Незалежна громадсько-політична газета

Чорнобильців цьогоріч не оздоровлюватимуть за кошт держави

Близько 3000 жителів району мають право на санаторно-курортне лікування за кошти держави як постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи. Менше 2000 із них подали звернення на отримання оздоровчої путівки. Однак цьогоріч вони їх не отримають.
Таку відповідь журналістам «Полісся» дали в управлінні соціального захисту населення Камінь-Каширської РВА, коли вони переадресували запитання наших читачів щодо перспективи оздоровлення у 2023 році.

бюветА все тому, що у Законі України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» у прикінцевих положеннях були призупинені статті інших законів, які дають таке право.
— Відповідно у бюджеті не закладені кошти на фінансування санаторно-курортного лікування, зокрема для осіб, віднесених до категорії 1 (громадян з інвалідністю з числа ліквідаторів, а також постраждалих від аварії на ЧАЕС, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою); для осіб, віднесених до категорії 1, із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм, захворюваннями хребта та спинного мозку); для дітей, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, у супроводі одного з батьків або особи, яка його замінює. Ці компенсаційні виплати зазвичай перераховувалися закладам оздоровлення чи відпочинку і ті виділяли відповідну кількість путівок для громадян цих категорій, — уточнює начальник управління соціального захисту населення Камінь-Каширської РВА Максим Демидюк.
Наразі ж, за його словами, зареєстровано 1889 звернень від наших краян, які мають право на отриманнями пільгових путівок у 2023-му. На 2022 рік таких заяв було подано 1832 Зауважимо, що оздоровилося таким чином торік 868 осіб.
— Крім того, є 184 звернень від «чорнобильців» і на отримання компенсації за невикористану санаторно-курортну путівку. Але справа в тому, що цим категоріям у поточному році їх також не планують виплачувати, — зауважує Максим Максимович.
Посадовець також додає, що в такій же ситуації опинилися й інші категорії, які мали право на пільгове оздоровлення. Серед них, наприклад, особи, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, колишні неповнолітні в’язні концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, визнані такі особи з інвалідністю, дружини (чоловіки) померлих жертв нацистських переслідувань.
Більше того, не забезпечуватимуть безоплатним санаторно-курортним лікуванням відповідно до призупинених статей ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» й учасників бойових дій; осіб, прирівняних до них; учасників війни; осіб з інвалідністю внаслідок війни; сімей загиблих ветеранів війни, Захисників і Захисниць України; осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною. Зареєстровано 1049 звернень наших краян, які мають право на отримання путівок.
— Нині ведуться розмови на державному рівні про те, щоб, зокрема, учасникам бойових дій забезпечити оздоровлення та реабілітацію за кошт держави в інакший спосіб, — додає оптимістичної інформації керівник соцуправління.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *