Незалежна громадсько-політична газета

Ірина Констанкевич: Діяльність законодавця не мислю без роботи в окрузі

15“Я свідома того, що це високий кредит довіри людині, яка представляє політичну силу Українське об’єднання патріотів “УКРОП”, фонд Ігоря Палиці “Тільки разом”, освітян Волині. Буду робити все, аби не скомпрометувати вашу довіру”

Камінь-Каширський район в успіху виборчої кампанії тепер уже народного депутата України Ірини Констанкевич зіграв вирішальну роль. Тут вона здобула найвищий рівень симпатій виборців серед чотирьох районів округу. Тож цілком логічно, що одну зі своїх перших зустрічей в ранзі народного обранця провела саме в Камені-Каширському з керівниками районної влади, органів самоврядування, депутатами місцевих рад. Схоже, що Ірина Констанкевич налаштована зустрічатися з виборцями округу не просто, як кажуть, для галочки у звітності. “Свою роботу законодавця не мислю без роботи в окрузі, — наголосила Ірина Мирославівна у своєму вступному слові. — Округ має чимало задавнених проблем, котрі не вирішувалися через брак державних ресурсів, а точніше через те, що впродовж тривалого часу чотири поліські райони Волині не мали свого представника в парламенті. Є два потужних джерела залучення державних ресурсів. Один з них — фонд регіонального будівництва. Якщо кожен із трьох депутатів від Волині зумів залучити в свій округ по 12 млн. грн., то у райони 23 округу ці кошти не надійшли, бо нікому було поклопотатися про інтереси цих територій у коридорах центральної влади. А це невирішеними залишилися проблеми садочків, шкіл, доріг тощо.

І друге джерело  фонд соціально-економічного розвитку. У даному разі успіху можна досягти, якщо налагоджена співпраця з місцевим самоврядуванням, виконавчою владою, якщо є баланс сил, взаєморозуміння між ними… Шкода, що і ці кошти не потрапили в округ. Тож вважаю, що протягом наступних трьох місяців кошти цього фонду мають прийти в округ, в тому числі і в Камінь-Каширський район. Наше спільне завдання — визначитися з об’єктами і програмами для фінансування”, — наголосила Ірина Констанкевич. Депутат також відзначила, що в районі гостро стоїть питання децентралізації. Один з проектів Ігоря Коліушка щодо утворення повітів на Волині не влаштовує камінь-каширців. Камінь-Каширський претендує на статус повітового центру, а йому згаданий пан відвів роль провінційного задвірка. “Тож я маю почути вашу позицію, аби зрозуміти, що повинна відстоювати”, — зазначила Ірина Мирославівна. Вона також зазначила, що невдовзі гостро постануть питання реформи освіти, дорожнього будівництва, зведення об’єктів інфраструктури, захисту лісу від самовільних рубок і природніх шкідників…

“Це лише окремі з питань, які я означила, працюючи в окрузі ще як кандидат у народні депутати. Наше з вами спільне завдання — визначитися з проблематикою питань, послідовністю і форматом їх вирішення”, — наголосила, звертаючись до присутніх, народний депутат. Вона також подякувала виборцям району за підтримку. “Я свідома того, що це високий кредит довіри людині, яка представляє політичну силу Українське об’єднання патріотів — “УКРОП”, фонд Ігоря Палиці “Тільки разом”, освітян Волині. Буду робити все, аби не скомпрометувати вашу довіру”, — щоро мовила Ірина Констанкевич.

Голова районної держадміністрації Валерій Дунайчук, голова районної ради Віктор Сус, начальник відділу освіти РДА Віктор Пась, начальник відділу культури РДА Євгенія Сидорчук, головний лікар ЦРЛ Людмила Потягайло і головний лікар ЦПМСД Ігор Соловей окреслили коло проблем кожен у своїй галузі. Так, першочергово в освіті — це будівництво шкіл в селах Осівці, Оленине, на черзі — у Стобихівці. Це ті об’єкти, на які є готові проекти. Далі за важливістю і значимістю — добудова школи в селі Сошичне (через брак класних кімнат тут діти змушені навчатися у дві зміни, до 9 години вечора), завершення будівництва ДНЗ у селі Бузаки, а також будівництво ще одного дитячого дошкільного закладу в місті.

У галузі культури район сподівається на сприяння і допомогу народного депутата у реконструкції кінотеатру “Батьківщина” під центр дозвілля молоді, а також у проведенні реконструкції і ремонту у приміщенні колишнього костелу, придбаного в районну комунальну власність, де планується влаштувати районний музей.

Не менш значимі, якщо не найголовніші, завдання у галузі медицини. Серед них — визначення Каменя-Каширського як центру госпітального округу (таких округів на Волині планується створити чотири із центрами в Луцьку, Ковелі, Нововолинську і Камені-Каширському). До речі, такий проект підтримує волинська влада. Сподіваємося, що ці плани затвердить і Київ. Також ЦРЛ вкрай потребує оновлення медичного обладнання, без якого лікарі приречені в успішному лікуванні хворих. Бо більшість із того, що використовують наші медики, годиться здати у музей, як раритет. А ще давно назріла потреба заміни усіх комунікацій медичного закладу.

Що стосується сільських закладів охорони здоров’я, зокрема, ФАПів і лікарських амбулаторій, то тут необхідно насамперед подбати про поліпшення їхньої метеріальної бази та проведення заходів з енергозбереження, розширення мережі лікарських амбулаторій. До слова, вже котрий рік поспіль передбачається створити такі амбулаторії за рахунок коштів європейських партнерів у селах Нуйно, Бузаки, Воєгоща. Але з невідомих причин європейці не поспішають з фінансуванням, проте документацію на зазначені об’єкти уже кілька разів доводилося переробляти.

Заступник міського голови Микола Шворак просив у народного депутата сприяння щодо виведення з реєстру пам’яток історії і культури Свято-Іллінської церкви, що згоріла дотла минулоріч 7 квітня. Без вирішення цього питання неможливо розпочати будівництво нового храму. Тож прихожани змушені звершувати молитви на церковному подвір’ї просто неба, тулитися в пристосованих приміщеннях, які надають добрі люди. Ірина Констанкевич пообіцяла, що вже у вересні направить депутатський запит з цього приводу. І насамкінець вона запевнила учасників зустрічі, що як народний депутат докладе усіх своїх зусиль, енергії і знань, аби жителі району, округу загалом пересвідчилися, що вона — справжній виразник їхніх інтересів.

Петро ТРОФИМЧУК.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *