Незалежна громадсько-політична газета

Школярі — заручники чиновницької повільності

с1Діти впроголодь впродовж дня сидять на уроках, бо їх уже майже місяць не забезпечують гарячими обідами. А все через горезвісні тендери, які щороку влада організовує і проводить з великим запізненням.

У зв’язку з цим черченські учні, як і всі інші, змушені перебиватися на перервах бутербродами, принесенеми з дому. І їхні батьки обурюються: «Чому це наші діти повинні харчуватися в сухом’ятку, з домашніх вузликів, якщо держава гарантує безкоштовне гаряче харчування у навчальних закладах». Вони заявляють: «Ми будемо відстоювати  право дітей на повноцінні обіди в школі».

Такі меседжі лунали на зустрічі батьків, що відбулася минулого вівторка у школі села Черче. Тут зібралися переважно ті, кому доводиться виряджати до школи по 2, 3 і навіть четверо та більше дітей. На зустріч запросили також журналістів «Полісся» і “вилили”, як то кажуть, все наболіле. А збурила людей публікація у газеті «Вісник». У ній наведено слова голови громадської організації обласного товариства «Спілка Чорнобиль» Ростислава Кухтея про те, що у волинському регіоні, зокрема, у чорнобильських районах і після зимових канікул проблем із харчуванням дітей нема.
— Як це нема? Школярів прохарчували лише півроку. А з сьомого лютого вони змушені брати до школли свої сухпайки, – висловлює обурення селян Ніна Дзенік. — Ви подивіться на них: вони бліді і кволі, вони часто хворіють. Діти ослаблені. Їм потрібне гаряче харчування. Ми не вимагаємо, щоб наших дітей харчували фініками і ананасами. Але супчик, пюрешку, котлетку, рибку чи навіть сосиску, теплий чай, будь ласка, нехай забезпечать.
— Нашим дітям, які живуть далеко, доводиться виходити з дому о 7.30, щоб встигнути на навчання на 8.30. У школі ж вони можуть бути до третьої години дня, а поки ще додому дістануться… От і порахуйте скільки часу вони голодні. Практично весь день. Про яку науку, про яке здоров’я тут можна говорити? — підкреслює Любов Панасюк.
Перед цією зустріччю черченці зверталися у районну державну адміністрацію з проханням посприяти у прискоренні проведення тендеру. «Чому в кожному навчальному році та ж сама ситуація? Чому через недосконалість наших законів страждають найнезахищеніші – діти?», — запитували селяни у посадовців.
І відповідь їм дали. Зрештою саме ця відповідь спонукала зібратися батьків і вирішувати, як діяти далі, добиваючись гарячого харчування. Адже у ній перший заступник голови радержадміністрації Олександр Михалік повідомив, що запрацюють їдальні у школах району лише після проведення тендеру та визначення його переможця, котрий і візьметься за цю справу. А провести тендер управління соціального захисту населення райдержадміністрації, мовляв, ось так просто «з бухти барахти» не може. Потрібно дотриматися усіх процедур, передбачених законодавством.
«Проведення процедури тендерної закупівлі передбачає в першу чергу складання та затвердження річного плану закупівель, який у свою чергу складається на основі затвердженого кошторисного призначення. Станом на 13.02.2017 року вищевказаний затверджений річний кошторис до управління соціального захисту населення не доведений. Листом департаменту соціального захисту населення Волинської обласної державної адміністрації від 31.01.2017 р. №335/04/2-17 райдержадміністрацію повідомлено про здійснення розподілу коштів на організацію безоплатного харчування дітей, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи.

На даний час здійснюються підготовчі дії до проведення тендеру», — зазначено у відповіді, яку отримали батьки черченських школярів. Поряд з цим у ній наголошується також, що процедура тендерної закупівлі передбачає чітке дотримання термінів. Отже, навіть якщо вже тепер оголосять тендер, то у випадку благополучного його завершення харчування в школах може розпочатися не раніше, ніж за 2 місяці. А там уже рукою подати до закінчення навчального року. Дивує повільність столичних чиновників. Минуло майже два місяці, як було прийнято державний бюджет України. Чому досі в столичних кабінетах не спромоглися провести необхідних розрахунків, аби на місцях управління соцзахисту мали змогу якомога оперативніше оголосити і провести тендер? 

Під час підготовки цього матеріалу журналістам вдалося дізнатися, що управління соціального захисту населення вже отримало кошторис і фахівці працюють над визначенням фізіології та вартості дітодня. Це необхідно зробити для того, щоб оголосити нарешті тендер.
Тим часом батькам, в тому числі і черченських учнів, запропонували розпочати гаряче харчування у школі за їхні кошти. Однак ті відмовилися навіть попри те, що годувати дітей могла б та ж фірма – ТОВ «Транс логістик центр» — якій вони дуже дякують за якісну роботу.
— ТОВ «Транс логістик центр» дійсно дуже добре організувало харчування. Нашим дітям подавали перші, другі страви, салати, фрукти, йогурти, — зауважує від імені усіх батьків Лідія Токарчук. — Але чому ми повинні із сімейного бюджету давати гроші не важливо якій фірмі, хоч «Транс логістик центр» добре справлялася зі своїми обов’язками, коли у державному бюджеті уже закладені кошти на харчування дітей у школі.
Більше того батьки кажуть:
— Минулого року за кожен місяць, поки школярів не годували, ми отримали від держави компенсацію в середньому по 185 гривень. А фірма-організатор харчування за місяць харчування однієї дитини отримувала не менше 600 грн. Запитується: де поділися ті сотні гривень різниці, які не отримала фірма, бо не харчувала, і не отримали батьки?
— Якби наші діти не мали державної гарантії на те гаряче харчування, ми б знаходили інші шляхи, самі щось придумували. Однак тепер будемо відстоювати своє право на це, — заявляють в один голос батьки.
До речі, нам вдалося довідатися, що не лише у Черче б’ють на сполох мами і тати голодних школярів. Громади сіл Личини, Карасин, Карпилівка зверталися до народного депутата Ірини Констанкевич з проханням посприяти вирішенню ситуації, що склалася з харчуванням у районі. Як зазначає помічник народного депутата Світлана Сидорук, багато аналогічних звернень до неї було і з Маневицького району. Тож Ірина Мирославівна зустрілася із міністром соцполітики України Андрієм Ревою і донесла до нього ті проблеми харчування школярів, з якими щороку стикаються, зокрема, у трьох волинських районах: Камінь-Каширському, Маневицкому та Любешівському. І як повідомила журналістам «Полісся» помічник депутата Світлана Макарівна, Рева сказав, що у міністерстві розглянуть можливість відміни тендерної процедури та запровадження монетарної системи. Тобто виплату батькам тих коштів, які ідуть фірмам, що організовують харчування. Однак, щоб це зробити, слід продумати одночасно, як батьки купуватимуть послугу гарячого харчування в школах та як відбуватиметься звітність за викорис
тані кошти.
І вже 20 лютого на Урядовому порталі з’явилася інформація про те, що Андрій Рева заявив про зміну принципу забезпечення гарячим харчуванням дітей, чиї батьки є потерпілими від чорнобильського лиха. Міністр розповів, що дотепер забезпечення харчуванням цих дітей здійснювалося через проведення різних тендерних процедур. Цей процес часто був непрозорим, затягнутим у часі та неефективним. За його словами, Міністерство соціальної політики пропонує зробити батьків розпорядниками коштів, призначених для забезпечення харчуванням дітей.
«Найкращий принцип, який вирішить це питання, – гроші йдуть за дитиною. Потрібно передати ці кошти батькам, а батьки забезпечать якісне гаряче харчування своїх дітей», – заявив Андрій Рева і додав, що сумнівів у тому, що гроші дійдуть до дітей, не буде.
Урядовець також заявив, що всього на 2017 рік на гаряче харчування для дітей батьків-чорнобильців виділено 379 млн 350 тис. грн, що складає близько 5 тис. 100 грн на одну дитину, проте ця сума ще можливо збільшиться.
З цієї суми на район, як розповідають в управлінні соціального захисту населення райдержадміністрації, передбачено понад 46 мільйонів на харчування в школах та понад 3 мільйони на компенсацію батькам. Окрім того в управлінні зазначають, що принцип «гроші йдуть за дитиною» непоганий, але тоді багато батьків може відмовитися від гарячого харчування в школах, бо захочуть отримувати «живі» гроші. Але якщо вже виплачувати кошти батькам, то перш за все треба внести зміни в законодавство, щоб селяни отримували такі ж кошти, які передбачають на гаряче харчування і виплачують організаторам харчування.
До речі, за даними, що наводять в управлінні, минулого року вартість харчування дитини у школах району становила 30,73 грн (діти віком 6—10 років), 36,16 грн (діти віком 10—14 років) та 40,38 грн (діти віком 14-18 років) в день. Тобто в місяць орієнтовно 676, 795 та 888 гривень. І це тоді, коли батькам виплачували по 180, 185 та 190 грн.
Тож, було б добре, якби наш народний депутат взяла на контроль це питання і відстоювала внесення у законодавство відповідних змін, щоб люди не почувалися обдуреними.
Втім поки що все залишається без змін. Управління соціального захисту населення райдержадміністрації готується до оголошення та проведення тендеру, міністерство соцполіти, хочеться вірити, працює над запровадженням принципу «гроші йдуть за дитиною», а батьки складають бутерброди своїм чадам і щодня наголошують, щоб вони не купували чіпсів, сухариків, мівіни…
Тетяна Приходько.

с2

ІНТЕРВ'Ю

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *