонія або пісня лише тоді буде звучати музично грамотно, хвилююче, коли оркестр діятиме злагоджено, розуміючи не лише кожний рух палички диригента, але й коли останній зуміє прочитати в очах своїх підлеглих радість чи біль, сумнів чи натхнення. Саме тому життєвим кредом Віра Іванівна вважає народну мудрість, у якій сказано: «Не вчи дерево рости, а створи умови для його росту».

Шляхи земні і провидіння Долі

Вас привели у нашії краї.

І вже отут, в сільській звичайній школі,

Ви пізнавали радощі й жалі.

Якщо душі покликання – Учитель,

А сміх дитячий – бажана мета,

То рідна школа – мудрості обитель,

Де злагода панує й доброта!

Тяжка то праця – витворить Людину

І – благородна, аж до сивини,

Коли чиюсь спокутуєш провину,

Бо вчитель завжди винен без вини…

І кожен день – хвилина по хвилині –

Екзамен свій складали Ви в житті.

І вже літа у далі журавлині

Полинули в суворій самоті.

Директоре! Учителю! Колего!

Сьогодні ми бажаєм щиро Вам

Ще літ та й літ під Долі оберегом.

І хай таланить думам і словам.

Хай сіється розумне, добре, вічне

І в юних душах щедро пророста

І мрія Ваша, й праця титанічна,

І Ваш талант, і Ваша доброта!

Тож нехай, шановна ювілярко, у Ваших задумах завжди буде мудрість, на роботі — підтримка, від рідних — увага, в серці — світло від людської вдячності. Нехай завжди, аж до сторіччя, Вас супроводжують щаслива зоря удачі, Боже благословення, а поруч панують любов, злагода та добробут на довгі та благі літа!

Колектив ЗОШ І-ІІІ ступенів

села Добре.

 

 

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *