Незалежна громадсько-політична газета

Червонокнижних “рогатих” жуків можна побачити у Верхах

Настоятель місцевого храму Павло Камець виявив на своєму обійсті рідкісних комах — жука-оленя та жука-носорога. Екзотичні на вигляд вони вражають своїм великим розміром — 8 і 4 сантиметри відповідно та вирізняються роговими наростями на головах, хоч і належать до різних родин.

unnamed (1)В Україні вони мають статус таких, кому загрожує вимирання, тож занесені до Червоної книги. Причиною зникнення згаданих комах, кажуть екологи, стало вирубування старих трухлявих дерев.
Жук-олень вважається найбільшим, має щелепи і живе здебільшого в листяних лісах. А от для жука-носорога сприятливіші місця проживання з більш холодним кліматом. Цікаво, що у природі його побачити не так просто, адже він маскується завдяки камуфляжному забарвленню.
unnamed—Літають вони переважно ввечері, а денної пори безтурботно живуть біля моїх дубів, розмножуються у дуплах, коріннях дерев, гнилих пнях — розповідає отець Павло.— У давнину їх шанували та увіковічнювали митці: на марках, скульптурах, втім їхню роль у довкіллі науковці так і не розгадали, — поділився знаннями про дивовижних мешканців свого подвір’я священник.

Леся МІНІБАЄВА.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *