Незалежна громадсько-політична газета

Вірні лісовій справі та Україні

Війна додала завдань камінь-каширським лісівникам, котрі вони намагаються гідно виконати. Окрім ведення лісовпорядкування сьогодні місцеві лісоводи сприяють зміцненню обороноздатності України та наближенню перемоги над російським загарбником, надають підтримку військовим і постраждалому від бойових дій цивільному населенню, переселенцям, родинам загиблих українських Героїв. Працівники лісової галузі краю, каже директор державного підприємства “Камінь-Каширське лісове господарство” Володимир Корецький, свідомі того, яку велику відповідальність несуть перед країною. Окремі з них сміливо пішли її захищати, воюють на фронтах.

 

20220916_115116Із 2014 року й понині ми, лісівники, не припиняємо важливої справи – продовжуємо тісну співпрацю зі Збройними силами України, забезпечуємо підрозділи тероборони, інші військові формування різноманітною пилопродукцією, лісоматеріалами, дровами паливними. Також передали армійцям три легкові і один вантажний автомобілі. З перших днів військового протистояння не ховаємося від потреби послужити українському народу. 27 працівників лісгоспу поповнили лави ЗСУ. На жаль, двоє наших колег, друзів загинули смертю хоробрих на полі бою. І втрата ця дуже болюча для нас усіх. Не полишаємо, турбуємося про сім’ї загиблих, як про рідних.

IMG-4d5cad299aeaca4d61cd878562503095-VРозуміючи, наскільки великим є горе кожного, хто пізнав жахи війни, стараємося зменшити ті переживання, відправляємо гуманітарні вантажі з продуктами в населені пункти, що знаходяться безпосередньо поруч з лінією зіткнення. Також купували електрогенератори, запчастини до техніки. У приміщенні Карпилівского лісництва створили належні умови для проживання вимушено переміщених осіб, прийняли дві такі родини, забезпечували останніх дровами, харчами, – розповідає Володимир Іванович про волонтерську діяльність лісового господарства.

Та основними напрямками роботи держпідприємства залишаються все ж захист і поповнення лісових насаджень, задоволення потреб населення, організацій, установ, тощо в лісопродукції. В умовах воєнного стану додалося викликів. Сьогоднішня нестабільність на ринку збуту лісоматеріалів відчутно впливає і на лісгосп. Але попри це він далі зберігає фінансову стійкість, що дозволяє утримувати місячну середню заробітну плату на рівні близько 20 тисяч гривень й сплачувати щомісячно до 5 мільйонів гривень в бюджети громад, землями яких користується.

IMG-09db35ef02c2f7cb8cfa2df638047e86-V– Цьогоріч на лісових площах, які обслуговує лісгосп, були встановлені цифрові системи відеоспостереження для фіксації пожеж. Закупили і використовуємо в боротьбі з крадіями лісу фотопастки. Лісова охорона постійно проводить рейди, патрулювання, доволі успішно виявляє порушників. Розвиваємо напрямок шкільного лісництва, залучаємо дітей до посадки лісу, збору насіння, натуралістичних занять. Щодо реалізації готової продукції, то тут ситуація двояка. Перед війною мали більше можливостей, доступних міжнародних ринків збуту. Зараз працюємо виключно на Європу. Але там вистачає своїх проблем: з логістикою, транспортом, ціни впали на деревину. Однак спостерігаємо пожвавлення на місцевому ринку. Порівняно з минулим роком зріс попит на дрова паливні серед жителів Камінь-Каширського району. За вісім місяців ми реалізували їх 9279  кубічних метрів. Також населення придбало 1184 метрів кубічних круглих лісоматеріалів. Ситуація є складною, але, порівняно з іншими підприємствами, ми тримаємося та показуємо стабільну роботу, надіємося на краще. Без надії та віри життя не має сенсу, – оптимістично підсумовує Володимир Корецький.

Олександр ПРИЙМАК.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *