Незалежна громадсько-політична газета

Як вижити 71-річній жінці з інвалідністю 1 групи, яка залишилася без рідних і опіки громади?

бабуляНа її запитання «Чому в такому великому селі немає жодного соціального працівника, хоча штат ОТГ весь час поповнюється?» Сошичненський сільський голова Ігор Волосюк відповів, що сільська рада не має таких грошей, щоб їх утримувати.

Жителі Сошичненської ОТГ, які опинилися у складних життєвих обставинах і потребують допомоги соціальних працівників, уже котрий рік позбавлені можливості її отримувати. А все тому, що сільська рада не створила ні Центру надання соціальних послуг, ні договору з іншими громадами не уклала на закупівлю цієї послуги. Відтак деякі люди виявилися покинутими напризволяще. Як от Марія Шворак із села Сошичне.

Жінка має серйозні проблеми зі здоров’ям. Свого часу перенесла чотири операції та опромінення. Тож отримала інвалідність 1-А групи внаслідок аварії на ЧАЕС. Їй уже 71 рік і проживає вона сама. Дітей, які б могли за нею доглянути, Марія Степанівна не має. А відтак потребує уваги інших.
Раніше особами подібних категорій опікувався територіальний центр Камінь-Каширської районної державної адміністрації. Його соціальні працівники надавали ряд послуг окремим соціальним групам, які перебували у складних життєвих обставинах, і люди почувалися більш-менш захищеними. Коли ж відбулася децентралізація, цей терцентр припинив свою діяльність. На його базі міська рада утворила власну структуру (районна влада все майно передала Камінь-Каширській громаді). Сошичненська ж сільська рада мала б створити свій Центр надання соціальних послуг/терцентр, або передбачати в бюджеті кошти на закупівлі необхідної послуги в інших громад (у тій же Камінь-Каширській чи Ковельській…). Втім дотепер цього так і не було зроблено. І такі люди, як Марія Шворак, наразі залишаються без соціальної послуги, котру держава для них гарантувала законом.
«У силу життєвих обставин я втратила своїх рідних, вдова вже 11 років. Живу одна. Пропрацювала 43 роки. Раніше в нас був соціальний працівник, який два рази на тиждень навідувався, міг сходити в аптеку, магазин. Після утворення ОТГ таку послугу ліквідували. Втрата здоров’я заставила звернутися до голови громади із запитанням: «Чому в такому великому селі немає жодного соціального працівника, хоча штат ОТГ весь час поповнюється?». У нас багато одиноких людей, людей з інвалідністю, яким конче потрібна допомога. І пан Волосюк І.В. відповів, що сільська рада не має таких грошей, щоб їх утримувати, а опікуна мені не можуть призначити, бо ще не виповнилося 80 років. Як же бути?», — пише у листі до редакції Марія Степанівна.
— Децентралізація дійсно передбачала передачу значних повноважень громадам. Метою змін було максимально наблизити надавачів цих послуг до їх безпосередніх отримувачів. Але, як виявляється, не всюди це спрацювало. Хоч держава законом гарантує певним категоріям догляд, проте, наприклад, його не забезпечують у повній мірі. Станом на 1.04.2023 року тільки 18 жителям громади надавалися соціальні послуги фізичними особами на непрофесійній основі, — констатує факт начальник управління соцзахисту населення Камінь-Каширської РВА Максим Демидюк.
Тобто іншими словами, відбувається недотримання норм законодавства, яке передбачає надання 17 базових соціальних послуг (п. 6 ст.16 ЗУ «Про соціальні послуги»). Їх кожна громада зобов’язана надавати за відповідним соціальним стандартом, який затверджує Міністерство соціальної політики.
— За цим стандартом раніше працювало управління соцзахисту населення. Для прикладу у селах, що увійшли до Сошичненської громади, було близько 100 людей, яких обслуговували соціальні працівники нашого терцентру. А це 17 кваліфікованих фахівців. Тепер ці зобов’язання покладені на органи місцевого самоврядуваня, — зауважує заступник начальника управління соціального захисту населення Камінь-Каширської РВА Віталій Леонець.
Заступник Сошичненського голови Віталій Ярошук запевняє, що громада вже на шляху, аби вирішити питання, що вникли у зв’язку з цим. Мовляв, хоч Центру надання соціальних послуг/терцентру тут не створили, однак мають намір забезпечити для осіб відповідних категорій можливість отримувати соціальні послуги, які надаватимуть фізичні особи на професійній основі.
— Наразі троє осіб уже проходять відповідну підготовку, тому найближчим часом, сподіватимемося, вони зможуть приступити до роботи, — каже Віталій Іванович.
Але як бути вже зараз жителям Сошичненської сільської ради, котрі потребують професійної соціальної допомоги? Питання залишається відкритим.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *