Незалежна громадсько-політична газета

Хочеш міст – зроби сам!

VLUU L210  / Samsung L210Селяни із Великого та Малого Обзира, вкотре взялися за бензопили… та самотужки відновили міст, що єднає їхні села. Зробили це лише за один день.

Ще до середини двотисячних сполучення між Великим Обзиром та Малим Обзиром було досить непоганим. Алюмінієвий понтонний міст надійно з’єднував два береги. Але свої корективи внесли ласі до дармової наживи мисливці за кольоровим металом. За одну ніч вони умудрилися розібрати на деталі чималу конструкцію. Крадіїв піймали, та відновити старий міст вже не вдалось. Бюджетних і спонсорських коштів заледве вистачило лише на дерев’яний. Та й його за останні шість років ремонтують вже тричі.

Із десяток заклопотаних чоловіків ще зрання зібралися біля мосту. За допомогою автокрану  вони швидко розібрали стару конструкцію. Далі, замінили пошкоджену деревину новим брусом, котрий встелили товстими дошками. Як розповів сільський голова Василь Смолярчук, відремонтувати міст планували давно, але грошей на ці цілі в місцевій казні бракувало. Та цього року, з районного бюджету виділили 7 тисяч гривень, котрі і використали для відновлення переправи.

– Сума незначна, адже на такі роботи потрібно не менше 30 тисяч гривень, та все ж і це добре. Хлопці сьогодні працюють безкоштовно. Матеріали, збирали спільними силами, хто що міг. Частину деревини виділили нам Камінь-Каширські лісгоспи, пальне – районна рада, – зазначає Василь Петрович. – Звичайно, цим мостом користуються не лише наші селяни, а й жителі сусідніх сіл. Тому виникає цілком слушне питання: “Чому саме ми маємо його ремонтувати?”. Та відповідь на нього проста. У Малому Обзирі проживає близько 40 жителів. Восьмеро місцевих діток щодня добираються до школи, що знаходиться тут, у Великому Обзирі. Цей міст дуже важливий для громади, адже втративши таку переправу, ми залишаємо жителів цілого села сам на сам із їхніми проблемами.

Малий та Великий Обзир – села унікальні. Компактно розкинувшись по обидва береги річки Стохід, вони фактично відрізані одне від одного. Три хитких дерев’яних мости – ось все, що до останнього часу з’єднувало обидва населених пункти між собою. Найперший із них, за десятиріччя перетворився на справжню руїну.

Дірявий, по ньому страшно було не те що їхати, а навіть іти пішки. Якщо селяни із Великого Обзира, скажімо, ще могли отримати якісну медичну допомогу, то їх сусіди – зась, адже карета швидкої допомоги просто не наважувалась “перебиратися” на той берег. Тож люди змушені були своїми силами доправляли хворих на “велику землю”. Щодня ризикували життям і з десяток дітей, котрим доводилося сяк-так переходити мостом, аби дістатися із дому до школи і навпаки.

Видається, що нарешті ситуація вирішиться на краще. Цього дня активісти, серед яких: Василь Більчук, Олексій Заєць, Віталій Лошук, Василь Бурко, Віктор Глущук, Дмитро Заєць, Микола Півень, Петро Голодюк, попрацювали на  совість, а тому впевнені, що новий міст простоїть довго. Однак у майбутньому його доведеться реконструювати більш серйозно. У планах він буде використовуватись не лише як пішохідний, а й для руху автотранспорту.

 

Сільський голова щиро вдячний усім небайдужим, односельцям, котрі доєдналися до такої благої справи. Радий, що про проблеми громади не забувають районні керівники, давні друзі. Вдячний і за матеріальну підтримку, пиломатеріали державним підприємствам “Камінь-Каширське ЛГ”,  СЛАП “Камінь-Каширськагроліс” та Городоцькому лісництву.

VLUU L210  / Samsung L210

VLUU L210  / Samsung L210

VLUU L210 / Samsung L210

Олександр Приймак.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *