Незалежна громадсько-політична газета

Учні 4 і 7 класів навчаються без підручників

підручникиТож їх частинами для своїх дітей роздруковують батьки з Інтернету. Водночас начальник відділу освіти Віктор Пась запевняє, що підручники будуть, просто треба почекати.

Держава знову запізнилася із забезпеченням школярів підручниками. Навчання вже триває два тижні, а діти і вчителі обходяться кількома примірниками на клас. Відсутність книжок створює неабиякі незручності, тому деякі батьки вдаються до роздруковування їх з Інтернету. Але це  не вихід. У школах проходять батьківські збори, на яких обговорюються питання придбання батьками підручників для своїх дітей. Батьків це обурює, адже комплект книжок, зокрема, для 4-го класу може обійтися орієнтовно у 700 гривень. Для 7-го класу — ще дорожче. Та й чи на часі це? Батьки в пошуках книжок відвідали магазини і з’ясували, що їх і там немає. А немає тому, що ще не надрукували.

Начальник відділу освіти Віктор Пась з цього приводу зазначає наступне:

— Справа в тому, як виявилося, що держава не може профінансувати забезпечення книжками всіх школярів. Коштів вистачило лише на половину від потреби. Решту підручників мали придбати за кошти місцевих органів самоврядування. Проте згодом у держбюджеті знайшлося ще трохи грошей і співвідношення 50Х50 переглянули. Остаточно, начебто, вирішили, що 75 відсотків книжок повинна все-таки забезпечити держава, а органи місцевого самоврядування – 25 відсотків.

Зрештою відділ освіти райдержадміністрації зайнявся цим питанням. У районному бюджеті передбачили кошти, трохи довелося виділити із освітянського кошторису. Уклали відповідно договори із п’ятьма видавництвами про друкування книжок для шкіл нашого району. Планують вкластися у передбачених 350 тисяч гривень. Однак…

— На серпневій вчительській конференції ми обговорювали питання забезпечення підручниками. Був присутній представник одного з видавництв і він повідомив, що друк підручників для 4-х та 7-х класів затримується. Причина – додруковуються книжки для 8-х класів.

Таким чином Віктор Іванович запевняє, що як тільки підручники будуть готові, вони доставлятимуться у школи району. А чи буде це раніше, ніж вони потраплять на прилавки магазинів, передбачити важко. Тож поки що, схоже, доведеться обходитися тими, що є, або ж все-таки роздруковувати власноруч із Інтернету.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *