Незалежна громадсько-політична газета

Коли влада сповна перейметься проблемами незрячих?

Проблеми жителів району із вадами зору, а також шляхи їх швидкого вирішення обговорили днями члени Камінь-Каширської територіальної первинної організації Українського товариства сліпих разом з представниками влади. Зібрання проходило в рамках відзначення Міжнародного дня людей з обмеженими можливостями та згуртувало близько 30 учасників.

Розпочався захід із загальної молитви, котру очолив клірик Свято-Іллінського храму міста, священик Владислав Михалюк. Потому керівник зазначеної вище організації Софія Шепшелей привітала усіх присутніх, побажала їм міцного здоров’я, а ще подякувала небайдужим підприємцям, котрі посприяли в організації урочистих зборів. Особливо були відзначені: Валентин Богач, який надав утосівцям матеріальну допомогу продуктовими наборами, керівники місцевих лісгоспів, котрі забезпечили їх твердим паливом, інших виробничих організацій та підприємств району, а також  постійні благодійники – Анатолій Бусько та Анатолій Сверба.

VLUU L210  / Samsung L210

Як зазначила заступник голови Камінь-Каширської РДА Інна Бігун, люди з обмеженими можливостями мають дуже міцний дух, адже вони постійно стикаються з різними перешкодами і долають їх самостійно. В наш час саме такі і потрібні.

На думку керуючого справами районної ради Валерія Хитрика, сьогодні треба більше робити, а не говорити.

– Якщо не підтримувати таку категорію людей, житиметься їм ще важче, – пояснює він. – Приємно, що є небайдужі люди, які допомагають утосівцям. Але, на жаль, ще безліч тих, хто не вміє перейматися проблемами хворих, думають, що вони завжди будуть молоді, багаті і здорові. Хай вони такі і будуть, але було б добре, щоб кожен із них задумався, що життя складне. І якщо є можливість, то треба надавати допомогу.

Валерій Макарович запевнив представників організації, що керівництво та депутати районної ради зважають на їхні проблеми і намагатимуться й надалі їх вирішувати.

Загальна с

Далі до слова був запрошений міський голова Василь Бондар. Він зазначив, що міська рада хоча й не повинна за законом опікуватися районними організаціями, але робила і буде робити це надалі.

– Ми бачимо, як зараз тяжко живуть люди, особливо ті, що мають проблеми зі здоров’ям. У цьому році містянам, які захворіли, було надано допомоги на суму більше 200 тисяч гривень. Хочемо допомогти і вам. На останній сесії міської ради вирішено виділити організації 3 тисячі гривень. До кінця року допомога зросте, – запевнив очільник міста.

Працювати у сфері вирішення усіх проблем такої чутливої категорії, як люди з вадами зору, пообіцяв також заступник начальника управління соціального захисту населення райдержадміністрації Віктор Леонець. Саме до Віктора Федоровича цього дня було адресовано найбільше запитань стурбованих утосівців.

Так, Софію Шепшелей цікавило питання пільгового проїзду людей з інвалідністю та проблеми, що виникають з його оплатою.

– Сьогодні неповносправні жителі району змушені купувати квитки за їх повною вартістю, хоча закон гарантує пільги, – розповіла Софія Омелянівна.

На це чиновник відповів, що усі договори з перевізниками вже укладені, але коштів на компенсацію ще й досі немає, тому й виникають такі проблеми.

Інша учасниця зборів, пані Галина, дізнавалася про те, чому цьогоріч людям, що мають групу інвалідності, не надають безкоштовних рецептів та чи будуть їх виписувати у наступному році.

Віктор Леонець визнав, що така проблема існує:

– На увесь поточний рік району передбачено лише 2 мільйони гривнень, котрі повинні піти на покриття цих рецептів. На даний час кошти закінчилися. Але ви можете приносити свої рецепти, вони не пропадуть. Щоб отримати пільгу, заявникам потрібно прийти в управління соціального захисту населення, там їм випишуть спеціальну довідку, в котрій буде зазначено, що особа користується пільгами. Далі з цією довідкою слід звернутися у лікарню, де перевірять наявність пільги в затвердженому переліку та випишуть рецепт. Лише після цього людина зможе придбати ліки в аптеці, за які отримає компенсацію.

Також із залу лунало запитання щодо забезпечення людей з інвалідністю по зору твердим паливом. Віктор Федорович запевнив, що пільги на це гарантовані законом. А відповідні кошти будуть надсилатися людям поштою.

Кілька запитань було адресовано і заступнику начальника управління Пенсійного фонду України в Камінь-Каширському районі Людмилі Михалік. Зокрема, присутні у залі воліли дізнатися, чи вплине заплановане Урядом збільшення пенсійних виплат і на них, а також, яким чином нараховуються пенсії людям з інвалідністю, що утримують дітей. На це Людмила Андріївна відповіла:

– Збільшення пенсійних виплат стосується лише конкретно визначених категорій громадян. Щодо пенсій на утримання дітей, то вони надаються до досягнення дитиною 18-річчя.

А ось у міського голови запитували, коли в Камені-Каширському буде збудовано громадський туалет.

– Цьогоріч на будівництво туалету у міському бюджеті закладено 200 тисяч гривень. Але поки що ми змушені використати їх на інші цілі, – пояснив Василь Іванович. – Причина в тому, що немає місця. За санітарними нормами громадський туалет має знаходитись на віддалі щонайменше 50 метрів від житлових споруд. Аби знайти вихід із ситуації, учасники зборів запропонували встановити хоча б тимчасово біотуалети.

– Такий варіант можливий, але їх також потрібно під’єднувати до загальної каналізації. Обіцяю, що у 2017 році проблема з громадським туалетом у місті буде остаточно вирішена, – відповів міський голова.

Завершився захід традиційно – молитвою. Після чого отець Владислав виголосив своєрідну проповідь:

– Всевишній дає нам побачити людську біду. Тож нам потрібно допомагати одне-одному. Щоб тепло, яке зігріває наші серця, було завжди з нами.

Олександр Приймак.

3 грудня світова спільнота відзначатиме Міжнародний день людей з обмеженими можливостями.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), більше одного мільярда осіб у світі мають інвалідність, з них – понад 2 мільйони проживають у нашій країні. Найчастіше – це сліпі люди, або ті, що мають порушення зору. Таких нараховується в Україні більше 100 тисяч людей. Щороку кількість сліпих зростає на 1-2 мільйона осіб: кожні 5 секунд втрачає зір одна доросла людина, кожну хвилину – одна дитина.

 

НОВИНИ, ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *