Незалежна громадсько-політична газета

ВУДКА Є, БЛЕШНЯ Є… А ДЕ Ж НАЖИВКА?!

 

Мабуть, щоб розповісти, що таке зимова риболовля, не вистачить і сотні газетних аркушів. Риболовля зимою – це мороз та негода. Це валянки, теплий бушлат, шапка, льодовий бур та алюмінієвий ящик, в якому так природно співіснує спіймана риба та заготовлені для її лову снасті. Це білосніжна, а часом дзеркальна поверхня озера чи річки,  на якій чорними цятками, як гриби, облаштувалися такі ж як і ти романтики – рибалки. Звичайні, «непосвячені» в усі тонкощі справи люди називають зимових рибалок «божевільними», бо яка ж нормальна людина буде нерухомо сидіти цілий день на лютому морозі, чи бігати від лунки до лунки за помахом червоного прапорця. Та не все так просто. Зимова риболовля – це відпочинок, шанс вирватися від міської суєти десь на природу.

 tn12

Ця історія була розказана Костянтином Петровичем – затятим рибалкою, якого, як кажуть, не лякають ні зимовий мороз, ні літня спека. В один із тих морозних днів, коли добрий господар і пса на вулицю не вижене, він та троє його друзів вирішили поїхати на «Біле» за рибкою. Вирішено – зроблено. За півгодини старенька «таблетка» заповнилась усілякими рибацькими пристосуваннями, додатковим теплим одягом, чудернацькими саморобними наметами, бурами та пешнями. Швидко, бо мороз ще той, посідали в авто й самі рибалки.

Дорога виявилась складною. Добрих тридцять кілометрів по прямій в напруженій боротьбі із сніговими заметами та лісовим бездоріжжям. Нарешті воно – омріяне місце лову. Змерзши за час поїздки, наші «відважні» рибалки вирішили, що риболовлю потрібно почати з приємного – із застілля. Свято так добряче захопило друзів, що і не помітили, як почало темніти. Та ця прикра природна несподіванка не сильно засмутила їх. Вирішили не відволікатися на цю дурницю і продовжити частування на природі, а вдосвіта приступити до корисного, тобто до риболовлі.

Ранок наступного дня видався приємним. Морозець трохи спав, з-за хмар з’явилося сонце. Усе так і манило приступити до лову. Почали готуватися. Нашвидкуруч пробурили десяток лунок, розставили намети, підготували снасті. Вже б і приступили наші рибалки до улюбленої справи, але от біда, не можуть знайти головного – наживку. Перевернули усю машину – немає, як під лід канула. Зате знайшли непочату квадратну пластикову банку з майонезом.

– Мужики! А ми з собою майонез брали, – запитує один з друзів.

– Та, здається ні, – відповідає йому Петрович.

– От халепа, так вона ж, як дві краплі та, в якій у нас був мотиль, – каже інший товариш.

– Точно, – киває йому Петрович, – така сама. – Тільки ще б трохи пінопласту, щоб наш майонез-мотиль у ній не замерз. Усі разом засміялися.

Одним словом зимова риболовля на цьому була закінчена. Не залишалося нічого іншого, як збиратися додому. Щоб не викликати ніяких підозр у сім’ях, сяк-так виторгували трохи риби у місцевих рибалок. На запитання «Чому так мало?», – відповідали наперед завченою відмазкою: «Та щось сьогодні кепсько брала».

….Вже вдома знайшлась та злощасна банка десь на полиці в гаражі. Як і решта «потрібних речей», що чим більший стаж, тим швидше накопичується у справжнього рибалки, вона ненароком дружно розмістилася поруч з іншими. Ще довго зі сміхом друзі згадували таку вдалу риболовлю. Та після цього випадку для мотиля в машині було строго відведене почесне місце і ексклюзивна банка з написом «НАЖИВКА» – ну так, про всяк випадок.

 

Замість  післямови

Під час написання цієї статті жоден рибалка не постраждав. Можливо, в наших героях ви впізнали себе, чи своїх друзів. А, може, затятий рибалка Костянтин Петрович – це ваш сусід, про якого говорять, що піймав таку велику щуку, що ледве додому дотягнув. Не пригадуєте? …..Так, саме той, що лиш розвидниться збирає свій рибацький реманент і гайда на риболовлю. От бачите, згадали! І де він зараз, мабуть, відомо лиш його друзям, таким же відчайдухам, як і він.

Олександр ПРИЙМАК.

 

Від редакції: будемо вдячні читачам, якщо повідомлять свої цікаві бувальщини із життя. Найцікавіші обіцяємо опублікувати.

ЦІКАВО

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *