Незалежна громадсько-політична газета

Міжхребцева грижа – не вирок!

IMG_0093Встановлений діагноз “міжхребцева грижа” звучить як страшний вирок, який, як правило, автоматично натякає про тривалий прийом лікарських препаратів і вирішення питання щодо оперативного втручання. Але не варто засмучуватися з цього приводу! Вихід завжди є!

Як стверджують фахівці, останнім часом кількість людей, що страждають від грижі, значно збільшилася і пояснюється  це зміною способу життя сучасної людини. Більша частина населення планети має грижу хребта. Половина із них навіть і не знають про це, бо вони не обстежувалися чи просто хвороба їх не турбує. Не варто боятися грижі! Треба боятися болю, бо він виснажує.

Що ж таке міжхребцева грижа? Уявіть собі звичайну консервну бляшанку, яка тривалий час пробула у вологому середовищі. Згодом вона починає іржавіти. З часом через місця, які проржавіли найбільше, при натисканні вилізатиме вміст цієї бляшанки. Якщо порівняти з людиною, то бляшанка — це диск. Речовина, яка вилізла назовні – грижа. Проржавіле місце — тріщина диска.
Ушкоджений диск можна виявити лише за допомогою томографії. Вона допоможе встановити розмір грижі, її розташування, наявність запальних процесів.
Причиною виникнення грижі міжхребцевого диска може стати як травма хребта, так і вікові зміни. Зазвичай цією недугою страждають люди, які ведуть малорухливий спосіб життя, які постійно перебувають у вимушеній сидячій статичній позі (офісні, банківські працівники, дальнобійники), або ті, які надмірно фізично працюють (заробітчани, будівельники, штукатури) і т. д.
Грижа міжхребцевого диска проявляється, в основному, у вигляді болю в спині. При грижі поперекового відділу хребта біль буде проявлятися в нижній частині спини і віддавати («стріляти») в ногу. Можливе навіть часткове оніміння, що йде від стегна до стопи. Грижа грудного відділу хребта характеризується болями у верхній частині спини, що віддають у руку і плече. Міжхребцева грижа шийного відділу характеризується постійними головними болями, що може призвести до запаморочення, і болем у основі шиї.
При будь-якому виді міжхребцевої грижі біль носить гострий характер і виникає несподівано, при різкому нахилі або повороті.
Для того, щоб позбавити людину страждань, лікарі пропонують безліч методів лікування. Зазвичай, основними є: медикаментозна терапія та операція. Але ні оперативне втручання, ні тривалий прийом лікарських засобів не дають гарантій того, що захворювання зникне і людина стане здоровою. Усунення однієї грижі не відновлює структуру інших міжхребцевих дисків, а лікарські засоби не ефект — це поєднання усіх методів лікування.
Виконання вправ за індивідуально підібраною програмою здатне повернути людину до повноцінного життя без болю і страждань і не допустити подальшого розвитку захворювання.
В основі мого методу — специфічна методика, що поєднує мануальну терапію, корекційні фізичні вправи, розроблені разом із моїм дідусем, народним лікарем Довгуном Іваном Прокоповичем, та витяжіння хребта на шведській стінці або на перекладині з використанням «дідівського уголка» (згинання колін не відриваючи попереку від основи).
Не менш важливим є вживання фітотрав, а саме сабельника болотяного (листя і корінь) і давно забутих продуктів харчування (пастернак, гарбуз, печена картопля в «мундирах», біла, чорна редька, вівсяний кисіль і ще багато інших). Це все відновлює хрящову тканину, що є дуже важливим при лікуванні цього захворювання.
У моїй практиці траплялось дуже багато випадків, коли пацієнти, відмовившись від оперативного втручання, так як воно, за словами лікарів, було недоцільним, зайнялися лікувальною гімнастикою, плаванням. Через півроку їм ставало легше. Біль минав. Через рік, як вони говорили, самі для себе повторили магнітно-резонансну томографію. Щоправда грижа нікуди не зникла, але вона вже не турбувала. Ото ж, якщо не забувати про вправи, то між-хребцева грижа – давно вже не вирок!
Іван СЕРГІЙЧУК,
лікар реабілітолог.

PS. На прохання багатьох жителів Камінь-Каширського району лікар Сергійчук Іван Михайлович, окрім Луцька, два рази в місяць проводить прийом у c. Бірки Любешівського району, у будинку свого дідуся – народного лікаря Довгуна Івана Прокоповича. Деталі за тел. 0997399337, 0972485699.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *